在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你估我唔到 發表於 17-5-11 16:27
我岩岩報左間, 性質有小小類近 (但其實又唔係真係做同一樣野) 既工...但好搞笑佢果個工種嚴格上唔係我而家 ...

其實我諗真係好睇嗰樣係咩嘢,而佔你份工有幾重比例。。
即係例如,hr 問你識唔識 excel, 你吹到自己識, 但原來份工係要做好多report... 呢 d skill 真係呃唔到人。。
或者我咁樣, hr 問我有冇幫人train 過人, 咁我嗰行training 真係好簡單嘅事, 我就話自己有。。所以即使新工要我train 人,即使我冇做過我都唔怕

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

sts8000 發表於 17-5-11 17:27
其實我諗真係好睇嗰樣係咩嘢,而佔你份工有幾重比例。。
即係例如,hr 問你識唔識 excel, 你吹到自己識, ...
嗯, 其實我公司其中一部分係要搞event既 (但唔係出面平常搞event果d咁多野搞/咁pro)..咁我地係有team同事專責做呢d, 而因為我係做account servicing架嘛, 咁d event都係搞比d客架啦, 所以我同佢地team都多合作, 但落手搞個event, 搵場地, set up等等果d就當然唔係我做...我只係出席個event吹下水咁

男爵府

你估我唔到 發表於 17-5-11 17:34
嗯, 其實我公司其中一部分係要搞event既 (但唔係出面平常搞event果d咁多野搞/咁pro)..咁我地係有team同事專 ...

咁你可能要問自己,如果真係比你去做,你會唔會做得嚟;如果唔係好識做,你嘅能力會唔會可以好快咁pick up 到 d 技巧 。。
我見份工,hr 問有冇做過 e news letter.... 我冇做過我都老實講 (萬一佢真係要我由 0 咁做,我真係會企咗喺到) .. 咁但係我就補充我現識都要send out d email announcement.. 例如員工活動,公司晚宴。。咁都會識寫 d business writing ... 咁起碼比佢知道我有類似嘅嘢做過。

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

sts8000 發表於 17-5-11 18:16
咁你可能要問自己,如果真係比你去做,你會唔會做得嚟;如果唔係好識做,你嘅能力會唔會可以好快咁pick up ...

咁最後份工有冇offer呀?

要我由零開始我真係唔知自己搞唔搞到,始終未試過,但以我認知好多係admin work, 我覺得要我pick up都應該好快...掛

首頁

尾頁

跳至