夫婦情感

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

星星的後裔 發表於 17-7-9 06:02

佢真係有病,醫生講,唔係我鬧人說話。

我老公嘅前妻咪係日日上網到兩三點嗰啲人囉。星期六唔願起身,家務唔做,早餐要買埋俾佢,仲要得閒俾錢佢去旅行。結果最後都離婚囉。到我搬去我老公屋企嗰陣,我先懷疑佢有最少五年冇執過屋。成屋垃圾。日日做家務做到我想死。佢仲要日日放工就打機打到十二點。成日話攰。好多家務我做哂。但我又有咗BB,無奈都要做哂啲家務。以前我要睇電話睇到十二點先瞓,為咗要早起都戒咗。呢啲睇個人意志力架啫。冇話報唔報復。唔通因為我老公日日打機我就乜叉都唔做咩?有咗小朋友就要改變自己架啦!如果睇了社工,心理輔導都唔掂,明顯就係你老婆唔想改變。你都要作最壞打算。一係就包容下,包容唔到咪離婚囉!

複式洋房

kuroro 發表於 17-7-10 10:45

我老公嘅前妻咪係日日上網到兩三點嗰啲人囉。星期六唔願起身 ...
未有小朋友,我地都好懶,到有小朋友她都母性發作,好努力執屋清潔。我都有配合,佢話要掉晒D書,唔係漫畫,加櫃等等我都盡量配合。亦都有做家頭細務。生左卵地都開始有工人,大家都唔洗做家務。

"我老公嘅前妻咪係日日上網到兩三點嗰啲人囉。星期六唔願起身,家務唔做,早餐要買埋俾佢,仲要得閒俾錢佢去旅行"。除旅行,根本是我老婆的日常生活。我老婆人肥又成日唔活動,自然就成日腰骨痛。同事淘部電針炙機話好,電左舒服D,禁我又買部比佢。點知佢話舒服,就成日訓在床一邊睇戲一邊"電療",成日就話電緊唔可以落床,其實可以用電池又點解唔可以落床?!

複式洋房

考慮不如PT 進修,我又分散注意,又可以有寄託,少對她就少衝突。不過同樣少左時間對個女

大宅

星星的後裔 發表於 17-7-8 09:04
我又唔會話佢懶。
我會話佢鐘擺效應,以前為屋企特別個女付出好多時間,無私人時間。跟住有心理醫生話要有 ...

所有父母,特別係媽媽都預咗為自己家人、孩子付出很多時間、心機,如果你繼續要為佢找藉口,那恭喜你,請繼續忍受,不要再責怪她。

複式洋房

little_angels 發表於 17-7-11 16:47
所有父母,特別係媽媽都預咗為自己家人、孩子付出很多時間、心機,如果你繼續要為佢找藉口,那恭喜你,請 ...

我唔忍可以點? 除非離婚,我都唔知仲有咩我未試過。

今日真係嬲,比佢搞到我上唔到流動網絡,公司野回家途中收唔到,要返到屋企先處理到,好在無緊急事發生,否則我就實比老闆鬧。事源我地用同一個fmaily plan, share 20GB data. 5日前已提佢就爆,點知現在睇返佢竟然仲加速左,5日用4GB整爆個plan.

瑪瑙宮

星星的後裔 發表於 17-7-12 21:05
我唔忍可以點? 除非離婚,我都唔知仲有咩我未試過。

今日真係嬲,比佢搞到我上唔到流動網絡,公司野回家 ...

如果唔離婚, 都只有忍. 但忍到幾耐?

複式洋房

今晚工人飯後同小朋友去club house玩, 玩到9點幾,返到屋企,本來兩母女講好一齊沖涼。臨去沖涼,個女就扭計話唔沖住,跟住講兩次都唔聽,老婆就自己去沖。點知大人沖完,小朋友麻煩就黎,女要同阿媽沖,阿媽又話唔會理佢。最後又係家嘈屋閉,個小朋友又哭哭啼啼。

我明阿媽比左機會佢,個女係唔啱,但不竟只得4-5歲,佢要求亦只係同阿媽沖涼,好過份要求嗎? 唉............點解都要家嘈屋閉?

