自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

羞恥!!

禁止訪問

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

亞路 發表於 17-4-24 10:31
2000前真係一片樂土嫁, 係b6多左來港生活, 又唱歌又跳舞, 好多香港人唔知咩係人定鬼, 所以先狗咬狗骨, 連 ...

2000年前一片樂土? 點樂土法? 可否舉例說明之?

侯爵府

香港人咪又係大陸人後代。有幾高質呀?執輸行頭慘過敗家向來香港人核心價值

珍珠宮

leungszeon 發表於 17-4-24 10:44
香港人素質差又關B6事﹖厲害...乜B6的影響力咁厲害

鍾意推卸責任,而唔係改善自己,都係香港人特性之一!

raven    發表於 17-4-24 11:02

子爵府

hiragana 發表於 17-4-24 10:36
成個概念錯晒, 本來係要方便日常生活同減碳, 但佢係沙田同天水圍start共亨都唔知為咩。。。
最實際係在 ...

昨天有朋友過來蛇口探我,見到蛇口的共享單車後也講起香港剛推出的共享單車,我跟朋友的final conclusion都係--失敗!

可能見到中國共享單車的成功(心想中國人民素質較香港差都能成功,香港人口也多,應也可以吧,但實際.....),所以打入香港市場。只是,中國幾十年來騎單車的都佔一定的比例,所以道路上都有為單車而設計,但香港呢﹖中國有單車徑都有一大堆單上在汽車路上行駛,更何況香港﹖行人路都擠滿人,跟本沒可能比單車行,上馬路又違法,因此能騎的地方就只有新界那點點的位置。但是,有什麼人會騎它﹖香港人騎單車當興趣就多,真正用在日常生活的少之又少,日常用的一早自己都有單車的了...去地鐵站﹖5元都幾貴喎...去玩﹖人家單車鋪一日幾十元,你5元半小時都好貴喎...現在連人民素質都唔掂,大陸都攪了一大輪,香港呢﹖

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

生意,就係競爭
唔可以只得自己做生意,就可以握殺其他競爭者,仲要係污穢手段
香港地,都有好多同類生意,衣食住行娛樂.......,因為一句搵食,就可以橫行?

公爵府

回覆樓主:

咁都做得出

伯爵府

alicemic 發表於 17-4-24 10:09
其實香港人質素一向都麻麻, 自己係土生土長香港人都係咁話

我覺得又唔需要即刻扯到香港人無品,明眼人一睇都知發生緊咩事,真係無品就拆晒啲零件走咗,駛咁辛苦抬起掉落河?
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港人竟然咁!!!

伯爵府

I9528 發表於 17-4-24 10:58
生意,就係競爭
唔可以只得自己做生意,就可以握殺其他競爭者,仲要係污穢手段
香港地,都有好多同類生意, ...

話時話,我都想知,啲單車就咁泊係路邊,間公司駛唔駛俾租政府?
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

珍珠宮

亞路 發表於 17-4-24 10:31
2000前真係一片樂土嫁, 係b6多左來港生活, 又唱歌又跳舞, 好多香港人唔知咩係人定鬼, 所以先狗咬狗骨, 連 ...

人地好強調“土生土長”架。

有時真係好有“二度平衡空間”感

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好缺德

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

夜青做?

男爵府

cindyyu73 發表於 17-4-24 10:35
我反而覺得係D童黨~~?

係街無搵做..... 搵D野黎攪下

如果係童黨就唔會次次都揾共享單車去扔落河去破壞折鎖,仲要不同地點,好明顯係源於利益沖突,希望快d拉到人,發生得咁密咁明目張膽,當警方死架?

珍珠宮

leungszeon 發表於 17-4-24 10:56
昨天有朋友過來蛇口探我,見到蛇口的共享單車後也講起香港剛推出的共享單車,我跟朋友的final conclusion ...

你講的是道理,兩地基建同需要本質唔同。
其實共享單車係大陸都有好多不良反應,例如掉落河道湖渠、到處亂擺、私佔破壞的不勝其數,但風氣習慣唱好,自然視如不見。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

畀面勳章

希望差佬快d拉曬班友仔

琥珀宮

畀面勳章

Kuri 發表於 17-4-24 11:06
話時話,我都想知,啲單車就咁泊係路邊,間公司駛唔駛俾租政府?

要啩

首頁

尾頁

跳至