自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

koller 發表於 17-6-14 00:48
另外想問,小朋友成績麻麻,每次派卷總2,3個高分過佢既同學問佢幾多分,佢好吾開心,係學校忍住吾想俾人知 ...

既然佢會為低分過同學幾分而唔開心,咪叫佢努力d考高分,下次問返人幾分

如果佢平時係自己溫書,佢又有心想考好d, 我覺得可以幫佢搵補習。
我是一隻喵

大宅

回覆樓主

值得一看

怪獸家長 | 決定孩子一生的關鍵期,不是高考,而是四、五年級! http://www.monsterparent.com/blog/2017/06/08/%e6%b1%ba%e5%ae%9a%e5%ad%a9%e5%ad%90%e4%b8%80%e7%94%9f%e7%9a%84%e9%97%9c%e9%8d%b5%e6%9c%9f%ef%bc%8c%e4%b8%8d%e6%98%af%e9%ab%98%e8%80%83%ef%bc%8c%e8%80%8c%e6%98%af%e5%9b%9b%e3%80%81%e4%ba%94%e5%b9%b4-2/#.WTnvmTceAro.whatsapp

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

今年收學校電話多過小學六年總和有突

公爵府

回覆樓主:

忍下啦 ,依家一言九鼎嘅階段, 呢兩個禮拜我都鬧到喊,反而我大仔 好識諗 佢氹返我

男爵府

回覆樓主

身同感受 除咗手機,對其他乜都冇興趣咁,出街食飯,一坐低就搵Wi-Fi,一路食飯一路睇YouTube,全程頭都唔抬,叫佢唔好成日望住部電話,一定唔會聽,食完就問可唔可以打機,喺屋企又係咁!唔俾佢睇,又黑面!平日少少嘢就奄尖聲悶,多多投訴,成個人炆炆憎憎咁,以前佢算係個開心果,而家真係好難頂啊!
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

BREADWING 發表於 17-6-14 02:29
你唔好介意我咁講,我唔小心代入左你女既角色,都真係覺得有d煩,因為樣樣都問樣樣都講,青春期既時候係覺 ...

其實著乜衫我一向有同佢傾下嫁,例如家長日呀,同學仔生日會,我哋都會一齊襯衫,佢幫我揀我幫佢揀... 有時我同朋友出街,佢都會話哩件衫著到你好肥,換咗佢啦...

6年級下學期開始,佢D性格行為變晒... 佢之前係好friendly好開心嘅人,同所有同學仔都好friend,但哩幾個月佢變晒...

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

BREADWING 發表於 17-6-14 02:29
你唔好介意我咁講,我唔小心代入左你女既角色,都真係覺得有d煩,因為樣樣都問樣樣都講,青春期既時候係覺 ...

同埋個衰女好得意架,有時佢木口木面唔出聲,我無留意... 佢會問我點解唔問吓佢做乜唔開心?到我問佢佢又覺得我煩...

大宅

kimmama 發表於 17-6-14 00:27
拿, 個天好公平既, 你頂完佢青春期, 就到佢頂番你更年期. 平手.

子爵府

Pulmma 發表於 17-6-13 23:59
你也青春過, 可能你阿媽個時都係一樣遭遇咖咋。

加油,努力。 怪獸期一過, 曙光再現

一般怪獸期維持幾耐呢?

大宅

美好大世界2017勳章

koller 發表於 17-6-14 00:48
另外想問,小朋友成績麻麻,每次派卷總2,3個高分過佢既同學問佢幾多分,佢好吾開心,係學校忍住吾想俾人知 ...

你既回應似乎合唔到佢諗法。。。佢確實在意。但回應好似否認佢既諗法咁。
正如你覺得你老闆只加佢愛將人工但冇加你。你老公就不繼講話你唔需要理會佢地點諗。咁你既感覺如何?我諗企係佢既立場諗多啲會幫到容易啲過渡吧。

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

我女六年級最勁,成日黑面,問佢野又求其答我,唔鐘意你同佢影相,我果時同佢講,我話我明你青春期會有情緒問題,但你自己都要控制一下自己,日日比你黑面,受你氣係好難頂架,咁佢都有時做到,果段時間都係就下佢少少,如果有時想影相放上FB,我都會問左佢話可以,咁我先放,咁做佢又覺得你係尊重佢,不過間中我都忍唔住比兩句佢聽吓,直到讀咗中一四五個月左右,佢就開始好D,日日返黎都同我講學校嘅事,我唯一做嘅都係放底個手機,聽吓佢講野,問佢兩句(兩句好啦,太多又話煩架啦)比佢知道我係真心聽緊佢講野,而家暫時個關係都ok,希望唔好又發作啦

男爵府

回覆樓主:

大囡細仔算係咁....都叫安然過渡

可能我一直keep住青春期ing...

我好鐘意靜....係我要求佢地唔好咁囉嗦 想佢地收聲最有效方法係.....黑面, 唔出聲

佢地發我老脾, 遇啱我心情唔好就自求多福 心情好我會唔so你閉關.

連老公都話我似足隻貓, 好鐘意乾淨, 成日執屋 一攰咗就攤喺度, 千其唔好主動攪我.....要等我主動行埋佢度

禁止訪問

畀面勳章

水晶宮

Pulmma 發表於 17-6-13 23:59
你也青春過, 可能你阿媽個時都係一樣遭遇咖咋。

加油,努力。 怪獸期一過, 曙光再現

我媽咪就係咁話我囉。佢仲幫個孫講説話, 話我仔算乖兼駁咀駁得遲㗎喇

珍珠宮

yaumuimui 發表於 17-6-14 08:04
一般怪獸期維持幾耐呢?

我聽過余德淳嘅講座,佢話通常20歲會正常番。
唉,仲慢慢長路,有排捱!

珍珠宮

birdbird 發表於 17-6-14 08:56
我媽咪就係咁話我囉。佢仲幫個孫講説話, 話我仔算乖兼駁咀駁得遲㗎喇

百有似串緊你

珍珠宮

karenlyk 發表於 17-6-14 00:34
青春期堅惡頂,亞媽講咩都唔啱都煩

最慘仲加埋電子產品嘅禍害,話又煩,唔話又分分鐘都揸住睇。 協議咗轉頭就唔理,隻c6又陪佢一齊睇至火滚

侯爵府

kimmama 發表於 17-6-14 00:27
拿, 個天好公平既, 你頂完佢青春期, 就到佢頂番你更年期. 平手.

但係要我崖到更年期未死先得羅。

伯爵府

冷靜哋啦!

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔都係,15歲,心情好,咪講多兩句,心情唔好,就啋你都儍!只家我用一招……以其人之道,還在其人之身……俾佢知道自己態度如何,自此之後,關係反而好咗!

首頁
12345...9

尾頁

跳至