親子旅遊

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

2016 年復活節,四個女人膽粗粗帶住四個小孩(2,3,4 & 8 歲)遊首爾,因為我地推住兩架BB車,而地鐵站不是每個出口都有電梯,所以這趟旅程可說是十分艱辛,每行一級樓梯都有血有淚,嗚嗚!!

旅程完結後,馬上預訂2017年復活節機票,再次向首爾下戰書,決心要把艱辛的旅程改變成開心的旅程 ^^

今次組合是兩男兩女加三個小朋友 (4, 9 & 11歲),一行七人中,有四個於2016年曾去過,而當中兩個小孩子長大了一歲,會好點嗎??答案是 -- 不!!! 因為有個4歲的小孩還要坐BB車哦!! 救命!!!

好值得再次推介係包車劉生,佢係香港人,斯文靚仔又有禮,每次離開前WHATSAPP話佢知我地就出黎,佢都總會比我地快到門口等我地,而且渣車又定,我地一上車就可以呼呼大睡,哈哈!

Day 1 : 機場坐6015 去NINE TREE HOTEL,首爾大公園,鷺梁津食海鮮

1) 首爾大公園真係好大,咁岩又係櫻花盛開既季節,可以一邊賞櫻一邊看動物,有D 動物我只係係卡通片見過咋!
2) 上年去麻浦,今年試下鷺梁津,估唔到鷺梁津價錢竟然比麻浦平一半,可能上年太夜去麻浦了,所以比人當豬咁劏都無得還手,慘!

Day 2 : 包劉生車,兩水里,相機咖啡館,香草樂園
期待左成年,終於都同劉生(香港人)見面了,話說上年係包佢車去愛寶樂園,佢好人到連我兩個小朋友都好記得佢,出發前仲問我幾時可以見到劉生。

1) 到兩水里時超大風,大風到連阿女(4歲)都要拖實,怕被風吹走,張張相都影到好似瘋人院走甩左7個患者咁,好無隱之下走左去食韓牛,一於化悲憤為食量,劉生推介的牛骨湯超正,食完出黎,D風細左,我地就請劉生車我地返轉頭補影相,7名患者終於康復出院囉^^
2) 相機咖啡館,地點破為偏僻,但入面D咖啡同蛋糕都好好食,我地坐下又出外影下相咁,好RELAX,絶對值得一去

Cheuk2012    發表於 18-3-7 23:15

大宅

3) 香草樂園,因為晨靜4月份夜燈已停,所以我就揀左去香草樂園看夜燈,都超靚!

Day 3 : 松月洞童話街,月尾島看日落及放煙花

1) 松月洞童話街,周圍都好色彩繽紛,大人細路都行得好開心,仲影左好多相添,唯一美中不足係小木偶正在維修
2) 月尾島看日落及放煙花,這是小朋友最期待的行程, 8000 WON 有8支唔同款的煙花,我們買完一次又一次,每次都專登帶住阿女去搵同一個OPPA買,次次都有”的的金”送比我地,到最後一次,有個阿豬媽好大聲咁同個OPPA講野,嚇鬼死我,我以為OPPA被罵了,跟住個阿豬媽塞左三盒沙炮比我,哈哈! 佢應該係罵個OPPA做乜送咁少野比我,出動小美人計真WORK
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

Day 4 : 明洞Hello Kitty Cafe,兒童大公園THEME PARK

1) Hello Kitty Cafe,唔好對食品有任何期望,上去影下相都OK,小女孩是開心的 ^^
2) 兒童大公園THEME PARK,上年去時有幾場驟雨,我地去左睇動物SHOW,停雨時就賞櫻,而今年櫻花凋謝了,但好奇怪地有幾棵紅葉樹,竟然一個TRIP可以欣賞到兩個季節的景色,正!今次主力玩THEME PARK,買左ONE DAY PASS,(大人25000WON,小童21000WON),玩到天黑先走,大人小朋友都好開心

Day 5 : Coex 水族館,明洞Shopping

1) Coex水族館,因為今天下雨,所以安排左室內活動,估唔到個水族館係商場入面,都可以咁大,入面有好多特色野,我地慢慢行左三個幾鐘,如果遇著天氣不佳,建議去行下
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

