論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,係咪犯法架?

伯爵府

回覆樓主

一定係犯法。

複式洋房

XYZABC 發表於 17-6-14 13:58
一定係犯法。

謝謝您回覆吖

因為七一係星期六,第二日星期日又放假噃,佢話想過澳門玩兩日,唔返嚟瞓

水晶宮

Quintonbaby 發表於 17-6-14 15:04
謝謝您回覆吖

因為七一係星期六,第二日星期日又放假噃,佢話想過澳門玩兩日,唔返嚟瞓

家傭放連假過澳門, 出咗香港境唔返僱主屋企訓, 係冇違反佢香港留港條款 (只在香港境內有法律效力)。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

吾得

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

birdbird 發表於 17-6-14 17:32
家傭放連假過澳門, 出咗香港境唔返僱主屋企訓, 係冇違反佢香港留港條款 (只在香港境內有法律效力)。
...

但違反左外傭條例呢!
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 17-6-14 20:30
但違反左外傭條例呢!

首先, 香港冇 "外傭條例"
第2, 外傭放連假出境過夜, 係冇違返佢留港條件. 佢在香港反而未必可以在僱主家以外地方過夜.
入境處寫: 外傭獲許來港, 在標準僱傭合約 (ID407)內訂明僱主所居住及擔任全職工作, 合約的條款及條件均在香港執行及受香港法例所規管....

外傭要在僱主家住呢個條件, 係合約寫明, 但前題係人要在香港. 外傭放假有出入境自由,
如果工人在合約期間放連假唔出得境過夜 (根本冇明文規限外傭要即日來回), 咁點解佢可以返家鄉過夜?
再者, 大把人帶埋工人去海外旅行 (幾日幾夜), 點解又唔犯法?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

birdbird 發表於 17-6-14 20:48
首先, 香港冇 "外傭條例"
第2, 外傭放連假出境過夜, 係冇違返佢留港條件. 佢在香港反而未必可以在僱主家以 ...

如果在外地, 又真係無呢個住宿限制喎!
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 17-6-14 20:54
所以當工人話放連假過澳門/大陸唔返屋企訓,僱主唔好大大聲話 "犯法" 呀!

反而 簡單話唔准就算喇.

如工人唔聽, 一意孤行過大海唔返來過夜,
僱主係奈佢地唔何, 忍唔到, 只有換工人架咋.

象牙宮

birdbird 發表於 17-6-14 20:57
所以當工人話放連假過澳門/大陸唔返屋企訓,僱主唔好大大聲話 "犯法" 呀!

反而 簡單話唔准就算喇.

佢地真有米!
放下自在

伯爵府

cattz288 發表於 17-6-14 20:54

想請教如果工人放假在澳門發生意外,雇主要負責嗎? 

象牙宮

XYZABC 發表於 17-6-14 22:40
想請教如果工人放假在澳門發生意外,雇主要負責嗎? 

境外發生唔駛僱主負責
放下自在

伯爵府

cattz288 發表於 17-6-14 22:47
境外發生唔駛僱主負責

複式洋房

回覆樓主:

Thx all(emoji)

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

在外過夜, 唔會比`

大宅

叫佢比一個月代通知金同辭職信, 咁就可以出去過夜了

珊瑚宮

問使吾使加張机票返家鄉?大下佢
玩具萬歲!

珊瑚宮

工人去澳门。男男女女蛇鼠一窩。特别係菲
好多菲男在懊门做保安
玩具萬歲!

首頁

尾頁