自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

請問樓主係幾時考typing test㗎?

大宅

mmm_work 發表於 17-5-21 11:16
可唔可以分享多啲後生係咪會好消磨意志?我擔心個人會變到好悶,但又心知係外面過多幾年我就唔會肯 ...

其實睇你入左邊個部門,有d 部門唔遊閒架,睇彩數,對public 既位仲要受埋一部份尊貴市民既氣。
但無可否認,係好穩陣既工。係咪hea 做係睇返一個人既質素。

你結婚未,有冇小朋友?如果結左又會有小朋友,我一定揀政府工,穩陣既工好緊要。

禁止訪問

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

別墅

good_pig 發表於 17-5-21 14:51
困左響入面,幾難受都走唔到。睇下穩定同錢,抵唔抵得上困身嘅無助感

講得出困身嘅無助感都係有能力嘅有志之士

我沙士後畢咗業兩年,做過十份工,冇一份過到probation 。10年前收到電話叫我去body check嗰刻,直到現在我只有安全感

子爵府

大學工都可以無保障話唔續就唔續,俾我就一定政府工

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wyc_happy 發表於 17-5-22 21:18

我沙士後畢咗業兩年,做過十份工,冇一份過 ...

只可以講, 人各有志..

政府工壞處係, 唔係想轉就轉...

男爵府

mmm_work 發表於 17-5-21 10:47
兩份都有offer,但就掙扎中。
大學人工對比ACO高幾k,地點近,工作好玩,第時又可以搵返其他私人機構工,但 ...

政府工, 因為可以快隊申請公屋

別墅

good_pig 發表於 17-5-22 21:23
只可以講, 人各有志..

政府工壞處係, 唔係想轉就轉...

啱,人各有志

不過........我已經轉咗兩份政府工,而家做緊第三個職位

前(錢)途嘅嘢........係自己去爭取嘅,爭在係向咩方向啫,最緊要係搵到條適合自己嘅路行

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Monstereasy 發表於 17-5-22 21:35
政府工, 因為可以快隊申請公屋

要按年資架,大大話話3人家庭都可以等十年八載

男爵府

mmm_work 發表於 17-5-21 11:16
可唔可以分享多啲後生係咪會好消磨意志?我擔心個人會變到好悶,但又心知係外面過多幾年我就唔會肯 ...

考試埋annual有幾多日,大學位annual好似入職已有18?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wyc_happy 發表於 17-5-22 21:44
啱,人各有志

不過........我已經轉咗兩份政府工,而家做緊第三個職位:hand ...

係轉唔返出黎O者..

你接受到入面文化係OK的..
不過見樓主後生細女, 要考慮多d

大宅

mmm_work 發表於 17-5-21 15:54
新界三大嗰間 唔係EO位 project assistant/co-ordinator嗰種

PC位做嘅嘢其實同EO差唔多
如果有上進心可以考IELTS(if 想繼續喺呢間u做),做完呢個contract再考EO,到時妳有大學工作經驗應該唔難
但大學越來越唔好做,悠位買少見少,如果想準時收工,都係做政府ACO罷啦

大宅

大學人工對比ACO高幾k,地點近,工作好玩,第時又可以搵返其他私人機構工,但 ...

其實講到尾係你自己想搵份咩工,喺工作上得到乜嘢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

俾多個參考你,你係大學做,私人機構未必會計,因為educational field同business field 唔ㄧ様,我有朋友係咁。 最終要返回大學做。

別墅

sammag 發表於 17-5-22 21:14
其實睇你入左邊個部門,有d 部門唔遊閒架,睇彩數,對public 既位仲要受埋一部份尊貴市民既氣。
但無可否 ...

何止穩陣撞著個好似mall姐咁嘅上司,分分鐘好似Annie 咁個仔都要俾埋份工

正苦工???唔好話OT,老細迫一迫你,你一句話好大壓力唔舒服好似有心理病玩大佢,你老細驚過你(當然你要識玩)

除非你唔重視家庭生活,如果唔係(尤其是女人)唔會值得將家庭嘅任何一部分消費喺工作上。工作只係support 家庭嘅收入來源,nothing more

侯爵府

回覆樓主:

如果你u grad 走去做ACO, 我話你知,10個有8個都做到意志消沉,覺得屈就自己,事關你上司EO 其實同你一樣係U grad, 但你就under 佢,心底會唔好受。

琥珀宮

回覆樓主:

大學位

子爵府

回覆樓主:

想問下乜嘢係長續位,乜野係funding位?
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

公爵府

wyc_happy 發表於 17-5-22 21:18

我沙士後畢咗業兩年,做過十份工,冇一份過 ...

咁你當時轉工轉得咁密, 見工時怎解釋呢?

別墅

littlemelody 發表於 17-5-22 23:31
咁你當時轉工轉得咁密, 見工時怎解釋呢?

又真係俾你估中咗次次都有咁問wor

其實政府工內部轉工係好正常,尤其是新一代幾乎入得政府做都有大學沙紙,但有得degree嘅都唔甘心做一般職位,起碼都要2A3O officer grade(紀律部隊就幫辦位),所以一般唔係做緊呢d位嘅U grad都以考呢d位為目標,但唔代表呢d人有呢d位嘅offer先會入政府做,因為都係做咗公務員先嘅心態,好過喺出面「碌」做私人工

所以,我每次都係答返做緊嗰度學過嘅嘢經歷過d乜嘢,啟發到我有念頭去apply見緊嗰份工,亦都可以講吓做緊嗰份工學到某d嘢,係對見緊嗰份工有d咩幫助。當然d考官都唔係傻嘅,嚟得見工都知係離不開「人望高處」呢個原因,所以以前有個專坐recruitment board嘅上司教過我答「因為呢份工嘅career path 幾有前景,令我嘅前途發展更有幫助」坦坦白白咁答一個唔失禮嘅理由,好過up一大堆唔make sense嘅大話。

做得政府工嘅無論高級定低級都係打份工,只要show 到俾佢睇你係正正常常唔係麻煩友又會幫到部門手,起碼佢唔會有意慾篩走你先。

首頁

尾頁

跳至