嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb有濕疹,茶左好多cream都好唔到,所以諗住用醫生開既類固醇茶好後狂做保濕等佢唔好返發,依家表面好左平滑左,但我見BB仲有係咁"R"咁係咪即係未完全好返?

子爵府

畀面勳章

類固醇最多搽十日就要停 ,唔可以不斷唔停咁搽! 如果bb係咁抓可能太乾, 要再搽多啲保濕...

複式洋房

caliamama 發表於 17-6-12 14:55
類固醇最多搽十日就要停 ,唔可以不斷唔停咁搽! 如果bb係咁抓可能太乾, 要再搽多啲保濕... ...

我已經每個鐘茶1-2次,每次茶2隻cream等佢潤d架喇,係咪有時表面好但其實炎症仲未斷所以表面好左都要茶多幾日先得架?

子爵府

畀面勳章

其實表面平滑已經好咗好多唔需要再搽類固醇架啦! 你一至兩個鐘擦一次做法正確,有可能係因為你啲膏唔夠滋潤 唔夠保濕

複式洋房

caliamama 發表於 17-6-12 16:31
其實表面平滑已經好咗好多唔需要再搽類固醇架啦! 你一至兩個鐘擦一次做法正確,有可能係因為你啲育唔夠滋 ...

我用緊愛妥麗同Aveeno

子爵府

畀面勳章

你講嗰啲牌子我全部都用過……嗰個小朋友唔同㗎! 我個女嗰陣時要用天然自家製嘅金盞花膏, 其他所有買嘅都唔得,我估係因為啲化學成分…… 你可能真係要慢慢試下邊隻岩你自己小朋友……

複式洋房

caliamama 發表於 17-6-12 20:23
你講嗰啲牌子我全部都用過……嗰個小朋友唔同㗎! 我個女嗰陣時要用天然自家製嘅金盞花膏, 其他所有買嘅都 ...

自家製金盞花膏係咪上網買?

複式洋房

Cillawong 發表於 17-6-12 21:21

可否俾條link我?thx!

子爵府

Cillawong 發表於 17-6-12 11:29
Bb有濕疹,茶左好多cream都好唔到,所以諗住用醫生開既類固醇茶好後狂做保濕等佢唔好返發,依家表面好左平 ...

表面好 不代表內(emoji)底層好反 要表面好晒無抓再搽多兩日 咁會keep 得耐啲 係楊志強皮膚專科醫生教的
我仔用愛妥麗加 平凡媽媽金盞花膏
因愛妥麗不夠潤 而且同時搽兩隻cream 係無意思 應該先搽cream 再係面搽油劑 就可以keep得耐啲 保濕啲
但而家夏天 除非你仔非常乾 否則係外出無冷氣地方淨搽愛妥麗/aveeno 可以了
Aveeno 比愛妥麗潤 我初時都有用 後來驗血先知原來仔對燕麥敏感 所以越搽越㾗 所以停了

複式洋房

MYSONPY 發表於 17-6-13 00:01
表面好 不代表內(emoji)底層好反 要表面好晒無抓再搽多兩日 咁會keep 得耐啲 係楊志強皮膚專科醫生教的
...

金盞花膏係咪上網search 下就有?

子爵府

Cillawong 發表於 17-6-13 00:04
金盞花膏係咪上網search 下就有?

市面有好多隻的 你可上網search
我就自己用平凡媽媽
一田有一隻herbfarmy 個名大概係咁串 我唔記得點串
呢兩隻我都覺得唔錯

複式洋房

MYSONPY 發表於 17-6-13 00:36
市面有好多隻的 你可上網search
我就自己用平凡媽媽
一田有一隻herbfarmy 個名大概係咁串 我唔記得點串 ...

一田果隻試過了,麻麻地,好快就乾左等我試下果個平凡媽媽先。唔該晒

子爵府

畀面勳章

Cillawong 發表於 17-6-12 21:21

我自己整架,知道自己落乜安心D又適合自己小朋友多D…… 上網好多教學 ,好易做

大宅

Bb有濕疹,茶左好多cream都好唔到,所以諗住用醫生開既類固醇茶好後狂做保濕等佢唔好返發,依家表面好左平 ...
我睇開既醫生開的類固醇 , 醫生話搽3日就要停,之後要隔一個禮拜先可以再用. 醫生話用完類固醇後, 叫我俾d無藥性既lotion(Physiogel) 幫BB搽. 我囡搽完頭3日既類固醇, 濕疹有好一點,但仍然有.所以, 我之後就用Physiogel繼續幫阿囡搽. 之後就好番了.

複式洋房

ngan2017 發表於 17-6-13 10:06
我睇開既醫生開的類固醇 , 醫生話搽3日就要停,之後要隔一個禮拜先可以再用. 醫生話用完類固醇後, 叫我俾d無 ...

有個濕疹既妹妹都話佢用physiogel藍色果隻好,不過我個仔連手腳突別手踭位(出水,皮硬)我諗無咁易斷

大宅

Cillawong 發表於 17-6-13 10:09

有個濕疹既妹妹都話佢用physiogel藍色果隻好,不過我個仔 ...
我阿囡用開既phsyiogel是紅色(a.i.) 果隻. 不過阿囡既濕疹都好反覆,尤其背同手腳,成日R到流哂血損哂咁. 醫生叫我用Cetaphil Restoraderm 同阿囡沖涼. 除左沖涼外,我買埋Cetaphil 既lotion. 所以後來一直都是用Cetaphil restoraderm 沖涼,但用番phsyiogel搽面同全身.但近兩日阿囡開始成日r 來r去(手,腳), 我摸落覺得皮膚好乾咁,所以呢2日開始用Cetaphil 既lotiion搽手腳(面繼續用番Phsyiogel), 我覺得R既情況好左.

大宅

ngan2017 發表於 17-6-13 10:31
我阿囡用開既phsyiogel是紅色(a.i.) 果隻. 不過阿囡既濕疹都好反覆,尤其背同手腳,成日R到流哂血損哂咁. 醫 ...
仲有, 醫生話BB沖涼水溫不能太高(不要過37度),同埋不要沖太耐(浸幾分鐘就要上水)

複式洋房

ngan2017 發表於 17-6-13 10:31
我阿囡用開既phsyiogel是紅色(a.i.) 果隻. 不過阿囡既濕疹都好反覆,尤其背同手腳,成日R到流哂血損哂咁. 醫 ...

你講Cetaphil果個系列我都有全set買,但效果都唔得可能真係個個bb唔同

大宅

其實可以考慮去藥房買橄欖油比bb塗
我個b又係之前爛面 睇醫生開類固醇比我地
原來bb面仔爆晒擦 係咁捽塊面 好辛苦咁 心都痛埋
類固醇一日塗兩次 中間我不斷補橄欖油比bb
吸收好好 bb塊面仔唔再乾 類固醇我都係用左2,3日就唔使用 面仔靚返晒

複式洋房

lazygirlaaa 發表於 17-6-13 15:33
其實可以考慮去藥房買橄欖油比bb塗
我個b又係之前爛面 睇醫生開類固醇比我地
原來bb面仔爆晒擦 係咁捽塊面 ...

我大仔細個都係,得面仔做好保濕就無事。但細仔身,手,腳都有,淨係做保濕都好唔到,要茶類固醇先好,所以想知茶到幾時較為好。依家望落靚返晒架喇,諗住今日停茶再狂做保濕睇下keep唔keep到

首頁

尾頁

跳至