用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

家庭理財 今日: 8|主題: 37500

債務問題(轉按)求解答

民房

國民生產總值:9

家姐早幾年買左層樓,我地都好為佢高興,
奈何今天收到她財政出現問題的消息,
作為家人,希望可以了解她現時情況到底可以怎樣處理,非常感激!

現時物業總價約:350萬
頭按:150萬
二按:27萬
私人借貸:13萬
人工:約2萬2千

請問現時總借貸額需不超過入息多少倍才可到另一銀行做轉按?

或有什麼可行的方法可幫到忙?謝謝。

王國熱話
脫毛問題
細路青春期之媽媽加油站
你地小朋友幾歲開始剃鬚?
仔大女大去邊之咁好天唔係唔去沙灘呀?

珊瑚宮

國民生產總值:102894

醒目開學勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

chan.bb 發表於 17-4-15 01:05
作為家人,希望可以了解她現 ...

二按息超貴 ~

家人幾十萬(二按)夾到給她嗎?

先還二按,然後叫妳家姐的家人做擔保人,把樓宇加按來還債給家人~

民房

大力大力 發表於 17-4-15 06:43

二按息超貴 ~

無奈是已成年既家族成員都有未供完的物業在手,應該不能當擔保人吧?現時她的私人借貸利息高達24厘,真的非常擔心。

洋房

國民生產總值:74

chan.bb 發表於 17-4-15 07:02
無奈是已成年既家族成員都有未供完的物業在手,應該不能當擔保人吧?現時她的私人借貸利息高達24厘,真的 ...

我有個朋友做借貸好多年,如果有興趣了解清數我可以俾佢電話你

民房

M135 發表於 17-4-15 09:18
我有個朋友做借貸好多年,如果有興趣了解清數我可以俾佢電話你

請問是否在銀行做借貸?謝謝

洋房

chan.bb 發表於 17-4-15 09:22
請問是否在銀行做借貸?謝謝

好似係東亞銀行

珊瑚宮

國民生產總值:102894

醒目開學勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

M135 發表於 17-4-15 09:30
好似係東亞銀行

是銀行或是財務?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

洋房

大力大力 發表於 17-4-15 09:36
是銀行或是財務?

東亞應該係銀行掛,我吾知有東亞財務(emoji)

男爵府

國民生產總值:8022

BKXmas勳章

chan.bb 發表於 17-4-15 01:05
作為家人,希望可以了解她現 ...

如果她未過40歲,信貸記錄良好,只要清咗二按同埋私人貸款,就可以轉按到其他銀行,借到210萬,即套現60萬, 夠畀有突。

大宅

國民生產總值:1342

2017勳章 BKXmas勳章

回覆:債務問題(轉按)求解答

可以在原銀行加按,然後把套現既錢還2按及私人借錢?

過了罰息期未?未而轉走,要罰錢。

男爵府

BKXmas勳章

princessgw 發表於 17-4-15 12:32
可以在原銀行加按,然後把套現既錢還2按及私人借錢?

過了罰息期未?未而轉走,要罰錢。

直接加按一定過唔到壓力測試。

大宅

國民生產總值:1342

引用:Quote:princessgw 發表於 17-4-15 12:32 可

原帖由 ismandy 於 17-04-15 發表
直接加按一定過唔到壓力測試。
甘,轉按都唔會過到壓測架。
同樣要交入息,借了幾多錢等資料。

層樓自住定出租? 出租,租金收入計70%

不如佢去銀行,問清楚有什麼方法套現仲好。

之前識人搞既 case:
有2層樓都係供緊,想套錢出黎用。
佢用其中一層樓係原本銀行加按,借盡,套現既錢還番另一層樓 full paid,仲有錢套出來用。

男爵府

BKXmas勳章

princessgw 發表於 17-4-15 17:07
甘,轉按都唔會過到壓測架。
同樣要交入息,借了幾多錢等資料。

樓主家姐個情況要清咗二按同埋私人貸款先可以轉按。

男爵府

國民生產總值:5404

M135 發表於 17-4-15 10:11
東亞應該係銀行掛,我吾知有東亞財務(emoji)

正常銀行系唔會24%咁高息,除非卡數

男爵府

國民生產總值:5404

chan.bb 發表於 17-4-15 07:02
無奈是已成年既家族成員都有未供完的物業在手,應該不能當擔保人吧?現時她的私人借貸利息高達24厘,真的 ...

首先要清咗二按同私人貸款 果40萬
(搵其他親人先借私貸,如4位,每位借10萬)
再將現有物業轉按,350*60%-150=60
可套到60萬,再分別同你們還番d私貸
之後應該仲有錢剩番

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