自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20170704&s=10793096&a=56912065
【港媽至愛】日「CHU CHU」奶樽含雙酚A恐損BB腦 台銷毀退貨120kg

深受香港媽媽追捧日本嬰兒用品品牌「CHU CHU」用品,其中該品牌的奶樽竟被驗出含雙酚A。台灣衞福部食藥署今公佈最新邊境不合格產品名單,今年4月一批日本進口的「CHU CHU」塑膠嬰兒奶瓶,被驗出恐致嬰兒腦部發育異常、不孕的雙酚A(Bisphenol A)濃度36ppb(十億分之一濃度),該批120公斤毒奶樽全數退運或銷毀,未流入市面。
食藥署指,新北市寶貝屋公司今年4月從日本進口一批CHU CHU塑膠嬰兒奶樽,被驗出不得殘留的雙酚A濃度36ppb,該批120公斤已全數退運或銷毀。台灣《蘋果》無法取得寶貝屋回應。

大宅

回覆樓主

香港公司會唔會交代下

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

oh, 我2個仔食左好多入肚了....

.........................................

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔係掛..................我買果陣佢話明係不含雙酚A喎....
日本の平安を祈ります

禁止訪問

畀面勳章

大宅

吓,佢奶樽上標明不含雙酚A架喎

男爵府

咁大鑊!??!??!!?
呢個大牌黎架喎咁都出事?!?!?!?!

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

pinglam0101 發表於 17-7-4 14:19
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20170704&s=10793096&a=56912065
【港媽至愛】日「CHU CHU」奶樽 ...

其实都擔心其他牌子……似終用膠做

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

係咪得一批有問題呀?

侯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

kk80400 發表於 17-7-4 14:24
唔係掛..................我買果陣佢話明係不含雙酚A喎....
我仔細個都用過一排, 都係見佢標明不含雙酚A先買佢不過阿仔飲半年奶樽就唔要奶樽, 用左飲筒杯.

子爵府

珍珠宮

開心吸收勳章

唔使咁驚,有問題批貨都未流入市面

用戶要求終止服務

回覆樓主

我小朋友都係用佢,買嘅時候係不含雙酚A

伯爵府

我姨甥用緊,香港果D唔知有無問題添

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

SuperChanB 發表於 17-7-4 14:53
我小朋友都係用佢,買嘅時候係不含雙酚A

我女都係,我仲買闊身身果種,成百五蚊個,以為安全添

男爵府

我仔細個都係用佢

首頁

尾頁

跳至