家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

Plan 緊結婚,所以想借錢買樓,但新手唔係好識,申請得太多信用卡係咪會信貸評級低左,會唔會借錢少左? 係咪有信貸報告可以擰?但我出去問話好似要比錢?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

要睇埋你2個職業,人工,首期。。。單睇個報告冇咩用。。。我地買樓都冇睇過果個報告 但銀行會check你信用卡有冇欠款。。還卡數準唔準時果d。。話係會有影響的你有冇野分期供緊。。會影響到你借得足唔足。。印象係咁。

複式洋房

恭喜晒呀!!
Btw, 好似借錢唔還先會降低評級,不過可以查下自己個信貸評級先都好既,我睇過呢個網介紹過有度上網查唔使錢架喎
https://www.tgifpost.com/single- ... ree-starbucks-promo

大宅

Darjeeling_ma 發表於 17-6-13 11:36
Plan 緊結婚,所以想借錢買樓,但新手唔係好識,申請得太多信用卡係咪會信貸評級低左,會唔會借錢少左? ...
if you have target, you may ask the bank to pre-approve the mortgage loan to you. This is kind of rehersal and you can see how the process proceed.
Normally, the bank will see how much outstanding loan you have, your credit rating (from the central rating agent, if you had missed any loan payment, you will have lower credit level).

Credit rating of yourself is just one of the considering factor.

The mortgage also depend on the property you bought etc.

So it is clear and easier to apply the mortgage loan first to see see.

別墅

回覆 wy_yen 的帖子

咁點解我成日聽到D 人話要CHECK 下個信貸評級先好去借錢?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Darjeeling_ma 發表於 17-6-13 16:16

咁點解我成日聽到D 人話要CHECK 下個信貸評級先好去借錢? ...

可能想人借錢。。咪用d咁方法吧之前呢度有jm定其他人試過check。。。以為唔收錢。。話係開頭唔收。。之後唔知點樣每月收你少少咁。。。所以。。。check唔check。。或check完係咪真係對上會借按揭有用就自己諗了

侯爵府

回覆樓主

銀行有d pre-approval,等你有預算可以借到幾多錢
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

回覆樓主

我廿幾張卡都係最高信貸評級. 無欠卡數唔係還min pay無借貸. 唔會影響評級. 如果你想check可以用app免費check. 好似是citibank提供. 我可以俾你介紹code

大宅

Darjeeling_ma 發表於 17-6-13 16:16

咁點解我成日聽到D 人話要CHECK 下個信貸評級先好去借錢? ...

信貸評級係銀行用來評估你還款能力同信用其中一個因素,多信用卡無問題只要準時找卡數,出面好多免費查信貸評級途徑,部份係財務公司去套取客人資料其中一個方式,要小心,自己search下"TU"去查安全啲。另一樣係唔好查完又查,銀行會見到你查過自己信貸評級,好人好者唔會成日查啦。
除左你地兩公婆入息,去做壓力測試,其實稅單都好重要,一張靚仔嘅稅單都可以幫到你做樓按。

大宅

提多一樣,未有把握唔好亂簽銀行借貸申請表,萬一任何一間reject左你,要去其他都好難會批。

別墅

littlesumsum 發表於 17-6-13 22:17
提多一樣,未有把握唔好亂簽銀行借貸申請表,萬一任何一間reject左你,要去其他都好難會批。
...
唔該哂你既提醒咁即係好似睇左個評級先再問銀行好似好D。我見到上面條LINK 好似唔洗錢拎個信貸報告仲有STARBUCKS 送好似幾抵咁!
有無JM 試過?

大宅

Darjeeling_ma 發表於 17-6-14 11:18
唔該哂你既提醒咁即係好似睇左個評級先再問銀行好似好D。我見到上面條LINK 好似唔洗錢拎個信貸報告 ...
Just a kindly reminder. Do you know why they are willing to give you Starbucks voucher? This is the way to attract people to contribute their personal data. Personal database is very important for credit agency. In big data world, personal data is pricelss....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

cwng3 發表於 17-6-14 11:34
Just a kindly reminder. Do you know why they are willing to give you Starbucks voucher? This is t ...

agree

子爵府

Darjeeling_ma 發表於 17-6-13 11:36
Plan 緊結婚,所以想借錢買樓,但新手唔係好識,申請得太多信用卡係咪會信貸評級低左,會唔會借錢少左? ...

I suggest you contact star propertythey know bank can handle your situation
They are legit and won't charge you any fee

大宅

littlesumsum 發表於 17-6-13 22:14
信貸評級係銀行用來評估你還款能力同信用其中一個因素,多信用卡無問題只要準時找卡數,出面好多免費查信 ...

我上網見人地話經apps check的credit 唔會影響個評級

大宅

xyzlearner 發表於 17-6-14 17:44
我上網見人地話經apps check的credit 唔會影響個評級

係唔會影響個評級,但如果有啲人見唔洗錢,得閒就check。當佢想去銀行借錢嘅時候,銀行會睇到呢個人成日check信貸評級,就會諗點解好地地一個人會check噤多次個信貸評級,從而對佢申請貸款會有所保留或者更加審慎。

大宅

買樓系一件好危險冒險既事,建議你儲下本先,凡事靠實力,咪借錢度曰!儲吾到首期,就等下先,咪心急無$都要買!

別墅

唔該哂大家,咁我再諗諗先。
不過我岩先試左拎TU 個CREDIT REPORT 真係唔洗錢...

首頁

尾頁

跳至