6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

Sharonhoy 發表於 17-5-18 06:45
我仔都會玩書同想放入口的,不過我唔會換書,我會堅持同佢睇晒先

我唔夠佢搶,我一拎走黎讀,佢就搶返黎揭(emoji)可唔可以pm你個書單比我呀~謝謝

男爵府

bicycle0132 發表於 17-5-18 11:08
其實我冇特別咩書,只係圖書館借一兩本書返黎讀比佢聽下嫁咋,等佢遲下對書有興趣,不過佢而家似係當左玩 ...
圖書館的書太污糟了,我唔會俾佢掂

珍珠宮

Sharonhoy 發表於 17-5-18 06:46
我仔都好似分心,因為集中力同年紀是正比的,所以先話由細養成習慣。

只能堅持陪讀,睇下可唔可以集中到精神,慢慢培養。

男爵府

RubyYu07 發表於 17-5-18 11:22
只能堅持陪讀,睇下可唔可以集中到精神,慢慢培養。
都係架,要堅持同佢睇架,大家都加油,要堅持下去。

男爵府

bicycle0132 發表於 17-5-18 11:10
我唔夠佢搶,我一拎走黎讀,佢就搶返黎揭(emoji)可唔可以pm你個書單比我呀~謝謝
...
已經PM左個BOOK LIST你了

男爵府

之前已分享了的同事給了我寶寶書單,

今次就是分享我依著書單,購買了部分圖書,

而現在圖書已到手了。

所有圖書也是淘寶淘回來的,為何要淘?

因為比台灣郵購便宜很多。

印刷也非常精美,我所買的全是紙板書,

這樣就不把榛榛攪破壞了。

不過,淘書買書也是有缺點的,就是買不到繁體字的圖書,所以我最終買回來的全也是英文版,盡量避免榛榛看到簡體字。

先來介紹的是一套三本,價錢65人民幣,

當中有書單推薦的好餓的毛毛蟲及親愛的動物園,還有一本書單沒有的Bunny。

毛毛蟲是說毛蟲一路吃,吃了不同食物,最後變成蝴蝶的故事。

動物園比較簡單,但是很有趣的翻翻書,

每頁也可翻出一隻動物。

兔子書說的是四季。

三本書中我已和榛看了毛蟲及動物園了。

榛對翻翻書比較有興趣,已經想破壞了。

另外,我還在另一間店買了五本書。

當中同事一級推薦的抱抱(HUG),

故事講猩猩寶寶要人抱抱不果,最後找到媽媽溫馨抱抱,

我已強迫榛榛和我看了數遍了,

無論畫風,意義及印刷也是一流,怪不得同事重點推薦!

淘寶買這本運運費大幾只需要30多港元,台灣網購要差不多60-70港元。

差價實左太大多。

另外兩本,一本是找大象,

一本是大象找小烏。

Mommy Hugs有數數目及媽媽抱抱,

我邊看邊抱榛榛,可惜他還是什麼也不懂。

最後一本教寶寶手語的,

應該暫時榛榛也不適用。

我還買了其他的,下回再寄到時再分享。

水晶宮

can u also pm me the book list and the taobao link ?

thanks so much (emoji)

大宅

圖書館有啲硬皮書可以借返屋企用清潔液抹吓。歲半之後抵抗力好啲,冇咁驚。
童書太多買唔哂,借啲、又買啲先得。

男爵府

amebridge 發表於 17-5-22 19:24
圖書館有啲硬皮書可以借返屋企用清潔液抹吓。歲半之後抵抗力好啲,冇咁驚。
童書太多買唔哂,借啲、又買啲 ...
我暫時都唔會借住, 過唔到心理關口,當然無可能買得晒所有書, 但就選一些經典的也不錯

男爵府

Sharonhoy 發表於 17-5-22 13:41
之前已分享了的同事給了我寶寶書單,今次就是分享我依著書單,購買了部分圖書,而現在圖書已到手了。所有圖 ...

我呢排都好努力搵呢類型的書,樓主可以pm link俾我嗎?
萬分感謝

別墅

我一直好努力搵呢類型既書,樓主可以Share條Link我嗎?Thx

男爵府

我仲買左d書,過幾日到,我之後再分享

複式洋房

Sharonhoy 發表於 17-5-28 15:42
我仲買左d書,過幾日到,我之後再分享

Can u pm me the taobao link please (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

可以pm 我個book list 嗎?謝謝

別墅

可以share淘寶link 同埋book list 嗎?:mother:

大宅

Sharonhoy 發表於 17-5-2 20:43
今天要分享的是培養榛榛閱讀習慣的問題。
一直以來我也相信讓榛榛喜愛閱讀的話,
會使他他日的學習習慣會更 ...

可以share 淘寶link 比我嗎(emoji)

大宅

我都會同個女(就快5個月)睇黑白圖案,布書!
我都想知你book list !係咪淘寶買到?

男爵府

粉紅的喵 發表於 17-5-30 17:45
我都會同個女(就快5個月)睇黑白圖案,布書!
我都想知你book list !係咪淘寶買到?
...
5個月可以開始睇彩色了

男爵府

今天依然是分享榛榛新買的圖書。

所有的圖書,依然是在淘寶購買。

今次買了大量的圖書,但只時間和榛榛試看部份的,所以我也先分享其中幾本,

另外的圖書要留待之後再分享。

首先第一套是觸感書,

That‘s not...系列。

這套我在fb見到有售,好像60-70hkd一本,

正確價錢也不太記得了。

而我在淘寶找到的是瑕疵品,

只需12rmb一本,如果買沒有瑕疵的版本也只需18rmb。

我以一試無礙的心態買了四本瑕疵品,

到手時,真是真心覺得賺到了。

圖書很漂亮,

除了有其中一本有一頁是上下倒轉了外,

其他的根本看不出有什麼問題。

每一頁也有一個地方可讓寶寶換換,

榛榛也對此感到十分有興趣,

其中一本以寶寶為主題的,更有鏡子可讓榛榛看到自己,

而他也很喜歡這頁,

唯一可恨的正正就是這頁上下倒轉了。

但完全不影響閱讀,

沒有所謂吧!

之後是little big flaps系列。

這套也是便宜得很,8rmb一本,我買了一套三本,

這個封面有點舊,但內容很吸引,

因為每頁也能翻開,翻出一隻大大的動物。

榛榛一手便拿著它了,十分驚險。

但不打緊,証明榛榛有興趣便好了。

還有很多書,之後再分享。

子爵府

睇書好呀
我囡一歲幾,每日都會同佢一齊睇故事書,我一路讀一路做動作,佢會跟住我做,我扮動物叫,佢又跟住叫

首頁

尾頁

跳至