婆媳關係

跳至

首頁
34567...10

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你同男友已經畢左業嗎?
現在男友有無野要靠父母(例如要等父母幫佢俾錢結婚擺酒/俾首期買樓, 或者屋企仲係養緊佢0係度食0係度住唔收家用/收好少家用一定唔夠佢自己搬出去住既洗費)
點解我會咁問, 想幫你分析下你男友因為有野要靠父母幫而唔敢幫你, 定係因為佢性格愚孝/懦弱而唔肯幫你口, 好大分別的
如果係前者都仲好少少, 你鼓勵下男友, 一齊俾心機做野儲錢唔好靠父母, 到你地可以自立時, 應該就有好日子過(男友到時唔會再怕阿媽)
如果係後者, 咁我勸你及早跳船吧, 愚孝仔無得改, 再拍落去都無好結果

侯爵府

回覆樓主:

慢慢觀察你男友可唔可以成為結婚對象,唔可以的話,同佢分手時,請你坦白同佢講出原因&婆媳問題! 俾個機會佢成長和經歷,唔好再俾佢連累下一個人家的女兒了………下一次人家的女兒未必有青春給他花光,please!
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

翡翠宮

畀面勳章

拖照拍,但唔好同佢呀媽有任何交集/見面,過年過節唔好去

過一段時間,肯定男友係你終身伴侶先算

你男友呀媽呢種人,越就佢就越巴閉,你擺到明當佢冇到,冧得掂佢個仔聽你話,到時佢自然要買你怕

記住佢同你既關係只係識得的陌路人,真係見到打聲招呼就算,無需費心力去討佢歡心
日日是好日

珍珠宮

回覆樓主:

騎牛搵馬
21歲仲有好多機會
呢d男仔
嫁咗等於嫁佢2母子
買大送件老既
煩到爆
唔好攞苦黎辛

複式洋房

拍拖都已經甘,到你地有小朋友仲羅命!所以要好好決擇,情況無改變唔好隨便嫁,真係會好後悔!

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

jasonchi123 發表於 17-7-9 21:36
Thanks so much jm 好安慰

如果對方屋企冇乜經濟問題,鼓勵你男友買樓自住

尤其是一D要搏殺既工

我自己都一早搬出來住的,雖然係租

佢D冇乜經濟壓力既家庭,應該易儲$

快D自己上車買屋搬出來,記住唔好同佢媽有$銀瓜葛,屋又係你男友自己名,佢媽攪事機會會少D
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

回覆樓主

他媽的心態就係想個仔一世都唔好拍拖,如果婚後要一齊住就算吧啦。
仲有,你不要再討好她了,她不配做你長輩,你都有爸媽生,俾人話妖,如果係我,我妖番佢呀

複式洋房

瑤瑤~ 發表於 17-7-9 21:41
你同男友已經畢左業嗎?
現在男友有無野要靠父母(例如要等父母幫佢俾錢結婚擺酒/俾首期買樓, 或者屋企仲係養 ...

hello 瑤瑤,我同佢剛剛係外國grad左回流返香港。所以我同佢分別9月 10月先會返工,你有空可以睇下我上幾頁回覆,會詳細點

我地暫時都仲未有能力,佢都係靠緊父母。。。

複式洋房

Huuu 發表於 17-7-9 21:43
慢慢觀察你男友可唔可以成為結婚對象,唔可以的話,同佢分手時,請你坦白同佢講出原因&婆媳問題! 俾個機會 ...

你講得有道理!明明拍拖開開心心嘛,都要搞到咁。。。我媽咪都冇佢咁煩,不知幾開放啊

複式洋房

mother904 發表於 17-7-9 21:45
拖照拍,但唔好同佢呀媽有任何交集/見面,過年過節唔好去

過一段時間,肯定男友係你終身伴侶先算

jm 我至怕佢會周圍唱我冇家教冇禮貌。。

複式洋房

namnamnamlolo 發表於 17-7-9 21:48
騎牛搵馬
21歲仲有好多機會
呢d男仔

暫時我又冇諗過搵第二個既。。。之前拍拖冇諗到咁長遠。。不過耐左,佢都知我想4 5年後結婚,種種問題開始浮面

複式洋房

BBQ_ma 發表於 17-7-9 22:59
拍拖都已經甘,到你地有小朋友仲羅命!所以要好好決擇,情況無改變唔好隨便嫁,真係會好後悔!
...

真嫁,如果到結婚佢阿媽都係咁,我只有如實同男朋友講。。。好麻煩,又唔係同佢阿媽拍拖!

複式洋房

liumeowjen 發表於 17-7-10 00:41
他媽的心態就係想個仔一世都唔好拍拖,如果婚後要一齊住就算吧啦。
仲有,你不要再討好她了,她不配做你長 ...

