自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

未做媽媽前、我覺得係、自己都乖、曳極都曳唔出咩樣。生左仔自己湊、完全氣餒、硬頸脾氣臭易失控、大叫大喊、打更無用, 去過健康院見過社工上過堂、話唔好硬碰硬, ok, 學妥協順佢意、跟住就得寸進尺、又會變縱容佢,諗住返學好d, 學埋打人吐口水、但人話得聽佢話唔聽、K已經收老師電話、搵人湊仲衰更加反叛話唔要媽媽、而家叫評估睇下有冇問題、有冇都一樣要教、但我真係越來越無信心、好像做咩都冇用。

leung2888    發表於 17-4-22 09:09

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

luckybaby2011 發表於 17-4-21 11:31
未做媽媽前、我覺得係、自己都乖、曳極都曳唔出咩樣。生左仔自己湊、完全氣餒、硬頸脾氣臭易失控、大叫大喊 ...

我覺得做人父母,IQ唔需要好高,但EQ絕對要很很很高,氣餒時有發生好正常,加油媽媽,小孩子每個階段也在進步,可能呢一刻好好曳,但只要父母持之以恆,總有一天突然會變乖,我自己見到很多例子。但不是一朝一夕,但只要你不放棄,因材施教、調節自已期望,改變一定可以發生。

補充多一點, 言教重要, 但身教更重要, 自己希望子女怎麼做, 自己要先做, 才可做一個榜樣。例如你希望佢脾氣好,你自己要先脾氣好; 如你想佢多看書,你自己要先多看書。身教就是一個最好的教育。

所以,做父母,是一個重新檢視自己的好機會,錯就改,好就加強,子女自然跟著走。加油呀!

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

唔係,唔覺得個個小朋友都教得到,而且我信小朋友已經帶嚟天生嘅性格,有啲時候唔係話想教好就教得好嘅

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得盡能力啦, 當段練自己EQ0既一陣訓練, 長路漫漫, 不用太在意現在哩刻0既成果, 因為仲有十幾廿年等你教呀! 一齊加油呀!

.........................................

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

有D小朋友天生係奀皮難教啲,如果又遇着兩個唔識教嘅父母,我只諗到用"災難"嚟形容。

是是但但    發表於 17-4-21 15:27

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我覺得係,可能樓主未搵到同仔仔夾到嘅方法教佢! 認同樓上jm講嘅, 真係要好高好高EQ, 我自己本身無耐性, 燥底, 但對住仔女,有時都唔可以太燥,要諗方法
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

nainaitze 發表於 17-4-21 11:38
唔係,唔覺得個個小朋友都教得到,而且我信小朋友已經帶嚟天生嘅性格,有啲時候唔係話想教好就教得好嘅
...

無錯,尤其生左兩個小孩後,有得比較。之前我同樓主一样,都懷疑自己吾識教,而家多個細,先知問題不是完全係自己度。大既真是性格超差,超難教。樓主加油~

水晶宮

luckybaby2011 發表於 17-4-21 11:31
未做媽媽前、我覺得係、自己都乖、曳極都曳唔出咩樣。生左仔自己湊、完全氣餒、硬頸脾氣臭易失控、大叫大喊 ...

同路人,我仲要一仔一女,大仔曳,細女會跟住一齊曳

大宅

tester5 發表於 17-4-21 11:36
我覺得做人父母,IQ唔需要好高,但EQ絕對要很很很高,氣餒時有發生好正常,加油媽媽,小孩子每 ...

同意,學校老師都話我小孩超難教,唯有趁細,日日同佢講正確價值觀,希望洗佢腦,等佢乖d~硬/軟功一齐用

珍珠宮

回覆樓主:

好明白樓主,是真的,有些小朋友本性係好難教,只可以講,堅持!堅持!堅持!
我經常都同自己咁樣講,加油!

大宅

雖然我無小朋友, 但身邊有唔少CASE, 令我都好明白有D小朋友真係好頑劣, 極度考驗家長EQ和耐性。小朋友是自己的, 如何難頂和辛苦亦要撐落去, 間中清空一日, 一家人郊遊, 只輕鬆玩樂一下, 比自己和小朋友都呌一呌, 係好重要架

伯爵府

身同感受,特別是男仔,日日同佢洗腦做個好孩子,都唔受教。轉頭9秒9學人撩打交、 搶嘢玩、吐口水,自私精上身。

翡翠宮

畀面勳章

我覺得要視乎「教得好」的定義,其實人人都有不同的天生氣質,金魚不會經過教導後變成雀仔,所以做父母一來要認識仔女的脾性同潛能,二來也要無限訓練自己的EQ同IQ,仲要不斷調整自己的期望。

呢條係漫漫長路,我而家仲捱緊。

日日是好日

子爵府

回覆樓主:

我好明白,我仔又係超硬頸,初時以為自閉,做咗评估話唔係,而家似adhd。我仔出世比八字朋友批已話命硬,好難教。所以希望呢到d jm高抬貴手,見到我仔失控時唔好影相post上來話佢無家教

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我相信小朋友天生已有特定既性格偏好

翡翠宮

2018復活節勳章

樓主, 我個仔仔都好曳, 包拗頸, 好彩佢喺學校就變另一個人

加油!!

伯爵府

gion 發表於 17-4-21 11:40
有D小朋友天生係奀皮難教啲,如果又遇着兩個唔識教嘅父母,我只諗到用"災難"嚟形容。
...

你講中咗,我屋企真係災難,不過我有努力搵方法改變咗自己先,因為我知咁樣先可以教好小朋友.....如果真係教得好的話

子爵府

回覆樓主:

我覺得係。除非個小朋友本身係有問題。。

男爵府

回覆樓主:

有D細路係天生乖,有D天生奀皮

珍珠宮

畀面勳章

嚴格來講系

父母都是人
唔好彩生咗個超難教的小朋友
父母付出的巨大心力唔系個個都做得到
父母兼顧的野太多
俾唔到更好的照顧小朋友
小朋友比自然曳好多