心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

巳過生B年齡了。突然又好想有個小朋友!(之前巳試過人工了,但失敗)
99知道,竟然潑冷水,話養小朋友唔易,唔好見人哋開心就想有!(佢D女,每人都生左兩個,6299成日暗示老公要對外甥男如己出,我聽到,會唔係好舒服)
相反,我爸媽就好讚成,佢地應該係想我地老左有人陪,有人照顧,所以好讚成。
我深深體會到,自己父母係真正對自己好既人!
當然,我也還沒有行動,始終不是一件簡單既事!
見到別人有兒女,其實我同老公都有善慕。我老公好好,佢好就我,所以,好多野都係我話事!
其實,我同老公感情不錯,但有時夜欄人靜時,就有好多負面情緒,好怕第日自己或老公做孤獨老人。所以,好想建立多一段關係。
當然,領養是件不簡單既事,大家可以比些意見嗎?

侯爵府

wln 發表於 17-6-3 04:28
巳過生B年齡了。突然又好想有個小朋友!(之前巳試過人工了,但失敗)
99知道,竟然潑冷水,話養小朋友唔易 ...

領養唔係問題,但唔好諗住怕老來孤獨先領養小朋友(正確講唔好諗住有回報),養有個小朋友好易但教先係最難

珍珠宮

如果生唔到,寧願無仔女都唔會領養,親生嘅已經咁辛苦,領養仲難頂.
養小朋友要花好多時間,精神同金錢,壓力仲好大,同埋,香港系唔適合有下一代嘅地方

珍珠宮

幾支持, 幫人幫自己, 是一個好偉大行為, 當然要對佢視如己出, 不問回報

大宅

回覆樓主:

領養真係要諗清楚,我覺得最好問下d過來人, 同埋問下d經驗嘅社工。
而我自己就一定唔會領養朋友, 我自己覺得要面對一個被領養既小朋友唔係咁簡單。除非真係能做到不問回報,同接受到佢可能隨時會走,因為唔知佢家庭背景係點。
我覺得樓上姊妹講得好岩,如果諗住老左唔洗做孤獨老人而領養就真係唔好啦,今時今日養仔女係預左只有付出。教育佢地大個左能照顧到自己,新一代未必會睇老左既父母。身邊大把有兒有女既阿姨舅父,但佢地6張野,全部仔女都冇比家用,過時過節只係應付式去拜下年,坐一坐即走。
另一方面咁諗,冇仔女都好自由自在,今日既社會既扭曲又難生存。既然你已經努力過,可能係上天既安排呢。
兩公婆得閒四圍去下旅行都唔錯Y
但如果真係成事,又真係一件好事,孤兒小朋友有個家。最緊要係諗清楚自己能力同能否handle得好

大宅

食得好勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

其實領養都要有排排,所以建議排住先,排到再認真決定。這段時間可多聽朋友的想法。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

真係係人生大工程,如果你有真..真.....真,計算,計劃過,想要去做相當偉大,我立而起敬.

侯爵府

畀面勳章

如果比我寧願二人世界也不會領養,現在好多人都唔生小朋友,生活一樣好開心,仲自由自在冇咁大負擔。

男爵府

回覆:領養,是出路嗎?

今時今日,真是吾生好過生,你話自私又好,逃避又好。

別墅

聽講領養條件要50萬現金同故定收入
不如睇咗合唔合資格再決定啦

男爵府

樓主可以去圖書館睇下
有d係領養家庭既書分享架

男爵府

我覺得如果你有錢,就可以做呢樣野,
因為無錢而又年紀大,
只會辛苦自己,
同埋唔知養仔/女本身性格係點,

伯爵府

我覺得領養係為左6299點諗,而唔係自己鍾意,就唔好la。
講真始終唔係自己生,6299都未必會當佢係孫/孫女。
加上唔好諗住老左有人陪,親生都唔包孝順,可能佢知道左又想揾返親生父母。
而且基因好強,萬一小朋友父母品格唔好,小朋友都可能好難教

珍珠宮

樓上講得岩,入左申請表先,搵多D養父母又或者加入群組傾吓,再作考慮

珍珠宮

Pianistbaby 發表於 17-6-3 09:49
領養真係要諗清楚,我覺得最好問下d過來人, 同埋問下d經驗嘅社工。
而我自己就一定唔會領養朋友, 我自己覺 ...
你又唸得好好,好細心喎

別墅

回覆樓主:

樓主要諗下自己夠唔夠愛心和包容先。因為小朋友扭起計上黎,的確令人唔耐煩。尤其不是自己親生的,討厭起來,很容易成為虐兒個案。
另外,樓主和老公感情是否穩定?這也很影響家庭的日後發展。

大宅

领養不是問題,最重要自己體法,有可能大左对你好好,有可能大左吾見人

大宅

你好有愛心領養小朋友,但如果為老來多个伴我个吾睇好,依家生活急速領養或者親生都未必一定有本心,老來関愛及照顧自己,如果你家人吾反對,不如先考慮吓做寄養家庭,親身睇驗到照顧小朋友的責任、困難、辛苦,如果真的認為接受到,先再考慮領養。

大宅

singzone 發表於 17-6-4 20:30
你好有愛心領養小朋友,但如果為老來多个伴我个吾睇好,依家生活急速領養或者親生都未必一定有本心,老來 ...

真心地講,養兒育兒真係唔係一件容易嘅事情,你要面對嘅嘢係你完全無唸過嘅。要小朋友好,事事要親力親為,要犧牲好多自己時間,金錢等。照顧他們昰我們一生的責任,只希望佢開心健康快樂,不望回報。
如果你同先生商量過,真心喜歡小朋友,決定了領養,當然支持,但切勿後悔今天的決定,因為你們面對的可能比我們更覆雜。所以如其他媽媽一樣,贊成你們先找專業人士傾談一下再考慮清楚。

侯爵府

rangoonmi 發表於 17-6-4 00:51
聽講領養條件要50萬現金同故定收入
不如睇咗合唔合資格再決定啦

好似唔洗50萬存款,穩定收入就一定要,我之前有排過(因為唔敢再生),可惜老公過唔到自己個關…朋友試過領養,女方唔做野係屋企全職湊小朋友會排得快d

首頁

尾頁

跳至