親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

13/4 到曼谷,留咗兩晚, 15/4 到芭提雅,已經搭過幾程 Grab Car (一口價) 同 Grab Taxi (睇錶)

以下俾大家參考下:

Grab Car 由 Terminal 21 附近酒店去 Asiatique: 174 baht

Grab Taxi 由 Asiatique 返 Terminal 21 附近酒店: 120 baht

Grab Car 由 Terminal 21 附近酒店去 Pororo Aqua Park :180 baht

Grab Car 由芭提雅 CGMB 去 Harborland:100 baht

Grab Car 由 芭提雅 BigC Extra 返 CGMB:90 baht

全部司機都好好,有禮貌,Grab Car 啲車又新淨又乾淨

Cheuk2012    發表於 18-2-9 22:06

大宅

可指教如何call車嗎?

大宅

Mchacha 發表於 17-4-16 01:57
可指教如何call車嗎?

download app 之後,嚮出發同目的地打上地名,打完後通常 list 上有得揀,揀咗後,下面睇到 Grab Car, Grab Taxi 幾錢,click 入你嘅選擇後,右下角按 Book, 再等司機回應,如有,螢幕會顯示司機資料,現時位置,幾分鐘到達。搭完俾 cash

大宅

a_for_apple 發表於 17-4-16 02:02
download app 之後,嚮出發同目的地打上地名,打完後通常 list 上有得揀,揀咗後,下面睇到 Grab Car, Gra ...

Thx ! 另請問需要泰國電話卡嗎?
因可能只有數據卡

大宅

grab啲車入到机場嗎?

子爵府

Grab Car (一口價) 同 Grab Taxi (睇錶) which one is better?

子爵府

a_for_apple 發表於 17-4-16 02:02
download app 之後,嚮出發同目的地打上地名,打完後通常 list 上有得揀,揀咗後,下面睇到 Grab Car, Gra ...

請問兩款車有咩分別呀?

子爵府

回覆樓主:

我上個月call過crab taxi, 司機唔識嚟酒店和目的地,我已出示泰文,都係唔識去。要多付20b手續費。
之後我都係出街截黃綠taxi,都係睇meter, 冇收多。係有一晚夜左截紅taxi,就係開價唔睇錶。

子爵府

a_for_apple 發表於 17-4-16 01:37
13/4 到曼谷,留咗兩晚, 15/4 到芭提雅,已經搭過幾程 Grab Car (一口價) 同 Grab Taxi (睇錶)

以下俾大 ...

請問係咪每次call車 都已經知道左車費幾錢啦?

大宅

Mchacha 發表於 17-4-16 02:05
Thx ! 另請問需要泰國電話卡嗎?
因可能只有數據卡

有啲司機會打俾你 confirm, app 亦有 text msg 嘅 function, 有啲司機只 send text msg.

大宅

crvhonda 發表於 17-4-16 07:17
grab啲車入到机場嗎?

sorry, 可以揀,但我唔肯定入唔入到,未試過 grab 入機場。 只試過機場 call uber 出市區

大宅

worldpeace 發表於 17-4-16 09:31
Grab Car (一口價) 同 Grab Taxi (睇錶) which one is better?

我通常兩個睇晒,grab car 只見到一個價錢,一口價就唔怕塞車,兜路。

grab taxi 就見到一個 range 嘅價錢,可以相差幾十 baht. 視乎實際路面情況而定

通常 grab car 貴過 grab taxi 最低價少少,但有時grab taxi 多人叫車, grab car 收平好多 (90 vs 300 baht). 我通常叫 grab car, 一口價,啲車係私家車多數乾淨啲靚啲

大宅

yp26 發表於 17-4-16 17:08
請問係咪每次call車 都已經知道左車費幾錢啦?

Grab Car 係一口價,得一個價錢,寫咗嚮度;
Grab Taxi 會見到一個 range 嘅價, 因有交通問題會影響價錢

比較好,揀好之後,先按 Book

大宅

有無大車揀? 我四大四行李
仲諗緊咩車好

大宅

回覆 a_for_apple 的帖子

sorry,以前問得吾好。应該係話落机后grab出市区吾知机場有冇管制。
有冇人試过?

子爵府

a_for_apple 發表於 17-4-17 01:12
Grab Car 係一口價,得一個價錢,寫咗嚮度;
Grab Taxi 會見到一個 range 嘅價, 因有交通問題會影響價錢

明白啦 謝謝

大宅

熱血金章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

想請問知唔知Grab Car有無得揀7人車?
因為未用過...

伯爵府

a_for_apple 發表於 17-4-16 01:37

以下俾大 ...

grad car and grad taxi 是否分別兩個獨立app

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

sn0629 發表於 17-4-17 19:54
grad car and grad taxi 是否分別兩個獨立app

App入面有幾種車款揀,car, taxi, premium car, 7人的士.......

我剛回來, call左3程車, 反而用唔到uber

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

js_714 發表於 17-4-17 18:20
想請問知唔知Grab Car有無得揀7人車?
因為未用過...

有得揀7人的士

首頁

尾頁

跳至