最後我做中間人搞一大輪,佢地一齊沖涼,玩得開心有講有笑。我唔明點解唔一早等埋個女一齊沖,小朋友玩多幾分鐘就死死地氣都會去沖。

佢地"鬧交"時我有話不如我去同個女沖,不過個女唔肯,佢一定要阿媽。 其實我好多時自動獻身,可惜女唔係次次要我。

複式洋房

今晚工人飯後同小朋友去club house玩, 玩到9點幾,返到屋企,本來兩母女講好一齊沖涼。臨去沖涼,個女就扭計話唔沖住,跟住講兩次都唔聽,老婆就自己去沖。點知大人沖完,小朋友麻煩就黎,女要同阿媽沖,阿媽又話唔會理佢。最後又係家嘈屋閉,個小朋友又哭哭啼啼。:

我明阿媽比左機會佢,個女係唔啱,但不竟只得4-5歲,佢要求亦只係同阿媽沖涼,好過份要求嗎? 唉............點解都要家嘈屋閉?

最後我做中間人搞一大輪,佢地一齊沖涼,玩得開心有講有笑。我唔明點解唔一早等埋個女一齊沖,小朋友玩多幾分鐘就死死地氣都會去沖。

佢地"鬧交"時我有話不如我去同個女沖,不過個女唔肯,佢一定要阿媽。其實我好多時自動獻身,可惜女唔係次次要我。

複式洋房

回覆樓主

最近這星期,唔理佢後,關係好啲起碼無鬧交。佢自己停左見社工同心理醫生,都唔個是好是壞。

複式洋房

星星的後裔 發表於 17-7-8 09:04
我又唔會話佢懶。
我會話佢鐘擺效應,以前為屋企特別個女付出好多時間,無私人時間。跟住有心理醫生話要有 ...

唔好意思講句,你太太在小朋友細時辛苦左幾年,冇晒私人時間搞到有情㥩病,可能係burnout左。只怪你當日幫手唔夠,又成日機不離手,呢個係積怨。而家佢係過份左,但日子尚短,過去欠下的你仲未還清,只有忍耐同好言相勸。

複式洋房

有人話我太讓老婆,有時唔想但唔讓又係我受苦頭。

話說今日一齊伴讀,發現又係oxford reading tree level 2的書, 又是熟口熟面。我就開始上火, 因為一向對小孩的英文都有D要求,2.5起都有返monkey tree半玩半學英文,家中環境都適合佢發展英文。一年前買了,期實買左個女都已識讀90%以上的字,因為佢識併音。再過半年我買了LEVEL 3-5, 其實佢LEVEL3都識讀。但老婆堅持話唔好浪費,未讀過的LEVEL2 照讀,佢保證盡快完成去下一階段。

到今晚,原地踏步繼續LEVEL 2, 我問點解仲係LEVEL 2, 佢D老毛病又黎,第一句話唔知要盡快完成。我話之前有LEVEL 3-5咪講左,你都答應盡快完成去下一階段。跟住佢賤招出黎,佢話你鍾意咪教囉,你仲咩唔拎LEVEL 3出黎,掉晒D LEVEL 2 嘛。我XYZ你呀, 倒轉講都得。

我明有D人會話男人唔好咁小氣,但你試試當有個人經常都"唔記得"、將件事倒轉講你就明白經常食食貓的感覺。仲有佢比返面色你睇,幻想我屈佢,幻想我無要求盡快完成LEVEL 2,我LEVEL3-5都買左啦,點會是假。

複式洋房

話說今日一齊伴讀,發現又係oxford reading tree level 2的書, 又是熟口熟面。我就開始上火, 因為一向對小孩的英文都有D要求,2.5起都有返monkey tree半玩半學英文,家中環境都適合佢發展英文。一年前買了,期實買左個女都已識讀90%以上的字,因為佢識併音。再過半年我買了LEVEL 3-5, 其實佢LEVEL3都識讀。但老婆堅持話唔好浪費,未讀過的LEVEL2 照讀,佢保證盡快完成去下一階段。

到今晚,原地踏步繼續LEVEL 2, 我問點解仲係LEVEL 2, 佢D老毛病又黎,第一句話唔知要盡快完成。我話之前有LEVEL 3-5咪講左,你都答應盡快完成去下一階段。跟住佢賤招出黎,佢話你鍾意咪教囉,你仲咩唔拎LEVEL 3出黎,掉晒D LEVEL 2 嘛。我XYZ你呀, 倒轉講都得。

我明有D人會話男人唔好咁小氣,但你試試當有個人經常都"唔記得"、將件事倒轉講你就明白經常食食貓的感覺。仲有佢比返面色你睇,幻想我屈佢,幻想我無要求盡快完成LEVEL 2,我LEVEL3-5都買左啦,點會是假。

男爵府

星星的後裔 發表於 17-7-6 01:21
"不是說你剩係玩,
係你原來一直忽略左了她存在和感受."

