0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

話說今日用商場個育嬰室,本身諗住推啊仔入去換片,但見有兩間人奶房,於是就用咗其中一間餵埋啊仔飲奶,其間我見無人,所以我無關房門
突然有兩pair父母帶住仔女入來,其中一pair入咗另一間人奶房,剩返一pair企係度無房用,問題來拉,企係度等呢對父母等咗吾夠5分鐘,其間周不時望住我地,好似係度問我地得未咁,但當時我個仔先岩岩飲支奶無幾耐。過咗一陣,個啊爸就好無禮貌加態度好差咁問我,你地仲要餵幾耐?我一聽到就覺得嬲,你睇吾到我仲餵緊,未餵完咩?餵完我就走拉,吾通我專登坐係度,吾讓間房俾你啊?
跟住我就應佢,未得啊,仲未食完喎。跟住個啊爸繼續講,指住人奶房岀面個牌話呢間係人奶房,係應該俾餵人奶優先!聽到都勁嬲,勁無理,然後我答佢,我知,但係我入來見無人用,所以先用呢間房餵奶。
跟住個啊爸繼續差態度咁重申,呢間房吾係俾你餵奶粉,係俾餵人奶媽媽優先...好拉,我個朋友就話,一係我張凳俾你坐,你入來餵拉,跟住個啊爸又話咁樣吾得,話咁樣會尷尬...
好拉,我個朋友見呢個爸爸咄咄逼人,就同我講,算拉,我幫你拎張凳岀去,你岀面坐住餵拉。最後係我個仔未飲完奶嘅情況下,讓咗間房比佢哋。
成件事真係令我覺得好嬲!
請問,係咪你要餵人奶就大晒?係咪我餵緊奶都一定要即刻起身讓間房俾你餵人奶?你個bb係咪大晒?識吾識排隊?識吾識咩叫先到先得?你同大陸人吾排隊有咩分別?
呢個社會,就係有呢啲咁自私自利嘅香港人,以為自己大曬!
真係勁嬲!我想話我係睇在小朋友份上先讓間房岀來俾你,我係可以吾讓俾你架!
你餵人奶吾係大晒架!!!!!!!!!!!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

MissEmmi 發表於 17-5-13 23:57
話說今日用商場個育嬰室,本身諗住推啊仔入去換片,但見有兩間人奶房,於是就用咗其中一間餵埋啊仔飲奶,其 ...

有一次將軍澳某商場既育嬰室餵緊奶,鎖左門,出面條友狂敲門,好似要即刻開門讓比佢咁,我係佢就會睇下商場仲有無其他房,或者等下,呢啲都係先到先得架啦!如果吾係餵奶都吾入去啦,阿B食完又要掃風,吾通要阿B食到一半,為左讓比啲惡人吾比佢食咩!

珍珠宮

但事實人奶優先,餵奶粉去邊度餵到得,湊大3件奶粉b從未試過係餵奶房餵奶,香港餵人奶配套已經好唔夠,做媽媽大家體諒下。

子爵府

回覆樓主:

我餵人奶係泵出黎,但出街n次從未試過入餵奶房餵囉,是但搵張櫈坐都餵得啦

別墅

話說今日用商場個育嬰室,本身諗住推啊仔入去換片,但見有兩間人奶房,於是就用咗其中一間餵埋啊仔飲奶,其 ...

事實用樽餵無必要用房 唔係人奶定奶粉
我出街樽餵 唔會用房
求其商場公共有位 或麥當當
只會泵奶先用房
香港好少地方有可以餵人奶 作為媽媽體諒下啦

複式洋房

事實餵奶房係人奶優先,我覺得如果餵奶粉可以係出面餵都無問題,餵人奶真係要係育嬰房先餵到,香港依方面嘅配套真係唔多,做媽媽大家體諒下啦!

男爵府

回覆樓主:

唔係大晒,不過真係人奶優先嘛

洋房

katherine418 發表於 17-5-14 08:46
唔係大晒,不過真係人奶優先嘛

我知道係俾人奶優先,最大問題係個家長的態度問題令我激氣啫
我覺得無論餵奶粉定人奶,都可以互相尊重

珍珠宮

MissEmmi 發表於 17-5-14 09:04
我知道係俾人奶優先,最大問題係個家長的態度問題令我激氣啫
我覺得無論餵奶粉定人 ...

