母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

第一胎,想餵人奶
1)Cimilre F1可配CHUCHU奶樽使用嗎?定係要用返F1既儲奶瓶?2)亞B9月出世,11月產假後離職(即仲要返多個月工),坐月期間,我應選擇埋身餵定用樽餵(我怕亞B唔慣)?
3)我應該準備幾多奶樽&幾多容量既奶樽??

大宅

1)F1 可以配chu chu 窄樽,但要加個頭(我買個陣包埋)! 佢F1原裝個頭只係適合佢同牌子Cimilre的肥樽(即係之前張繼聰post 相餵佢bb 嗰隻)! 嗰隻樽我都有用,但比chu chu 母乳質感仲難啜!其實chu chu 都出名難啜,但我初生囡囡幾分鐘飲完120ml, 但用Cimilre 奶樽15分鐘都啜唔完

2)我坐月初初全埋身,但一個月後開始每日1-2餐用樽餵,為返工做準備,二黎坐月時屋企人都可以幫下手餵,等自己休息下!感恩我個囡兩樣都肯食

3)初生我買150ml, 之後先買240ml, 但我個囡少食多餐,而家4個月都仲係飲120ml only, 所以keep 住用150 已經ok! 我一開始買4個only, 因為怕阿囡唔知啱唔啱飲, 都make sure 佢ok, 先再買多幾個一

別墅

加個轉換環係可以闊頭轉窄頭, 但我嗰個會擰唔實, 成日好怕泵泵吓鬆出嚟成支奶跌落地
Cimilre handfree set係窄口可直接用chuchu窄樽

埋身!!!埋身方便好多, 雖然一開始要餵得好密會好攰, 但咁先會易D上奶同會刺激增奶量!

別墅

回覆 fongclai 的帖子

我都係呀!!我B都就嚟4個月,每餐都係食到120ml, 幾個大樽無用過

大宅

回覆 MMM0221 的帖子

咁你個B每日食幾多餐?我嗰個食7餐!我之前都怕佢食得太少,但我問過醫生,佢話每日食7百幾ml 已經ok!

別墅

fongclai 發表於 17-6-16 19:30
回覆 MMM0221 的帖子

咁你個B每日食幾多餐?我嗰個食7餐!我之前都怕佢食得太少,但我問過醫生,佢話每日 ...

7至8次,3-4次樽加3-4次埋身咁,我放工返去就會埋身
都有擔心過佢食唔夠,朋友話應該要食到6安但佢一直有增磅一切正常就無理了,我諗真係少食多餐吧

別墅

如果我選用F1,係咪用返Cimilre既樽好D呢?但Cimilre既樽同咀好冇GA?同埋點知個SIZE岩唔岩呀?(聽聞產前產後NIPPLE唔同SIZE唔知係咪呢)

別墅

fongclai 發表於 17-6-16 17:39
1)F1 可以配chu chu 窄樽,但要加個頭(我買個陣包埋)! 佢F1原裝個頭只係適合佢同牌子Cimilre的肥樽(即係之 ...
咁之後你轉左邊隻樽呀?

大宅

Caroly212 發表於 17-6-17 09:52
如果我選用F1,係咪用返Cimilre既樽好D呢?但Cimilre既樽同咀好冇GA?同埋點知個SIZE岩唔岩呀?(聽聞產前產後NI ...
其實我覺得冇話邊個樽好D,係睇自己鍾意肥定窄樽身,同埋到時BB同個咀夾唔夾!我個人鍾意窄身樽,覺得好揸D,而個咀記得揀母乳質感,減少nipple confusion 嘅可能性!我自己就大部份時間用 chu chu 窄樽!Cimilre 肥樽我都有,但最多一日用一次!至於你講nipple size, 就同奶樽冇咩關係,而係影響你買奶泵時個喇叭size(配件的其中一件,亦係直接吸住你nipple 個part) ! 喇叭size 例如會分 24mm, 28mm 等!

Caroly212    發表於 17-6-20 10:43

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