自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

自己做開大公司,幾百人嗰 d, 褔利好,大假多。不過就人事複雜,同加薪升職都好難。

C6 同我啱啱相反,咁多年都係做 d local 細公司。。

你哋覺得大公司好 d 定細公司好 d?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

sts8000 發表於 17-4-26 17:26
自己做開大公司,幾百人嗰 d, 褔利好,大假多。不過就人事複雜,同加薪升職都好難。

C6 同我啱啱相反,咁 ...

大樹好遮陰

珍珠宮

大公司, 人事複雜, 最多做獨家村, 閘埋自己雙耳雙眼, 做好份內事, 唔會點出事.
細公司, 人事複雜, 不幸成目標, 單打獨鬥, 無路可逃.

大公司所有野有規舉, 間接局限了所見所聞;
細公司有心做可以訓練周身刀張張利.

我由幾人公司做到現在MNC香港區萬幾人, 我覺得呢條path唔錯, 最重要做得開心.

大宅

我大細公司都做過, 認同你既講法, 大公司福利好, 不過人事太複雜, ,就算你不犯人, 人亦會犯你. 從此之後我只揀細公司, 就當我無志氣.

用戶要求終止服務

畀面勳章

我只做大公司,細既好恐怖

珍珠宮

BK Milk勳章

大公司好啲

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

冇一定,我case同你相反,我一路係細,c6係大公司

不過大公司咪一樣來來去去都係識幾多dept嘅人

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

白毛毛 發表於 17-4-26 17:40
大公司, 人事複雜, 最多做獨家村, 閘埋自己雙耳雙眼, 做好份內事, 唔會點出事.
細公司, 人事複雜, 不幸成目 ...

大公司會dept 同dept互相權力角力,細薯隨時出事

珍珠宮

好媽媽勳章

大公司晉升機會低,加薪幅度低,人士複雜,我會揀細公司

wcpcelia    發表於 17-4-27 09:19

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

各有各好, 朋友做細公司, 因為人少, 佢能力又可以, 做到老闆一人之下, 差不多全間公司佢做晒決定, 分埋股份比佢.

另, 有朋友果行冷門, 佢一路做一路同老闆取經, 摸熟晒個行頭, 最後自己開間公司做埋老闆.

大公司當然又有大公司好處啦.

我覺得做咩公司都好, 做人若有責任心, 上司交比你的工作永遠做好, 甚至超額完成, 就做邊到可以有好發展.

珍珠宮

good_pig 發表於 17-4-26 17:44
大公司會dept 同dept互相權力角力,細薯隨時出事
老實, 有幾何打到出手?
你話上司做錯野搵下面頂就有.
大公司如MNC要manage out一個人, 要寫幾多report, 做幾多次performance review, 幾煩你知嗎?

大宅

大公司需福利好,但制度多多。( 往往跟公司定落制度行)
細公司需福利一般,但唔需要跟制度黎做野。(人情味好啲啲)

大宅

大公司人多是非多,但只要唔出位低調D會好小小。
細公司(我公司),人少但是非一樣多,是非轉一圈又到自己身上。年假少,受氣,同事個個都心懷鬼胎,博表現,中意擦鞋,每日都膠住對人。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

我喜歡細,可以發揮機會大d

wcpcelia    發表於 17-4-27 09:19

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

大細都做過,鐘意細
十人以下果啲
賺到錢會分甘同味

水晶宮

學野細公司,慢慢就跳返去大公司

珍珠宮

回覆樓主:

我揀大公司,起碼穩陣d。加上福利會好少少,同同事夾唔夾講緣分,至於升職,我自己是c9一名,所以無求。

以前做過-間三十人左右外資公司,結果搞到拖糧,搞到要去小額錢債追討,超無奈。

男爵府

絕對係大

首頁

尾頁

跳至