親子旅遊

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

純粹分享,由零開始計劃行程用咗幾個月,搵到嘅資料唔好嘥,希望幫到有需要嘅jm

出發前知道首爾地鐵樓梯多,轉線好遠,所以首選安排不用轉地鐵線的景點在同一天。同埋我會每日留番時間給小朋友午睡(就嚟3歲),例如上午放盡佢啲電再畀佢坐長途車時瞓覺,或者近近地就回酒店小睡。

另外,有好多訂折扣門票嘅apps和網站,好似seoul pass, kkday, klook等。比較後個人認為klook最划算,因為新入會可減$10,介紹朋友入會(例如老公), 老公除咗有新入會優惠$10,仲可再減$25,然後用老公account成功訂票,介紹人(即係我)又可再減$50......訂票又可儲積分當現金用,扣減不少!

最後我大力推薦親子遊想掃化妝品的話,online duty free! 手機買機場攞,又平又方便。最緊要唔使帶埋老公阿仔去行美妝店,對全家人都係好事,哈哈。

Day 1
三清洞閒逛(3號線安國站)+
鐘路3街烤肉胡同(3號線鐘路3街站)

Day 2
首爾塔 + 南大門買童裝 + 明洞閒逛

Day 3
兩水摘士多啤梨【email book, 摘士多啤梨,做果醬和草莓大福】(京義中央線兩水站轉的士)+
弘大閒逛(京義中央線弘大站)

Day 4
Tayo Kids Cafe光明店(1號線衿川區廳站轉的士)+
Mario Outlet (1號線加山數碼園區站,由tayo出發可搭的士,好近)+
廣藏市場(1號線鐘路5街站)

Day 5
一山Aqua Planet水族館(3號線注葉站)+
新沙洞閒逛(3號線新沙站)

Day 6
龍仁牛奶牧場【這個好好玩,可以餵小牛飲奶,餵大牛吃草,擠牛奶,整雪糕,整芝士,坐拖拉機!】(明洞 >坐紅色巴士5005>龍仁公用巴士站落車>轉的士, 我預咗2個鐘前出門,結果好順利不足1個半小時到達)+
新論峴閒逛(龍仁巴士站5001 or 5002 往新論峴站及江南站; 8115 往高速巴士客運站,車程大約45min)+
鷺梁津食海鮮

Day 7
加平rail bike + 南怡島 + 清涼里樂天mart(比首爾站少人舒適)

Day 8
馬場洞食韓牛(5號線馬場站) +
兒童大公園(5號線嵯峨山站)

Day 9
隨意!

多謝睇完~

MavisNg    發表於 17-12-19 12:42
fungcarmen    發表於 17-12-15 22:41
fungcarmen    發表於 17-12-15 22:40
fungcarmen    發表於 17-12-15 22:40
Cheuk2012    發表於 17-12-2 00:35

公爵府

醒目開學勳章

m_ellow 發表於 17-4-12 16:54
純粹分享,由零開始計劃行程用咗幾個月,搵到嘅資料唔好嘥,希望幫到有需要嘅jm

出發前知道首爾地鐵樓梯多 ...

Day 7
加平rail bike + 南怡島 + 清涼里樂天mart(比首爾站少人舒適)

自己去 or Join daily tour?

複式洋房

fundfund 發表於 17-4-12 19:10
Day 7

自己去,坐itx

開頭都有考慮join day tour, 不過通常day tour行程較豐富,帶住小朋友想慢慢行慢慢玩。同埋我哋人少,自己去會平好多。今次坐到上層itx, 小朋友好開心呀,返到香港都成日提住

男爵府

回覆樓主:

請問Mario Outlet 值得行嗎?

公爵府

可以hea玩咁多日,真開心

複式洋房

LOBO1128 發表於 17-4-12 19:51
請問Mario Outlet 值得行嗎?

嗰度一帶好多好多座outlet,我只係行咗少部分,無買到嘢。如果韓國品牌會比出面百貨公司平,外國品牌始終都係香港平~

outlet入面有兔仔豬仔畀小朋友睇吓

伯爵府

謝謝分享

男爵府

多謝分享

你是幾時去的 day6 & 7 岩冬天玩?

大宅

Online duty free既價,同去明洞shopping差唔多價嗎?除咗機場拎,有無第二啲地方可以拎?

複式洋房

Monchichi110 發表於 17-4-13 11:54
多謝分享

你是幾時去的 day6 & 7 岩冬天玩?

