自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

冇。不過難得你老公吻合到病人,可以幫到垂死既人,如果能幫上不單幫了一個病人,佢既家屬都會好開心。

你既憂心係可以理解,不如你地向e生或e療人員傾下,睇下有乜要留意,亦有權知道多d有冇後遺症,到時衡量下先做決定。千祈吾好聽其他人亂講而放棄去救人。
祝福你地

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

gggggboy 發表於 17-6-19 23:21
唔系有得抽血出来再提取有用的,然後將血打番入自己

醫生有講過而家有一種新既抽骨髓方法會系手臂抽,過程會系大概5個鐘,但係未必100%可以成功,同埋事前要系醫院打3枝針幫助如果最後不成功一樣要係脊椎度抽

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

試過叫我去覆驗,但唔中
總有離別的時候

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

加油~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

野原美冴 發表於 17-6-19 23:23
只係曾經收到紅十字會電話話初步吻合,所以再call我confirm如果進一步再check過完全吻合,會否願意捐,我說 ...

可能你未必系完全吻合?因為姑娘係電話度話萬分一機會系完全吻合,真系好幸運小朋友亦等緊救命,所以我老公話我唔捐等於由個小朋友等死,我捐等於救左佢一命,所以呢個決定唔難選擇

珍珠宮

是的 發表於 17-6-19 23:26
冇。不過難得你老公吻合到病人,可以幫到垂死既人,如果能幫上不單幫了一個病人,佢既家屬都會好開心。

你 ...

我自己都有兩個小朋友,我好明白對方家長個種心情希望手術過程能夠順利完成,呢位小朋友可以健健康康生活落去

珍珠宮

Rain@bi 發表於 17-6-19 23:21
恭喜樓主搵倒一個非常好老公

燉肉計,煲湯飲,正常作息時間,

多謝你

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

好人好事

祝一切順利!!

公爵府

醒目開學勳章

回覆樓主

應該無乜後遺症,之前Bk 有個Jm 都捐過,係抽骨髓果下痛,捐完好似隔幾個鐘頭落得床,印象中仲話即日返工添

伯爵府

野原美冴 發表於 17-6-19 23:23
只係曾經收到紅十字會電話話初步吻合,所以再call我confirm如果進一步再check過完全吻合,會否願意捐,我說 ...

係呀,就算揾到你完全吻合,但好多時係血癌病人抵受唔到終極化療嘅藥(打唔死癌細胞)或併發症(零抵抗力引致感染,血小板過低引致嘅流血不止等等),響接受移植前離世都不少
所以能成為捐贈者都不易

珍珠宮

fundfund 發表於 17-6-19 23:38
應該無乜後遺症,之前Bk 有個Jm 都捐過,係抽骨髓果下痛,捐完好似隔幾個鐘頭落得床,印象中仲話即日返工添 ...

有你咁講我都放心希望手術過程能夠順利完成,呢位小朋友可以健健康康生活落去

珍珠宮

蕃薯仔媽媽 發表於 17-6-19 23:40
係呀,就算揾到你完全吻合,但好多時係血癌病人抵受唔到終極化療嘅藥(打唔死癌細胞)或併發症(零抵抗力引致 ...

無錯呢位小妹妹妹好堅強希望手術過程能夠順利完成,小朋友可以健健康康生活落去

伯爵府

回覆樓主:

我睇過一個po有後生仔捐過
而家係有2種方法比你選擇
我揾下比條link你睇

珍珠宮

taiwoon 發表於 17-6-19 23:46
我睇過一個po有後生仔捐過
而家係有2種方法比你選擇
我揾下比條link你睇

好呀唔該曬你

男爵府

你有2個小朋友,更加要叫你老公諗清楚

伯爵府

回覆樓主:

可Google 下 "骨髓捐贈" , 有捐贈者嘅回憶錄睇

洋房

回覆樓主

我老公好多年前捐咗,響盤骨抽果種,三日出得院,依家完全無後遺症,呢兩年仲參加單車公路賽!
我明白樓主嘅擔心,佢捐果陣我啱啱懷有第一胎。我完全支持老公,可以幫到人係一種福氣,骨髓吻合機會率係好低(我老公個 case 個受捐者仲係唔係住香港,佢哋依家仲有 keep contact)。所以樓主老公有呢個機會好好考慮!

大宅

回覆樓主:

好多年前我都收過紅十字會封信話我初步吻合, 我答應咗繼續測試, 不過冇進一步消息, 相信最終不吻合!

樓主先生能成為捐贈者真係萬中無一! 係和患病小孩的一種緣分! 很欣賞你先生的無私付出! 祝你先生早日復原! 亦祝福小朋友得到你先生的骨髓後早日康復! 願主保守你們一家!

男爵府

回覆樓主

我捐過骨髓,係好少的手術,會全身麻醉。好快就康復,休息一兩天後一切正常。近腰背會有個小傷口,好似五毛子大小。如果有機會捐,係好值得去做,係一種福報,祝你們一家好心有好報,病人亦早日康復!

toffeechoco    發表於 17-6-20 14:11
你不能讓所有人滿意,因為不是所有的人都是人。

珍珠宮

馬霸 發表於 17-6-19 23:49
你有2個小朋友,更加要叫你老公諗清楚

其實我有嬲過佢無為我地諗過,因為佢係成家既經濟支柱,佢只係話我唔救佢等於剎左佢所以已經唔洗諗

首頁
12345...17

尾頁

跳至