樓市動向

跳至

首頁
45678...32

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

大宅

alexissoto 發表於 17-5-29 16:31
有信心今次跌市有銀行會call loan.跌2成還想買平樓的人最好準備保差價吧

世上有你想法嘅人,先会有平衡!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

alexissoto 發表於 17-5-29 16:27
世界上最慘莫過於層樓不斷升但有價無市賣唔去,跌市想賣又無人賣。現時大把呢類業主,二手市場客少被一手攤 ...

剛置業兩至三年嘅人才會对樓價心動, 皆因 忽然富貴。这裡嘅人身經百戰,價值观唔同。

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

alexissoto 發表於 17-5-29 16:23
樓上有人有三房,有人有朋友有900萬樓。賣得出先好講,你地唔知道現時二手係有價無市咩700萬樓上要賣都要擺 ...

我追post都是想聽兩邊聲音和理性分析,諗緊應該幾時入市,因為我覺得大家的論點都各有可取,但當樓主講到過咗700萬的樓要擺一年半載才賣得出,此言一出就令樓主過往的論點當當變得冇說服力不過我真心想問樓主,點解話當美國減稅就是樓市開始逆轉之時,這點我不太明白,可否解釋多些

禁止訪問

大宅

alexissoto 發表於 17-5-29 17:16
敢換樓ge人唔多,先買後賣又唔夠錢比15%稅,先賣后買又怕買唔翻,最後一動不如一靜。一手樓攤分客源下,市 ...

樓主嘅預測我 no comment, 但係高價樓有價冇市係認同嘅. 我地有間八位數嘅特色戶, 已放超過一年, 都仲等緊個出得起錢嘅客, 不過黎緊已經唔急放了, 移民後留畀屋企人住住先.

伯爵府

+3金熱血

simonccccc 發表於 17-5-29 15:44
跌七成,頂,原來樓主係香討硬膠仔,走來呢度搞氣氛,玩夠啦,過主啦

大家唔好回貼,等佢自high , 講完, ...

唔怪得怪怪地啦。

我揾幾萬蚊人工,真係唔會覺得450萬係咩。無樓主咁興奮。我4∼5年就Turn 1次 over了。

所以,就算我中六合彩頭獎,我都會繼續打工。依家普通六合彩頭奬獨贏都買唔到層3房。450萬其實一世人流流長真係好少。

子爵府

MommyPanel勳章

highfive 發表於 17-5-29 18:39
樓主嘅預測我 no comment, 但係高價樓有價冇市係認同嘅. 我地有間八位數嘅特色戶, 已放超過一年, 都仲等緊 ...

其實我都唔明,同一個價錢,d人都寧願去買新樓1、2房單位,一個新盤已經可以引曬d有錢人出尼full pay...唔通d新樓優惠真係咁吸引?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

朋友都唔打算放賣。。。都係數字遊戲咁。。。冇所謂啦。。。至少佢一樣可以用層樓吐多舊錢做其他野。。又唔使自己供。。。有咩所謂
唔止一層樓o既人。。眼光都唔同。。。至少唔會將自住樓輕易因眼前獲利而隨便放左佢。。。
我只得一層自住樓。。。如放左有幾百萬在手又如何?租樓同樣是支出。。可能唔同o既係。。。我同樓主都可能係差唔多年紀。。。但我已有3名小朋友。。。著眼點。。重視o既亦不同。。。
樓市升定跌我冇咩所謂。。。。老公份工穩定。。。影響唔到供樓。。我地亦唔係借8,9成走去上會果d。。。更無懼佢將來加息問題。。。因為買之前都計過數供得掂。。。

珍珠宮

highfive 發表於 17-5-29 18:39
樓主嘅預測我 no comment, 但係高價樓有價冇市係認同嘅. 我地有間八位數嘅特色戶, 已放超過一年, 都仲等緊 ...

個位樓主講7百萬就係高樓價了,過千萬的你放唔到會唔係地段問題?老實,我朋友年頭移民放咗間實用7百幾尺廣播道三房,四十年樓齡,1千萬多d成交,放咗唔夠一個月啫

禁止訪問

大宅

786 發表於 17-5-29 18:46
唔怪得怪怪地啦。

我揾幾萬蚊人工,真係唔會覺得450萬係咩。無樓主咁興奮。我4∼5年就Turn 1次 over了。

有幾百萬身家的人,不能理解有幾千萬的人的想法;有幾千萬身家的人,不能理解有幾億身家的人的做法;有幾億身家的人,才漸漸明白富豪的見解!
能夠超越自己階層,去想通想一階層的做法,他好快就可以升上一層!

大宅

alexissoto 發表於 17-5-29 19:49
政府辣椒綁死左一班中高價樓業主。樓價幹升下不少父母,家庭按樓套現借人頭投資同時政府又限制左人換樓而普 ...

這段文章仲有好多好多假設存在,祝君願望成真!金融界專才就會消失了!

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

jennybbb 發表於 17-5-29 20:02
這段文章仲有好多好多假設存在,祝君願望成真!金融界專才就會消失了!
...

香港人壓力好大,好易患上精神病,希望佢及早治療,按時服藥,早日康復

伯爵府

+3金熱血

jennybbb 發表於 17-5-29 19:57
有幾百萬身家的人,不能理解有幾千萬的人的想法;有幾千萬身家的人,不能理解有幾億身家的人的做法;有幾 ...

樓主好像還陶醉在那450萬,唔會想高一級了。

我2012年在家財那版問,吐出450萬出來做人仔好,還是買多層樓好。大力兄就叫我唔好郁。concentration兄就讚成1開2.

2位兄台都有見地。但當時我跟左concentration兄。因為希望買多一層第時畀小朋友們各人一間。我的決㨂有我的目的。

樓主都有他的見地,只是因態度問題不肯接收理解他人見地。

隨他,錢是他的,他喜歡如何也可以,停在看著450萬也可以。

首頁
45678...32

尾頁

跳至