我係3月26去牧婸,27日去rail bike。

牧場有12月-2月有冬季體驗,內容差不多。
http://nongdo.co.kr/nongdowon_mo/html/menu2sub1.php

rail bike 四季都有得玩,不過冬天去一定著暖啲。我3月尾去,首爾唔覺得凍,rail bike就凍凍地。

南怡島冬天有雪景,有冰滑梯玩㗎~

男爵府

m_ellow 發表於 17-4-13 17:18
我係3月26去牧婸,27日去rail bike。

牧場有12月-2月有冬季體驗,內容差不多。

南怡島是自己去?

複式洋房

Monchichi110 發表於 17-4-13 19:50
南怡島是自己去?

是,itx加平站轉的士去rail bike, 玩完再轉的士去南怡島碼頭,約5min車程。

加平站直接轉的士去南怡島碼頭亦可。
加平站亦有循環巴士去晒rail bike、南怡島、小王子村、晨靜……我覺得其實交通都好方便。

複式洋房

LittleBallBall 發表於 17-4-13 13:41
Online duty free既價,同去明洞shopping差唔多價嗎?除咗機場拎,有無第二啲地方可以拎?
...

應該只可機場取。訂購時要先輸入航班資料,佢會分配你去最近你上機嘅閘口取貨,唔使周圍搵,好方便。而且取貨點在禁區內(即已託運晒行李),拎完唔拆開可以直接hand carry上機,唔計入行李重量,係好大嘅優點!

價錢方面,樂天online duty free經常輪流推不同優惠,又會有啲限時7折。我3月買嘅時候好多品牌做緊7折,即係話如果網上買:
實際簽卡價錢 = 樂天免稅實體店售價 × 7折 (網購優惠)× 7折 (扣減積分)

之前爬文有見不少人話online duty free會平過明洞,我就沒有親自實地比較過,因為㩒完app覺得樂天網上免稅店都平到這個程度,斷估就算有更平也不會相差太遠吧~ 但起碼我肯定唔使一家大小陪我周圍行,又唔使拎住行街可以直接機場拎走,又唔使計行李重量!

公爵府

醒目開學勳章

m_ellow 發表於 17-4-14 02:53

是,itx加平站轉的士去rail bike, 玩完再轉的士去南怡島碼 ...

rail bike 一般玩幾耐?要預早book 定嗎?

大宅

m_ellow 發表於 17-4-14 03:29
應該只可機場取。訂購時要先輸入航班資料,佢會分配你去最近你上機嘅閘口取貨,唔使周圍搵,好方便。而且 ...

(emoji)多謝你既詳細解釋呀,我都一於上網學下點買先

複式洋房

fundfund 發表於 17-4-14 22:48
rail bike 一般玩幾耐?要預早book 定嗎?

預約方法,用手機apps klook /seoul pass 都可以,或者google search "rail bike預訂",有好多網都可以代訂。我係請莎拉幫我代訂rail bike和牛奶牧場的。

我玩加平rail bike,來回大約1.5小時。

大宅

m_ellow 發表於 17-4-12 19:24
自己去,坐itx

開頭都有考慮join day tour, 不過通常day tour行程較豐富,帶住小朋友想慢慢行慢慢玩。同 ...

請問Itx如何購票?在哪個站買票?提前幾耐購票?是否指定坐位?幾錢左右?謝謝你

珍珠宮

回覆 m_ellow 的帖子

呢排 個WEBSITE, 成日都上不到呀

複式洋房

MAYHO23 發表於 17-4-15 22:12
請問Itx如何購票?在哪個站買票?提前幾耐購票?是否指定坐位?幾錢左右?謝謝你
...

購票方法:
1/官網預訂 http://www.letskorail.com/
2/車站自助售票機
3/車站售票櫃台

現場購票地點:
有itx搭嘅車站都有

如果官網買,只有韓版網頁可選座位,但無上層選擇。中英文版網頁就無得揀座位。
如果想買上層,要去車站現場買。

官網可一個月前購票。現場買就唔肯定最早可早幾多,我係提早一星期去車站售票機買票。

車票價錢:
龍山站出發(龍山站⇒春川站)
龍山站 ~ 加平站:5,200韓元(成人)、2,600韓元(兒童)
龍山站 ~ 春川站:7,300韓元(成人)、3,600韓元(兒童)
清涼里站出發(清涼里站⇒春川站) 清涼里站 ~ 加平站:4,300韓元(成人)、2,100韓元(兒童) 清涼里站 ~ 春川站:6,400韓元(成人)、3,200韓元(兒童)

確實售價和班次可上官網check

大宅

m_ellow 發表於 17-4-15 22:29
購票方法:
1/官網預訂 http://www.letskorail.com/
2/車站自助售票機

唔該曬呀!

首頁
12345...8

尾頁

跳至