影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

別墅

來來回回在亞洲地區二十多年,特別在華人地區,眼看好多人中國人社會開始偏向同質化。聽同一類型歌,做同一樣工作,八九成事情都是人來瘋。只需有中學經濟學認知,遲早會供過於求,以功利角度,做同一樣事,個人謀生價值日漸貶值。今天,好多香港家長對子女非常緊張,特別是教育。同途競爭,好多家長卻沒有細想及觀察子女喜好......

Richard Branson有閱讀障礙症,Bill Gates大學都未畢業,索羅斯經歷戰火及納粹殺猶太人的恐懼,事事自學而來,城中也有不少大孖沙是小學畢業。凡此種種成功例子,說明不是走單程路就成功。最重要的是,不如根據子女的喜好,加以培養。有沒有想過,六年小學,六年中學,四年大學,之後出來打工三年內,都比不上做地盤或裝修工人,動輒$1500一日。即是說,三年後,裝修工人月入四萬五,而16年教育之後,有沒有把握可以月入多過四萬五?是不是一定要在中英數理化死鑽,才有出頭天?

印度電影地球上的小星星,正好告訴你,如小孩子畫畫天才橫溢,隨時將大人比下去。如你是家長,建議你花時間看一看這電影。

-轉貼自fackbook觀眾影評

按此立即觀看:

https://www.youtube.com/watch?v=yshOIQ7URHo

http://www.bilibili.com/video/av2372336/

誰道群生性命微,一般骨肉一般皮,勸君莫打枝頭鳥,子在巢中望母歸。-白居易

翡翠宮

回覆樓主:

呢套好好睇

Taylor_t13    發表於 17-5-24 23:19

公爵府

回覆樓主:

一再推介!!我睇親都喊到變豬頭

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咪傻啦,家長只在乎仔女日後搵幾多錢比自己,話之你係甚麼天才。

別墅

jodyfan 發表於 17-5-26 08:33
咪傻啦,家長只在乎仔女日後搵幾多錢比自己,話之你係甚麼天才。
香港出生的小朋友是很可憐, 考試高分不過是背誦能力強, 長大後獲得好工作OK, 但何苦為低分的一群再加上失敗者的名銜呢?
誰道群生性命微,一般骨肉一般皮,勸君莫打枝頭鳥,子在巢中望母歸。-白居易

侯爵府

不如推介有甚麼好看的印度片

別墅

hksarhksar 發表於 17-5-28 22:36
不如推介有甚麼好看的印度片
OK, 你是指電影還是劇集?
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19864343&extra=

水晶宮

molasses 發表於 17-5-26 02:43
一再推介!!我睇親都喊到變豬頭

好多人都喊,尤其是畫畫得獎時聚裡尋他

只可以講主角要成功比人行的路崎嶇100倍,我們自己在父母底下被教導:唔讀書冇用;知識改變命運,價值觀根深蒂固好難改變

而且,讀得到書,精英中的精英其實係家長間競爭中裡的面子角力 ,補飛先:唔係全部家長

水晶宮

Taylor_t13 發表於 17-5-29 00:11
OK, 你是指電影還是劇集?
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19864343&extra=

請求太沉重,係好戲但真是超心up,怕太沉重的慎開

水晶宮

回覆樓主:

要推介梗係推介呢期我冧到暈的韓劇式印度電影 ,中文名叫:對不起我愛你,我的頭像都係佢地兩個 ,自己超鍾愛唯美浪漫劇 ,最緊要係靚仔靚女靚仔

水晶宮

回覆樓主:

那些年我們瘋狂的青春。

越後越好睇 唔覺三個鐘,女主角我覺得好靚,現實係男女主角真是一齊過,可惜之後散左

水晶宮

回覆樓主:

啱睇再推介

公爵府

靚寶 發表於 17-5-29 09:42
好多人都喊,尤其是畫畫得獎時聚裡尋他

只可以講主角要成功比人行的路崎嶇100倍,我 ...

仲有老師一揭開佢幅畫塊布即喊

水晶宮

molasses 發表於 17-5-29 10:38
仲有老師一揭開佢幅畫塊布即喊

仲有米叔老師靚仔到喊

我自己覺得係電影,現實係有百萬人在挫敗中成長,這個先值得我哭,為佢哭,為家庭哭,為不理解呢個病的人哭,為家長哭

公爵府

靚寶 發表於 17-5-29 11:18
仲有米叔老師靚仔到喊

我自己覺得係電影,現實係有百萬人在挫敗中成長,這個先值得我哭 ...

現實中好多細路唔被理解,有幾多可以好似套戲咁??有個咁有heart嘅老師

水晶宮

molasses 發表於 17-5-29 11:28
現實中好多細路唔被理解,有幾多可以好似套戲咁??有個咁有heart嘅老師
...

所以先覺得電影多美好

公爵府

靚寶 發表於 17-5-29 12:05
所以先覺得電影多美好

其實好多印度電影啲message都好好

水晶宮

molasses 發表於 17-5-29 12:50

係,不過要慢慢搵,有啲都好無聊

水晶宮

molasses 發表於 17-5-29 12:50

你仲有邊套好睇? 我睇左接近50套,計埋唔掂要跳果啲 ,唔靚仔跳,太胡鬧跳,戲太膠都跳

好睇的有12,3套左右,其他就可以一看咁啦

我唔鍾意太多特技電影,所以不在我覺得好睇之列 ,雖然有啲有故事性

公爵府

靚寶 發表於 17-5-29 13:34
你仲有邊套好睇? 我睇左接近50套,計埋唔掂要跳果啲 ,唔靚仔跳,太胡鬧跳,戲太膠都跳: ...

你鍾唔鍾意睇跳舞?ABCD 1,2都好好睇,不過1好睇啲啲。AnyBody Can Dance

首頁

尾頁

跳至