家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

有樓供緊or有仔女養緊!才會考慮買純人壽!其他一律儲蓄成份的理財產品都搵係水魚!

good_pig    發表於 17-5-3 17:16

大宅

1) 單身
2) 家人有錢過我...不用要我保障

要買嗎?

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 17-5-1 16:17
如果在這裡選舉投票,100% 我應該是拿穩第一 !

首先我從未中過保險招,我係生意 ...

旅行都會買O既

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

只買醫療、寿險、旅游保險、家居保險,唔使揾Agent,打電話就搞掂,有儲蓄成份一律不買。

大宅

Daeng 發表於 17-5-3 21:15
只買醫療、寿險、旅游保險、家居保險,唔使揾Agent,打電話就搞掂,有儲蓄成份一律不買。
...

同意!買純乜乜,純物物果類就夠,儲錢自己黎

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mspandachau 發表於 17-5-1 16:00
想了解下點解會有人冇買任何保險?
想知原因...
因為有不愉快既經歷? 唔相信?點解唔信既

其實你可以問我每一種的保險產品,我都可以能解釋得到點解我唔會買~

點解我會先講醫療呢?

因為醫療係最多人買的,而大部份買的人更認為是必需品,但他們不知道魔鬼的細節在哪裡 ?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

gorky 發表於 17-5-2 22:00
在香港笨人先會買什麼醫療儲蓄保險,絕大部份人若果不幸㦬患重病,是用不起私家醫院的,因為是先付後claim, ...
"除非你預多儲蓄一二百萬,否則得保無得用" <<== 想問下大家 , 呢個講法係真的 ?

子爵府

我人到中年都冇買 , 搵錢少 , 單身 , 孤寒 , 一直健康良好 , 打算再年紀大 d 先考慮買唔買

大宅

回覆樓主:

老公份工比較危險,唯一經濟支柱,所以只買左佢既意外保,每月幾十蚊果d
至於點解唔買保險,因為太窮了

伯爵府

hebesiu 發表於 17-5-4 19:31
"除非你預多儲蓄一二百萬,否則得保無得用"

這裡大部份不講真話,去私家醫院問問,有代表性問養和。如果重病 3, 4 期醫一年平均要幾多錢,先付後claim,那個先付?是病人還是保險公司,如病人拿不出則入政府醫院!!
崗發生的事,朋友私家醫院醫了十一個月無得救死左,用了170萬

水晶宮

gorky 發表於 17-5-2 22:00
在香港笨人先會買什麼醫療儲蓄保險,絕大部份人若果不幸㦬患重病,是用不起私家醫院的,因為是先付後claim, ...

同意
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

大力大力 發表於 17-5-3 23:14
其實你可以問我每一種的保險產品,我都可以能解釋得到點解我唔會買~

點解我會先講醫療呢?

旅遊保險要買嗎?

禁止訪問

開心吸收勳章

琥珀宮

大力大力 發表於 17-5-1 22:26
對~

有以下幾個原因......

第3個pt非常有用,真情要copy低佢,留返將來講解比阿仔知先

珍珠宮

畀面勳章

大力大力 發表於 17-5-3 23:14

點解我會先講醫療呢?
家居保險呢

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

維仔媽媽 發表於 17-5-6 23:55
家居保險呢

都冇買~

剛睇電視,七十年代睇醫生收費 $40蚊,即 40年 升左 十倍,所以自己計一下,買保險除了十年內中招,否財便每年蝕多D,蝕到近零~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

大力大力 發表於 17-5-1 22:26
對~

有以下幾個原因......

講得好啱,尤其第三個point。
所以如果真係需要買保險,儘量買一些無cash value嘅保單,即係嗰啲逐年計保費唔係保一世嘅保單,可以隨時停供而不會招致任何損失。不過呢類型無cash value 的保險通常agent都不會熱衷推銷,因為佣金太低無肉食

首頁
12345...7

尾頁

跳至