論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

細姐姐 發表於 17-5-17 11:26
咪由佢顛吓囉!
我都係買依班機俾偷戒指海外印喎!冇行李,冇水,冇餐

佢地真係好鍾意偷嘢!佢會趁我去沖涼入去清潔摷我個袋,我裝咗佢幾次。我於是收埋錢同銀包先去沖涼,跟著幾日後我沖涼佢都無入我房清潔,要我我叫佢先至入我房

子爵府

kwongsiu 發表於 17-5-17 11:45
佢地真係好鍾意偷嘢!佢會趁我去沖涼入去清潔摷我個袋,我裝咗佢幾次。我於是收埋錢同銀包先去沖涼,跟著 ...
我之前有一個係趁我冲完涼,出房,入我房掛衫,偷錢
就算去街好夜返,返黎,都係熨緊衫,覺可疑,裝佢,一装就捉到!

男爵府

回覆 kwongsiu 的帖子

好精彩,不過我次次工人走的當天,我會請假,以免有咩玩死自己,一天大把時間同佢玩。

男爵府

回覆 birdbird 的帖子

這樣唔使驚,會所有糧及機票上勞工處的勞資關係科放低。又唔怕她玩嘢反告你。

男爵府

喺我就唔會包行李。

男爵府

所有貴重嘢,我回到家就即刻鎖起。

水晶宮

bblover123 發表於 17-5-17 19:03
回覆 birdbird 的帖子

這樣唔使驚,會所有糧及機票上勞工處的勞資關係科放低。又唔怕她玩嘢反告你。 ...

真係唔知道可以放d 糧同機票在勞工處.

呢度d jm 通常係約工人在 agent 度攪最後 payment,
但係有工人就玩 no show, 跟住去勞工處告僱主欠薪欠機票

所以, 有 jm 提議 last day 咩都簽妥, 費事個再約工人,
比工人有機玩野.

別墅

bblover123 發表於 17-5-17 18:47

好精彩,不過我次次工人走的當天,我會請假,以免有咩玩死自己,一天大把時間同佢玩 ...

所以我個日突然晨早6點叫醒死懶鬼執嘢!玩死佢。
佢重話今晚走都得,重想逗我個日人工,佢都智障嘅!佢前一日大大聲話要晨早走吖嘛!要賠返一日通知期比我無所謂吖嘛!
佢以為講下算,點知我玩真,嬲得佢吖!心都涼(emoji)(emoji)
佢好Q懶瞓架!成日唔知醒。

別墅

bblover123 發表於 17-5-17 19:06

所有貴重嘢,我回到家就即刻鎖起。

佢同我女一間房,我放啲護膚係女房到。
原來佢偷咗我兩支護膚噴噴,比我女睇到係佢化妝箱裡面,偷偷地同我講。
因佢係房偷,所以錄唔到,我知佢實唔認,苦無證據。
於是我搵日趁佢出咗門,我睇下佢個箱,真係見到我兩支嘢,我即刻攞個吉樽倒返哂比我,放返啲水喉水落去佢個樽到。
再將所有護膚品和電腦影音相機嘢鎖哂係我房。等佢無嘢偷。
好似戒嚴咁!

Ericmo    發表於 17-5-30 15:15

水晶宮

kwongsiu 發表於 17-5-17 19:29
所以我個日突然晨早6點叫醒死懶鬼執嘢!玩死佢。
佢重話今晚走都得,重想逗我個日人工,佢都智障嘅!佢前 ...

精彩之處就係工人之前堅持要早上走 (但收糧又收足一日) , 你就承全佢, 6am 就叫醒佢, 佢即改口話晏d 走。 你反客為主

別墅

birdbird 發表於 17-5-17 19:44
精彩之處就係工人之前堅持要早上走 (但收糧又收足一日) , 你就承全佢, 6am 就叫醒佢, 佢即改口話晏d 走。 ...

別墅

birdbird 發表於 17-5-17 19:44
精彩之處就係工人之前堅持要早上走 (但收糧又收足一日) , 你就承全佢, 6am 就叫醒佢, 佢即改口話晏d 走。 ...

其實用咁多介紹費同保險費請佢返嚟!我係真心請人照顧阿女,煮餐飯食煲啖湯飲下!
雖然一直有流傳工人嘅惡行,但我要用人,唯有抱主僥倖嘅心態, 諗住唔會咁唔好彩卦,唔會個個工人咁衰卦!請兩年啫!點知都不能幸免。
有苦自己知,怕佢走唔做,又蝕又無人,所以好多嘢好忍讓佢,就佢,我地一家連豬都無得食。
佢攞好多衫褲鞋物嚟!我跟本無位擺,夾梗買啲儲物箱我地用,比衣櫃位置佢用。到頭來點呀!正爛人!
所以佢唔比好日子我過,我都唔會同佢客氣。跟勞工法例計到足,我無錯架!大條道理架!吹咩!!!

子爵府

kwongsiu 發表於 17-5-17 19:38
佢同我女一間房,我放啲護膚唔係女房到。
原來佢偷咗我兩支護膚噴噴,比我女睇到係佢化妝箱裡面,偷偷地同 ...
放返d 水喉水俾佢
你好嘢呀!

象牙宮

kwongsiu 發表於 17-5-16 20:19
印尼工人Rosy辭職信原本寫今日Last Day,昨日又發小姐脾氣,發老脾話要今日朝早就要走。我話點解要朝早走呢 ...

你好強呀.... 功夫極佳

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

別墅

birdbird 發表於 17-5-17 19:13

呢度d jm 通常係約工人在 agent 度攪最後 payment,

多謝提醒。
如果佢失蹤又唔回應唔回覆,我直接將錢過數比佢,將收據和付款明細app佢,佢無得玩嘢屈我。
最緊要7日內完成,我第5日入比佢。

別墅

小猴子兒 發表於 17-5-17 23:13
你係我地既曲範!

唔敢當,我係新手。

水晶宮

kwongsiu 發表於 17-5-18 04:51

多謝提醒。

你好强!
你呢招, 提醒大家要抄定工人的户口號碼! (我用工人多年, 從來冇諗过要知道佢地户口號碼以備不時之需)

男爵府

birdbird 發表於 17-5-17 19:13

我上次炒一個菲就喺咁: 她常問借錢, 在我面前扮勸力同我仔玩, 我不在她附近她即懶. 她走時,我特登買無包行李的機票, 個agent 那邊一個菲幫工同我個菲講,可以唔簽收機票, 我話你唔簽我會拿上勞資關係科, 到時他們會聯絡姐姐去收, 我講法例上我只需俾機票, 我話到時姐姐上去一樣要收. 個 agent 的菲幫工就同我姐姐講些嘢, 之後我姐姐就全部簽收.

我識咁樣都喺我以前攪我公司一個員工, 她即時唔做還想唔俾代通知金, 我代表我公司上去, 勞處個職員話, 那個員工可放下支票交勞處,勞處會轉交給我公司.

大宅

樓主好勁~~

首頁

尾頁

跳至