Day 6 : 又係包劉生車,Rail Bike,小法國,晨靜樹木園

1) 玩Rail Bike前,兩個男孩子去左玩飛索,唔知係咪玩完後腳軟呢?佢地踩Rail Bike時覺得好吃力
2) 三點去到小法國下大雨,天氣預報四點會停,點知到四點真係停,YEAH!又可以影靚相了
3) 晨靜樹木園,上年因為花左太多時間係南怡島,所以唔夠時間去,今次好好把握時間,終於去到了,仲好似嗅到朴寶劍陣味添!

Day 7 : Check Out後明洞Shopping,坐6015到機場

上次太老定,以為自己有好多時間,估唔到安檢鬼死咁慢,如果再遲10分鐘就上唔到機,所以今次預早去,我地坐大韓,可以GROUP CHECK IN,又有FAST PASS 做安檢,所以好快就入左去四圍行同埋食下野

以下係我2016年的行程,我盡量安排左去唔同的地方,所以今次去都好有新鮮感,一D都唔覺得悶

Day 1 : 機場坐6015去酒店,NTOWER
Day 2 : 包車去EVERLAND
Day 3 : 東大門 DDP,首爾站樂天 & 樂天MART
Day 4 : 兒童大公園
Day 5 : 包車去RAIL BIKE,南怡島,麻浦農水產市場
Day 6 : 酒店CHECK OUT,汝矣島賞櫻,明洞再shopping,去機場

大宅

相片,part 1

Cheuk2012    發表於 18-3-7 23:14

大宅

相片part 2

大宅

Thx for sharing

子爵府

男爵府

HippoStore 發表於 17-4-22 01:25
2016 年復活節,四個女人膽粗粗帶住四個小孩(2,3,4 & 8 歲)遊首爾,因為我地推住兩架BB車,而地鐵站不是每 ...

請問鷺涼律有冇話幫襯边間,怕做水魚,比人劏

大宅

好詳細呀!我都買左機票Christmas 同兩個囡去首爾. 可以參考你的行程.

請問可以pm劉生資料嗎?我想去南怡島同機場接機. Thanks!

大宅

c9c9c9 發表於 17-4-22 07:59
請問鷺涼律有冇話幫襯边間,怕做水魚,比人劏

專登影左鋪相
橙色招牌是海鮮檔,55000won 1kg 蟹,其他檔口賣60000won
紅色招牌是餐廳,除左蟹之外(因為就甘蒸,無技術可言),其他都煮得不太好吃

大宅

sammyyiu 發表於 17-4-22 08:31
好詳細呀!我都買左機票Christmas 同兩個囡去首爾. 可以參考你的行程.

請問可以pm劉生資料嗎?我想去南怡 ...

如果Christmas 去到覺得好凍,可以去Coex 行下

男爵府

2024年龍年勳章

好詳細, 謝謝分享! 一定要收藏

水晶宮

回覆 HippoStore 的帖子

請問劉生包車係點計?thx!

大宅

HLDMaMa 發表於 17-4-22 11:24
回覆 HippoStore 的帖子

請問劉生包車係點計?thx!

300,000 won 包10 hours ,如果peak season 好似加20,000 won

水晶宮

有冇只係機場來回呢?你地係坐7人車。

大宅

HLDMaMa 發表於 17-4-22 11:32
有冇只係機場來回呢?你地係坐7人車。

機場我來回都係6015
不過你可Whatsapp 問下佢價錢
我地坐12 人車的,每排3個,有4排的車
今次trip 連司機8人,甘坐得好鬆動

水晶宮

HippoStore 發表於 17-4-22 12:11

機場我來回都係6015

谢谢你的回覆,會好好收藏了!

男爵府

HippoStore 發表於 17-4-22 09:45
專登影左鋪相
橙色招牌是海鮮檔,55000won 1kg 蟹,其他檔口賣60000won
紅色招牌是餐廳,除左蟹 ...

thx, alot

大宅

我想問地鐵站每一站係咪一個升降機都冇

首頁
12345...9

尾頁

跳至