自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我爸媽嗰邊有個印傭,返咗大半年工,表現一直普通,未至於差到要炒,係間唔中唔知醒、煲燶湯、煮野唔熟,踢一腳郁一下嗰隻。阿媽都會間唔中話下佢。

今日阿媽好驚咁同我講,佢喺衣櫃角落發現有包野,打開發現係用我工人平時祈禱嗰件袍,一啲布包住一本書,入面全部係印尼文。我媽好驚,怕係降頭,有冇jm可以幫手睇下究竟係啲乜野?

leung2888    發表於 17-4-28 09:25

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

與其對呢個工人唔滿意
加上佢包嘢令2老懸心吊膽
換左佢喇

不過好多印姐都係宗教人仕
唔排除另一個都有包咁嘅嘢喎

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

應該係可蘭經嚟喎

工人係回教徒嗎?

別墅

greenpea 發表於 17-4-28 08:47
應該係可蘭經嚟喎

工人係回教徒嗎?

我都有諗過係可蘭經。係呀,佢係回教徒,放假會包頭出街。咁佢鬼鬼祟祟包住本經放喺我媽櫃筒做乜呢?

別墅

rtktang 發表於 17-4-28 08:43
與其對呢個工人唔滿意
加上佢包嘢令2老懸心吊膽
換左佢喇

要train up一個工人真係要好多心力,我地要求唔高,諗住過得去就算。當然如果佢心地唔好諗住害我地咁就梗係炒無赦!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

問問其他懂印尼文的人, 先睇睇內容係咩

子爵府

可蘭經有甚麼恐怖

別墅

日日媽媽 發表於 17-4-28 09:03
可蘭經有甚麼恐怖

可蘭經本身冇野,但佢呢個行徑好恐怖。

珍珠宮

payment36 發表於 17-4-28 09:04

放係你阿媽個櫃真係奇怪?!
不如whatsapp agent, 問吓本書係咪可蘭經和佢哋意見!

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主最好搵熟朋友嘅姐姐問清楚乜嚟,問agent即係工人知你地搵到佢D嘢,係宗教嘢就話無問題,叫佢放返自己地方,最驚係唔好嘅嘢,唔知佢點對你地,所以最好私下搵熟朋友嘅姐姐問吓
唔好點評我,電話睇唔到點評

公爵府

畀面勳章

唔識, 幫推!

伯爵府

係回教徒

子爵府

payment36 發表於 17-4-28 09:04

工人係咪自己有間房有獨立衣物櫃
可蘭經係聖潔物品正常會放獨立櫃桶
又唔可以同內衣褲一齊放 正常有經驗姐姐會揾袋袋收好角落位
會不會佢認為你媽媽衣櫃內安全 潔淨

我覺得你可以直接同佢傾

珊瑚宮

payment36 發表於 17-4-28 08:49
我都有諗過係可蘭經。係呀,佢係回教徒,放假會包頭出街。咁佢鬼鬼祟祟包住本經放喺我媽櫃筒做乜呢?
...

如果呢個係你媽咪櫃桶,咁咪問佢咯

如果係佢自己櫃桶咁你就冇得同佢講

但你可以自己去回教廟走一趟,問果度啲人係咩嚟

果啲文字係阿拉伯文嚟的

珊瑚宮

wcpcelia 發表於 17-4-28 08:55
問問其他懂印尼文的人, 先睇睇內容係咩

果本野係阿拉伯文嚟的親

珊瑚宮

payment36 發表於 17-4-28 08:49
...

更正一下,呢本咁薄唔會係全本可蘭經,可蘭經係聖經咁厚的,應該係禱文本之類的東西

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

greenpea 發表於 17-4-28 11:20
果本野係阿拉伯文嚟的親
thanks,證明我真係唔識分

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

樓主唔駛驚,證實係可蘭經,我亦問過朋友(我朋友嘅姑仔係回教徒), 佢地因為尊重個教會攞啲野包好本經,唔會隨便圍放同公開,至於點解放係婆婆個櫃,佢講解話會唔會係想保右婆婆(都係推測咋),如有疑問都係直接問清楚好啲!

侯爵府

回覆樓主:

做乜摷人地的野呢, 咁樣摷出來工人實知喎. 就咁睇件野又無乜特別, 又唔係有個公仔吉住針呀, 有頭髮牙齒嬰屍, 我覺得呢包野無乜特別

一些咁普通的野令到你媽咪咁擔心,即係平時關係都唔好,不如安排下換工人啦
8-)

首頁

尾頁

跳至