明顯佢遇到呢d情況唔止一次,十次9次都係咁,點會仲好態度

男爵府

AGa1111 發表於 17-5-14 09:12
明顯佢遇到呢d情況唔止一次,十次9次都係咁,點會仲好態度

真係,我餵人奶既,有時見人濫用餵奶房(唔係講樓主),幫個起碼讀小學既小朋友入房換衫都見過,真係好炆架,依家天氣用巾餵真係好熱,bb都唔舒服係咁扯走條巾,冇房真係餵唔到

別墅

katherine418 發表於 17-5-14 09:17
真係,我餵人奶既,有時見人濫用餵奶房(唔係講樓主),幫個起碼讀小學既小朋友入房換衫都見過,真係好炆 ...

其實都好多人濫用 有媽媽話見過係入面餵粥仔
都係嗰句 無必要就唔好用 唔駛令到有需要嗰啲反而無得用

大宅

ksys 發表於 17-5-14 10:10
其實都好多人濫用 有媽媽話見過係入面餵粥仔
都係嗰句 無必要就唔好用 唔駛令到有需要嗰啲反而無得用

我都見過兩次有媽媽/婆婆,在餵奶房餵粥仔

複式洋房

littlepiggy_c 發表於 17-5-14 10:53
我都見過兩次有媽媽/婆婆,在餵奶房餵粥仔

唔係尊重問題,唔係餵人奶大晒,而係餵人奶的確需要私密空間,唔係都唔會有呢兩間房啦!
當然個老豆態度唔好係錯,但係應該明白作為父母心急想俾bb 食既心情,如果你試過係商場搵唔到地方搵人奶bb 又餓既心急你會明白點解個老豆會燥。大家都做父母互相體諒吧。

(我兩樣都有餵的)

洋房

mongu 發表於 17-5-14 11:02
唔係尊重問題,唔係餵人奶大晒,而係餵人奶的確需要私密空間,唔係都唔會有呢兩間房啦!
當然個老豆態度唔 ...

我明白大家都緊張自己小朋友,都明白人奶優先,所以先餵緊都照讓返間房岀來俾佢,其實我都只係嬲個爸爸咁嘅態度方式啫

複式洋房

只怪香港人太多,空間太少,人与人之間易起衝突

大宅

回覆樓主:

試過喺換片房唔洗5分鐘都畀人狂敲門問得未,出到黎5個人啤住我同c6,真係咩人都有

男爵府

我係餵人奶,都試過幾次啲育嬰室比餵奶樽嘅媽媽用緊,要等或搵個間。又試過入面育嬰室有媽媽已餵緊人奶,我只能企係換片的地方餵人奶。

有時,週末人多,仲會主動同其他餵人奶媽媽共用育嬰室。有次,外面換片的爸爸仲要好唔識做,眼望望入間育嬰室。

所以點解有商場長期鎖住育嬰室,就係太多人濫用。

你見到的爸爸係態度唔好,但請你體諒人奶媽媽。

洋房

Minipoma 發表於 17-5-14 16:21
我係餵人奶,都試過幾次啲育嬰室比餵奶樽嘅媽媽用緊,要等或搵個間。又試過入面育嬰室有媽媽已餵緊人奶,我 ...

我完全體諒人奶媽媽,只係个爸爸的問題啫,講真如果佢吾係咁嘅態度,我完全覺得我讓間房岀來俾你係絕對應該。

別墅

如果我係冇必要用房嘅媽媽, 見倒真正有需要嘅媽媽等緊間房,我會主動即刻讓間房出黎

嗰位爸爸躁左係吾岩,但佢絕對有佢嘅原因

大家都係父母,將心比己, 互相尊重最緊要呀

母親節快樂

別墅

我認同你,我個女出街飲奶粉都會用房,因為我女好易分心,坐其他地方會唔肯飲

首頁

尾頁

跳至