心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

中左首號籌,初次置業,咩都唔識,真心求教。
希望250萬左右,買到兩房單位,大家覺得後市有無可能?

認真度尺計過,揀細單位真係一定唔夠住,如果買真係要揀大單位(如果有得揀)
三人家庭,遲D想再生多個。
細單位夾硬間間細房,個廳會細到阿媽都唔認得,小朋友間房更加一個窗都唔會有,
唔打算炒,打算自住,無理由畢生積蓄買一間根本唔夠住的樓?
但要成大單位385萬,以過往的居屋呎價比,覺得呢期真心貴

唔急搬,到底好唔好把心一橫等多幾年樓市跌好?
到時應該會有更多岩心水的選擇?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

HAUYEE531 發表於 17-6-23 15:01
中左首號籌,未知到時8月有咩單位揀(或有無得揀),做緊資料搜集。

心儀彩虹彩興苑,但睇售樓資料,
你就係肥肥地個妹妹,更係買喇,唔買就走寶,我就無入圍,根本就唔合格,如果有待你選擇完再有機會的朋友,一定叫你唔好買,甘都比你行第一,真係唔好唔要妹妹,甘多比你選擇你都搵唔到??呢個時候搵曬的資料放曬在地下,睇下中意的放在一邊,再搵最.....最.............最中意單位

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

中左首號籌,未知到時8月有咩單位揀(或有無得揀),做緊資料搜集。

周圍都有斜坡﹑擋土牆,一條未起的天橋,還有一大堆整個屋苑的設施,
全部都是由住戶自費維修。

怕斜坡﹑擋土牆長維修遠已經是天文數字,
有無人住開居屋,知一般居屋維修費是另外比定管理費入面扣?
會不會不停瘋狂加?

覺得貴(樓價和維修費)是一個問題,擔心安全是另一個問題(因為同屋苑只是一馬路之隔)
定係把心一橫等多幾年樓市跌好?起碼無隱憂
到底居屋好定私樓好?
首期夠買私樓的話, 會諗私樓為先
維修費方面要自費, 就真係要諗清楚才入市居屋...

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

周圍都有斜坡﹑擋土牆,一條未起的天橋,還有一大堆整個屋苑的設施,
全部都是由住戶自費維修。

怕斜坡﹑擋土牆長維修遠已經是天文數字,
有無人住開居屋,知一般居屋維修費是另外比定管理費入面扣?
會不會不停瘋狂加?

覺得貴(樓價和維修費)是一個問題,擔心安全是另一個問題(因為同屋苑只是一馬路之隔)
定係把心一橫等多幾年樓市跌好?起碼無隱憂
到底居屋好定私樓好?
首期夠買私樓的話, 會諗私樓為先
維修費方面要自費, 就真係要諗清楚才入市居屋...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

其實相差成佰幾二佰萬,私樓同居屋比較.

男爵府

回覆 HAUYEE531 的帖子

你個post 放去"樓市動向" 區相信更多人討論 !

大宅

回覆 cedarcone 的帖子

OK!!THX!!

琥珀宮

回覆樓主:

梗係買啦,你估抽到咁易咩,同埋你入表時都知以上問題架啦

男爵府

回覆:今期居屋唔知買唔買好,大家可以比點意見嗎?

天呀!有人白表加綠表都抽吾到,妹妹仔你中咗六合彩知道嗎?如果你吾急須放棄吧?大把人士等到花兒也謝了!

大宅

回覆 stagea 的帖子

謝謝你的意見!!
你覺得私樓好的原因是可睇實景買﹑升值潛力高?還是其他原因?

謝謝指教

琥珀宮

HAUYEE531 發表於 17-6-26 11:21

謝謝你的意見!!
你覺得私樓好的原因是可睇實景買﹑升值潛力高?還是其他原因?

謝謝指教
私樓是自由市場買賣, 各發展商本身設計配套會比居屋優勝, 居屋要補地價才可自由市場買賣(雖然首期白表只係1成), 以現時樓價睇, 買居屋來自住, 一定有人講無分別架, 相信用白表買居屋目的, 不是炒賣...是自住

足夠彈藥真係買私樓, 買邊都得, 私樓升值不斷, 只要地利環境及配套都比居屋優勝

珊瑚宮

回覆樓主:

若放棄唔好後悔就得。
朋友舊年中簽, 信樓價會跌, 放棄左。
跌, 升到癲左, 朋友梗係後悔。
講真就算樓價跌, 都唔會跌得多

水晶宮

buy buy buy
must buy

珊瑚宮

HAUYEE531 發表於 17-6-26 11:21

謝謝你的意見!!
私樓都係賣樓花,妹妹

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

而家住邊?有冇住屋壓力?

比我會上車先。

大宅

回覆 我愛Corina 的帖子

大角咀普通私樓,冇住屋壓力唔急搬,同屋企人住,
BB九個月大,暫時覺得住多幾年無問題,
只是覺得
小朋友之後愈大就需要有大點的空間,
而且我同老公又好想過兩三年生多個

男爵府

cbeyond 發表於 17-6-27 00:37
若放棄唔好後悔就得。
朋友舊年中簽, 信樓價會跌, 放棄左。
跌, 升到癲左, 朋友梗係後悔。

就算跌~都唔係普通人水平

男爵府

我愛Corina 發表於 17-7-1 23:03
而家住邊?有冇住屋壓力?

比我會上車先。

之後可以樓換樓。呢d就可以叫慢慢來~

大宅

有得簡 緊係大單位.

子爵府

回覆樓主

如果過到壓測就大單位,不過老實講小朋友開支好大,加上供樓真係兩房就細D,(如果你地再生多一個)但經濟鬆動D。

首頁

尾頁

跳至