去邊食飯佢ban你,咁你咪堅持囉。我老公有時都係咁,但我會解釋比佢聽點解我堅持個選擇係好啲。如果你覺得佢心目中已有決定,叫佢決定就得,順便屈埋佢打電話book枱,唔好自己攞嚟煩

唔知你哋一齊咗幾多年,其實去到咁上下應該已經好了解對方飲食喜好,拍拖嗰時都應該要磨合學習相處咗

瑪瑙宮

星星的後裔 發表於 17-8-31 23:18

話說今日一齊伴讀,發現又係oxford reading tree level ...

你老婆直頭係大爺黎. 我諗佢响出面人緣都唔太好, 無乜朋友.

男爵府

話說今日一齊伴讀,發現又係oxford reading tree level ...

可能同人年紀越來越大有關,我老公40出頭,都係比以前多咗呢類行為,可能你會覺得唔關事,但運動同好嘅社交其實好重要,係有影響

男爵府

星星的後裔 發表於 17-7-10 11:07
未有小朋友,我地都好懶,到有小朋友她都母性發作,好努力執屋清潔。我都有配合,佢話要掉晒D書,唔係漫畫 ...

你應該叫佢去減肥,一個人管理好自己,先會有更多動力去關愛他人,你明唔明?

珍珠宮

開心吸收勳章

星星的後裔 發表於 17-6-26 00:41
現在老婆只要喺屋企,唔係照顧訓個小朋友就會揸住個電話或平板。真係朝早約7點起身就睇到返工, 放工又睇至 ...

CHING,我覺得既然佢話你拎佢又拎,咁你就先自己唔好拎,唔好俾佢有藉口反駁你先!跟住就搵其他嘢去引起佢興趣,唔好俾機會佢沉迷啦!如果咁都唔得,最後一步就CUT WI-FI(如果部平板)係收WI-FI的話,如果佢捨得用DATA去睇,咁就真係吹佢唔脹㗎啦,去到咁的話,佢都已經上晒癮,真係好難要佢戒得甩!
百花叢裡過,片葉不沾身。

珍珠宮

開心吸收勳章

星星的後裔 發表於 17-6-26 00:41
現在老婆只要喺屋企,唔係照顧訓個小朋友就會揸住個電話或平板。真係朝早約7點起身就睇到返工, 放工又睇至 ...

CHING,我覺得既然佢話你拎佢又拎,咁你就先自己唔好拎,唔好俾佢有藉口反駁你先!跟住就搵其他嘢去引起佢興趣,唔好俾機會佢沉迷啦!如果咁都唔得,最後一步就CUT WI-FI(如果部平板)係收WI-FI的話,如果佢捨得用DATA去睇,咁就真係吹佢唔脹㗎啦,去到咁的話,佢都已經上晒癮,真係好難要佢戒得甩!
百花叢裡過,片葉不沾身。

別墅

其實自己有要求 最好自己親手做
自己無做/唔做/做唔到 都唔應該要求別人做
其實你唔想佢地再睇level 2既書 真係可以掉曬佢
你對囡囡有英語上既學習期望 唔代表你太太都係
嘗試多講正面既説話 先讚下太太一齊伴讀 再提議下次開始讀level 3 而level 2既未睇完都唔繼續
太太唔係下屬 (其實即使係下屬 都應該多用讚賞語氣) 記住你哋係要共同建立一個溫暖嘅屋企

希望無誤解你^^

複式洋房

回覆樓主:

我前夫都類似。之前每晚九點半返到屋企,由佢踏入門口嗰一刻就係撳住個手機 ,坐喺梳化捧著一個湯碗食飯,方便撳手機,之後一路撳到凌晨兩三點,我瞓咗都未見佢。星期六日佢又出咗街。根本同housemate一樣.屋企所有嘢都唔理。出街食飯都係望住個手機,就算同我父母一齊都係,如果同佢父母食飯就好好多 。好彩我哋冇小朋友。

首頁
23456...11

尾頁

跳至