樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

DEL

侯爵府

回覆樓主

白表定綠表先?上個房署網睇排第幾去揀樓未?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

回覆 SaBB 的帖子

白表,三人家庭,排二百頭(其實唔知點計)

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

HAUYEE531 發表於 17-6-24 11:44
中左首號籌,未知到時8月有咩單位揀(或有無得揀),做緊資料搜集。

心儀彩虹彩興苑,但睇售樓資料,

後市既人無人知、2010年後人人睇跌但可以繼續升到今日,97睇升也可突然來個金融風暴或SARS 。我覺得你可試下搵下樓,睇下target 屋苑不論彩興附近什麼遠d但可接受既地區既既兩房幾錢先,而後市要跌幾成先有可能係你afford 到即250萬左右買到、而自己又覺得有無可能係某一個年期內跌到個個成數先。如買九龍灣一帶2房要起碼跌4成。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

中左首號籌,未知到時8月有咩單位揀(或有無得揀),做緊資料搜集。

另外、屋企人有居屋、實呎5百幾管理費由1x 年前6百幾到而家先7百幾、咁多年來未有比過任何屋苑維修費、但係屬私人參見居屋、希望有其他住房委居屋既jm 或家人可為你解答下。

男爵府

我係你,一定買。住屋係需要架!3佰萬買到2房,仲要係新樓,邊到揾?維修,唔只你一個人俾,唔好諗咁多,一如去馬。諗下點裝修仲好

大宅

回覆 alexissoto 的帖子

你覺得私樓好的原因是可睇實景買﹑升值潛力高?還是其他原因?
謝謝指教

大宅

還有你意思是覺得明年開始跌﹑明年也先暫不要買?

大宅

OK!謝謝!
我也覺得可能一生人只買一單位,真的想清楚岩心水才買

大宅

回覆 SaBB 的帖子

很感謝你的意見!很清楚!
我會認真研究下

大宅

回覆 SaBB 的帖子

THX!!

複式洋房

回覆樓主:

做人計到咁盡,會得不償失,自住7拆都唔買,樓價要跌3成先打個和,唔好話升,跌小d你都上唔到樓

大宅

回覆 水皮仔 的帖子

謝謝你的意見,我明白你意思,是有道理的,
好多人都會覺得7折好抵,唔買會走寶,
但我和先生的收入未算多,遲點更有可能全職湊B,
所以對我們來說,買樓真的是人生一大決定,
唔想貿貿然純粹見有折頭﹑為有一間屋而買。
覺得大單位貴是一個問題,怕買錯是另一問題。

因為覺得供樓不是容易的事,首期亦是辛苦儲下的,
供樓期間還要保證身體健健康康﹑唔好失業而斷供成為銀主盤,
而且又有小朋友,
所以無論地點﹑間隔(最基本有幾多間房夠唔夠住)﹑甚至校網都是考慮因素,
才會在此希望聽多點意見,想清楚再多方利弊才作決定。

大宅

HAUYEE531 發表於 17-6-26 11:17
回覆 SaBB 的帖子

THX!!

老實說,如夠budget我都覺得買好,地點市區,近公園,交通配套好,仲要新樓。雖然話有机會下調,大把供應,但你又知唔知供應在那裡? 大西北私樓,高管理費,你會唔會買?現在德宝2房近400万了,如想跌到2百几,要下調4成,首先有冇可能?唔知。第二,即使2百万了,你又會唔會買3×年舊樓?第三,跌得4成,經濟必差,失業率高,銀行批出按揭机會難,高樓齡更難批出。第四,時運到的話,過左就冇。

除非不介意 偏遠舊樓,就可以等下,否則,市區樓買少見少,市區無地就跌極有限。 況且唔係市區霸返個地盤,隨時被邊緣化.

子爵府

你諗下當初你入表抽個原意係想點, 點解而家抽到又驚, 有住屋需要又抽到, 又有新樓住, 點解唔買, 供樓係20,30年既事. 當中既升跌唔洗咁上心.

[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

禁止訪問

禁止訪問

大宅

真心話,彩興苑location唔差,景觀算開揚,係近馬路嘈d
讀書嘅話校網就一般,但去九龍其他地區甚至港島都方便(可去彩虹或九龍灣站轉地鐵),讀私校直資no problem
我嘅theory永遠係供得起就買,好過幫人供樓
我都覺得呢一期好貴唔抵買,18歲抽中果d可以諗諗先,但如果租緊樓又唔同,每月慳租之餘又唔駛驚業主逼遷
不喜勿插

首頁

尾頁

跳至