自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

對你報警我冇意見,但事實上唔見左咁重要嘅野,最大責任在你,嗰個係信箱唔係保險箱。你用銀包做比喻,但我會話重要財物跟身,財不可露眼!小心保管個人財物係你嘅責任,唔見左當然可以報警,但冇得怪責其他人(除左個小偷)。

Chirley    發表於 17-5-15 12:14
CHLOEJELLY    發表於 17-5-15 10:37

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我見議警方要優先處理你呢單case, 其他殺人放火案、打劫案都要放埋一邊, 因為你實在太傷心啦!
不過, 信箱主要用途係應該用嚟放信件, 你依家唔見咗係支花, 會唔會係屬於不正確使用, 唔知警方會點處理喎? 如果你插件臭豆腐喺信箱唔見咗, 咁唔知報警又得唔得呢?

水晶宮

無話唔比報警, 不過咁大個人仲要做左媽媽應該分輕重啫
如果你比人偷既係信用卡信, 我相信你報警無咁多人話你小題大做

又例如, 執到十萬你會拎去警署, 報到一蚊你拎唔拎去?
你拎去, 都唔係錯, 但有無需要先?!

朵花可能對你好重要, 但調番轉諗, 仲有幾十年好多個母親節
何必因為一個而令自己幾十年都掛响心唔開心?!

991129    發表於 17-5-15 12:01
luvkaka    發表於 17-5-15 10:32
我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

用銀包係貴重物品唔帶出街呢個比喻完全9588
放信箱話管理員無留意而比人拎左我無野回應, 可能去左洗手間, 又可能去左巡樓, 如果得佢一個人更本唔可能佢on duty 果段時間100% 唔離開崗位
但問題係樓主覺得係"貴重"物品而又唔用幾分鐘時間拎上樓, 呢點好難理解囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

當買個教訓, 如果真係咁大意義, 點解唔花幾分鐘放返屋企呢?
或者睇下老師仲會唔會有, 問老師再拎

侯爵府

管理員又唔係眼定定望實你個信箱,又唔可以怪人地失職嘅,佢都仲有好多責任要去做,唔好吓吓都投訴,害人冇咗份工就唔好啦

偷野固然唔岩,但自己都要負返d責任,當買一個教訓,以後要管好自己財物

至於支花,小朋友送俾你時果份心意你已經收到啦,都未必一定要在乎於果樣實物,搞到自己宜家咁唔開心為咩呀
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

公爵府

真係可憐

男爵府

lovececing 發表於 17-5-15 10:36
管理員又唔係眼定定望實你個信箱,又唔可以怪人地失職嘅,佢都仲有好多責任要去做,唔好吓吓都投訴,害人冇 ...

非常Agree Agree 你說法。
管理員一日都要巡樓2-3次,中間工作時間又要開下大開下細,香港人放鬆少少。。

先唔好理管理員有冇權開cctv,如果真係識開,佢已經可以做控制室或其他範圍工作。

子爵府

畀面勳章

我提議以後信箱當保險箱咁用.

babynetnet    發表於 17-5-15 17:42

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

Lovelovebear 發表於 17-5-15 09:13
其實可能係小朋友貪玩攞走左啫!請問你支花全長幾多cm?可以入到好深?會唔會人撞跌左,上水友唔係話你俾人 ...
我都估係小朋友, 正常大人唔為一支花走險

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

鄧你屋企人辛苦, 日日要對住咁執著,頑固的你

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得可能係人地見個信箱冇花,你個插住兩支,以為人地插多左比你,咪隨手拎~
其實你覺得朵花咁有意義就應該跟身~

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

milk198903 發表於 17-5-14 22:54
我放係信箱二支花比人偷左一支,我報警,d人話我小提大做??咁我吾報警,個保安吾比我睇cctv,咁我只好報警 ...

有人cap左你fb帳戶上來討論,你依家認頭,咪比人認到你,小心,睇下有無方法del

Chirley    發表於 17-5-15 12:20

水晶宮

oceandeepsea 發表於 17-5-15 12:16
有人cap左你fb帳戶上來討論,你依家認頭,咪比人認到你,小心,睇下有無方法del
...
我都見到, 其實贊唔贊同樓主做法無意見, CAP圖都OK,但最好剷走資料傾囉

伯爵府

回覆樓主:

可能係細路扲走……送比媽媽

用戶要求終止服務

回覆樓主:

搵議員幫手吧
叫議員下年去信箱派花,咁就無人再偷

男爵府

tiffanylmc 發表於 17-5-15 11:32
我提議以後信箱當保險箱咁用.
agree
我住種花家

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

lovececing 發表於 17-5-15 10:36
管理員又唔係眼定定望實你個信箱,又唔可以怪人地失職嘅,佢都仲有好多責任要去做,唔好吓吓都投訴,害人冇 ...

如果大家見到佢原post, 支花係幼稚園學校送,唔係小朋友送。

ok, 唔理係幼稚園送定小朋友送,覺得朵花咁重要就好好收起,唔係亂擺,冇錯,係亂擺,有心偷的人好易偷,同亂擺有咩分別!

自己唔珍而重之收起,到唔見左先搞大件事,真係令人覺得樓主浪費警力!

唔好將呢件事和包裹被偷混埋一談啦,今本係兩回事!

大宅

回覆樓主:

需要報警與否我冇意見 ,警察冇限定乜情況先可以報警。但如果件物件對我如此彌足珍貴,我絕對不會隨便放,如果唔見左,我只怨自己冇放好,因為我明白世界不是圍住我一個人轉,亦冇人有責任幫我看住佢。

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

keroppipooh 發表於 17-5-15 10:26
用銀包係貴重物品唔帶出街呢個比喻完全9588
放信箱話管理員無留意而比人拎左我無野回應, ...

正常人點會理解吖?信箱當保險箱用,大廈保安當私人保鏢咁要看顧埋財物,淨係呢兩點正常人都唔會咁做啦!

首頁

尾頁

跳至