婚後一定一定不會一齊住,係佢屋企要扮野,好辛苦
對啊,當我媽咪知道佢咁話我,粗都爆埋,問佢阿媽係咪未做過人地個女,外國去ball著得試正d講到我做雞咁

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jasonchi123 發表於 17-7-9 18:52
男朋友同我都冇諗住要小朋友,因為將來工作會太忙。。。驚就驚在佢阿媽過多幾年退休,真係有排受 ...
唔係想淋你冷水
你如果同佢結婚但唔生b, 你條路應該會好難行, 佢屋企唔當你係生仔機器就奇
嫁入有錢人家庭係有好多事情身不由己, 你男友係獨子根本唔到佢話唔生b, 基本上係一定要生
除非你男友做到不愛江山愛美人(為左你同佢屋企反晒面)另計

珍珠宮

jasonchi123 發表於 17-7-10 01:11
hello 瑤瑤,我同佢剛剛係外國grad左回流返香港。所以我同佢分別9月 10月先會返工,你有空可以睇下我上幾 ...
岩岩睇左你其他回覆了, 所以都係勸你要諗下, 你男友係因為仲靠緊父母而唔幫你(有得改)
還是因為佢性格愚孝唔幫你(無得改)
你先21歲仲好後生, 又讀得多書, 世界好大的, 唔使咁快認定1個非君不嫁
時間可以證明一切的, 加油

男爵府

jasonchi123 發表於 17-7-9 13:55
Hello 第一次開post 為左唔好太公開 我是但改個account名 廢事有人知啦
(未得本人批准,不能轉發這帖,謝 ...

因為你你男友對你既愛仍不足以令他反抗他媽。

而且你男友越反抗,伯母只會越憎你。

複式洋房

瑤瑤~ 發表於 17-7-10 01:49
岩岩睇左你其他回覆了, 所以都係勸你要諗下, 你男友係因為仲靠緊父母而唔幫你(有得改)
還是因為佢性格愚孝 ...

多謝你,或者呢一兩年會再睇得清楚。。。(男朋友會過外國讀master一年)

複式洋房

shannon_fky4186 發表於 17-7-10 08:44
因為你你男友對你既愛仍不足以令他反抗他媽。

而且你男友越反抗,伯母只會越憎你。

所以我平時都係收埋左自己對佢阿媽既感受,我驚佢太直腸直肚同阿媽講,搞到大家一拍兩散

珍珠宮

jasonchi123 發表於 17-7-9 19:03
靚太,好彩你有老公撐住!我好感恩我爸爸媽咪都好錫我,我媽咪仲話唔會想見我男朋友個媽。知道左佢阿媽咁話 ...

我點會唔明,我99講過嘅野,仲難聽~
可能我比較悲觀,雖然我老公好撐我,又好錫我,我都好愛佢,但我始終會擔心,如果將來99有乜事,佢會唔會先尼怪我,所以我從來都講明,老公可以選擇盲撐99都得,我大不了選擇離婚,唔夾就係唔夾,我唔想日後99有咩事,老公先話為左我點點點,當然,佢同99嘅相處都有問題,尼樣佢自己都知~
唔好介意我直接,我覺得樓主你同你未來99嘅相處都仲好淺,同埋對方算係好明刀明槍,如果你咁樣都覺得好難受,咁以後點算?佢年紀再大啲,有更加多可憐嘅手段,到時仲難應付呀~

男爵府

jasonchi123 發表於 17-7-10 08:58
所以我平時都係收埋左自己對佢阿媽既感受,我驚佢太直腸直肚同阿媽講,搞到大家一拍兩散
...

你先21歲,未必呢個男友就係你將來既老公。

而呢位伯母,如果你唔同伯母個仔結婚,伯母對你黎講係陌生人一個。

小妹妹,我虛長你10歲,我都經歷過99(我後尾真係嫁她兒子)唔中意我既階段,我開頭同你一樣唔開心,我老公又係哦哦哦唔
反抗既果類(但我老公又唔媽寶啵,哦完99意見接受,態度照舊)。

呢類99通常愛仔如命,你想攞她既命根,就梗係唔中意你啦。你越討好伯母,伯母只會越當你無到,我果時係99講D唔合理既說話,我成年都唔會見,無論我老公點tum 我都唔見(都未結婚,我仲係父母掌上明珠,我做咩要咁委屈俾人話?),一年後再見之前,我同我老公講,再有說話聽,就唔好再見喇。最後99正正常常,我先嫁既。

婚前我幫老公洗腦,話婆媳之間好易有問題,我話我1個月先番99度食1次飯(但老公可以自己個個星期番),後尾老公同99及姑9做好曬思想工作,保證一定唔會有不愉快既事發生,咁我就每星期日番男家食飯。

所以,你要搞掂伯母個仔,當伯母個仔聽聽話話,伯母就不再搞住曬了。

首頁
34567...10

尾頁

跳至