基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的潔癖是比一般人強,但自問也是合理,例如喜歡一麈不染,出街後要換衫上可上床睡/坐,不喜歡丈夫和別人穿鞋踏入大門近廚房的位置(小孩有時不穿鞋進出),見到丈夫有時這樣做也會出聲(不是罵,語氣也不是很差)近日他將露營後的睡袋放在剛洗乾淨晾曬乾了的衣物上,我出言表達他點解唔收好D衫先,他說冇問題,我說我介意,他就發很大脾氣,大家也為此不開心了幾天(當下嚇到我同仔女,事後檢討問佢地媽咪係咪語氣好差,佢地話唔係,爸爸仲差)。以為呢排佢工作壓力大和有點不舒服才會這樣,下了氣後跟佢談談,他說跟我談也無用,語氣還是氣冲冲,他說這是積下來的問題。心覺得好難過,原來大家都想對方改變,係咪一定要我忍佢不出聲先好?連講也不可以?大家也是基督徒,我覺得今次吵架真係在仔女面前失見證,現在大家在仔女面前好似平時咁,但兩個人時相對無言。請大家告訴我自己是否潔癖很嚴重而不自覺,為我祈禱,教我有智慧處理。

伯爵府

路過...

不用問 "點解唔收好D衫先", 直接叫他收好衫或索性你收也好.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

大宅

bee918 發表於 17-4-20 13:03
路過...

不用問 "點解唔收好D衫先", 直接叫他收好衫或索性你收也好.

其實佢已經收咗放了在上面,當時我處理緊袋裏面D衫,正準備出來收拾。或者係我呢句問得唔好,佢覺得質問緊佢(但我當時語氣不是好大聲好差,只是真係有D怪責佢)

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

不是。這是基本清潔。為你們禱告。

大宅

lamlam2410 發表於 17-4-20 13:25
不是。這是基本清潔。為你們禱告。

我都有問我的仔女(7-10歲)我係咪好煩影響佢地,佢地覺得都未至於咁。但我先生仲係好生氣。佢覺得我懶乾浄,仲因此而「鬧」佢。出街食飯飲茶用洒精搓手,奶奶話小朋友食哂D化學嘢入肚,又減低佢地扺抗力,佢冇出聲但都唔鐘意。我其實不是不俾老公/奶奶著鞋入屋,只要叫佢入屋就除低放好,不好行入近廚房的通道,因為小孩有時不喜歡穿拖鞋就入廚房。老公就不喜歡,話應該叫仔女穿拖鞋,而不是叫他。小朋友跌咗糖就好自然想拾起食,奶奶見住小朋友咁都會照穿鞋入通道,我覺得保持屋企乾淨只是舉手之勞的習慣,但佢覺得我管佢鬧佢。

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

我都有這些習慣。維持這些習慣真係病少d,屋企乾淨人都開心d,d菌看唔到。我老公都係唔鍾意。但我都要佢遵守。

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

我情況同你有d相似,不過角色調轉,我老公同佢家人都係有潔癖,比一般人更著重整潔。而我和我家人對生活習慣好時候都無所謂,隨意。

剛結婚時,我同老公都不係咁習慣對方要求,佢對家裡整潔要求太高,而我就太低。你提及過的例子我地好多都遇過。我覺得較好的方法是一人退一步,大家互相體諒。

例如佢唔鐘意著住出街衫坐上床,我知道後就會盡量避免咁做,而佢有時亦會同我講:你呢套衫只係著左一陣,都唔係好污糟,坐下都無謂啦。

當然,我地都遇到互不退讓ge時候,有時佢覺得係為我好,而我覺得自已個習慣冇影響到大家,只係個人喜好問題,唔係是非黑白對錯ge問題,會希望佢尊重返我

慢慢我身邊d朋友覺得我家務上比以前整齊,企理左。而我老公家人就覺佢冇以前咁整潔。

大宅

tingting2200 發表於 17-4-21 16:28
我情況同你有d相似,不過角色調轉,我老公同佢家人都係有潔癖,比一般人更著重整潔。而我和我家人對生活習 ...
我老公同你老公一樣.有時出街返嚟想瞓一陣, 諗住夜晚又出去食飯, 費事換衫, 我老公就會話我.
佢又鍾意吸塵, 吸塵機噪音嘈到我心都煩.
冇計, 生活習慣自細就唔同, 好難改, 唯有大家出小句聲, 忍得就忍~~

子爵府

回覆 cargod 的帖子

我老公都鍾意吸塵架,佢地應該可以做朋友

伯爵府

cch0928 發表於 17-4-20 11:43
我的潔癖是比一般人強,但自問也是合理,例如喜歡一麈不染,出街後要換衫上可上床睡/坐,不喜歡丈夫和別人 ...

姊妹,你需要的不是要忍你先生不出聲,因為忍得多始早會爆,就好像你先生忍你其實已經忍了很久,所以才會借一些小事來挑戰你,才會你一開口他就山洪爆發,將積壓在心中的怨氣一次過爆出來,你先生雖然以前不講,但在他心中覺得在家居整潔上每一次都是他遷就你,你就從來都沒有放棄過你自己的原則,從沒有站在他那邊去想一想.

我覺得你真正需要去學習的是放低一些處事的原則,有些事可能你會覺得,甚至是所有人都覺得合情合理,但只要你先生不是這樣想,為了彼此的關係,你還是需要學習放低.不知你怎樣理解這句經文 "你們做妻子的,當順服自己的丈夫",當你覺得改變很困難的時候不妨想想這節經文.

挑戰你讓你先生不換衫便可以上床!穿鞋也可以踏進廚房!當你先生見到你的轉變和為他作犧牲的時候,他沒有可能仍然無動於衷.因為他也應當明白這句話 "丈夫也當照樣愛妻子,如同愛自己的身子".

夫婦相處貴乎互相遷就人人都會說,但當中最重要的是與期指望另一半先去改變,倒不如自己先去改變.

禁止訪問

大宅

kmtse 發表於 17-4-25 15:12
「我出言表達他點解唔收好D衫先,他說冇問題,我說我介意,他就發很大脾氣」

佢願意收衫,點解重話佢 ...

我當時係叫佢應該收好D衫入房,佢就正正收咗放在梳化上,再將啱啱露營用過的睡袋放上乾浄衫上,用衣架晾個睡袋。

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

說實話, 要他改, 是沒有可能。
他也想你改, 但也沒有可能。

他做回自己吧!
你看在眼裡, 也沒用。

我也為這些事很勞氣, 簡單如去完廁所要沖廁都不理。
他自小就是如此。罵罵過, 次次我都提, 如何? 沒有用。

如果想家庭和睦, 只能忍。

我也忍了很久, 我已經忍到不想再忍的地步。...最終, 你會想更多負面的東西。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆 cch0928 的帖子

你唔算,出街後,要洗手換衫,才可以坐。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

cch0928 發表於 17-4-20 11:43
我的潔癖是比一般人強,但自問也是合理,例如喜歡一麈不染,出街後要換衫上可上床睡/坐,不喜歡丈夫和別人 ...

可以同老公參加教會夫婦营,会好大幫助。

大宅

我都不認為你潔辟,是基本衞生。

首頁

尾頁

跳至