醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

謝分享

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

長知識, 謝謝分享.

複式洋房

多謝分享

寶石宮

2023年兔年勳章

jennyww 發表於 17-7-12 18:46
即刻check下我做果個測試...好彩係IgE...

謝謝分享

男爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

回覆樓主

謝分享

珍珠宮

回覆樓主:

大宅

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 睛靈勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

謝謝分享.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

TKS ~
放下自在

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

謝分享

別墅

坊間愈來愈多機構提供「IgG抗體測試」,以簡單方法測試小朋友是否對多種食物過敏,有醫生指出,此類測試「沒有任何意義」因IgG對大部分食物都呈陽性反應....
咁啲坊間機構算唔算有誤導成份?告得?

複式洋房

回覆樓主:

醫生都有同的講過
佢話可以自己試少少
試幾次都出事就係敏感
但首先你先擺自己上台

大宅

複式洋房

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

但如果有嚴重濕疹,戒口戒到好清都唔可以完全好哂,可以點做好?

大宅

15週年勳章

youjump 發表於 17-12-10 02:48
但如果有嚴重濕疹,戒口戒到好清都唔可以完全好哂,可以點做好?
咁可能你唔係食物敏感, 我朋友3X歲, 戒口戒左好多年, 後黎我叫佢去做測試, 發現原來係嚴重塵蟎同毛菌敏感....你都可以考慮下做測試

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

jennyww 發表於 17-12-12 17:03
咁可能你唔係食物敏感, 我朋友3X歲, 戒口戒左好多年, 後黎我叫佢去做測試, 發現原來係嚴重塵蟎同毛菌敏感.. ...
唔係我,係我親戚個小朋友,佢應該對好多食物同其他接觸物都敏感,奶、蛋白、花生同好多海產唔食得,塵多地方又唔得

想問下測試係點做?驗血?準嗎

大宅

15週年勳章

youjump 發表於 17-12-27 17:15
唔係我,係我親戚個小朋友,佢應該對好多食物同其他接觸物都敏感,奶、蛋白、花生同好多海產唔食得,塵多地 ...
係呀~驗血既,係篤手指, 第二日就有結果架啦, 我既結果係塵蟎敏感, 後黎用左防塵蟎床單, 好左好多!你可以去呢個網站睇, 我做個隻叫速敏檢...http://www.allergy-test.com.hk/

男爵府

回覆樓主

我女7歲時做了IgG測試,因歲幾兩歲開始頸,手交腳交關節位成日r到流血,估係濕疹,終於去到七歲時做了這個測試,這個測試的食物分為七級,我女係雞蛋和乳製品這兩類去到第七級嚴重,嗰時候開始同佢戒口,之後真係冇咩r到流血嘅情況,不過有時候個囡會破戒,食下雞蛋飲下珍珠奶茶,之後果兩日就會開始來了,爛咀,手交腳交r損,
唔....對我來說,呢個測試都好幫到手,起碼真係知道佢對邊類食物敏感,如果戒口戒得好好過排,皮膚真係滑滑的, 好難得,不過好難戒口戒得清,唔好話小朋友啦大人都好難全戒,間唔時都要俾佢開心吓,未做呢個測試之前佢用類固醇藥膏用得較多,依家真係好間唔時先擦一兩次

大宅

15週年勳章

cammy_t 發表於 18-1-23 11:21
我女7歲時做了IgG測試,因歲幾兩歲開始頸,手交腳交關節位成日r到流血,估係濕疹,終於去到七歲時做了這個 ...
但係醫生話IgG係唔準架喎,要做IgE既測試先O岩喎.....新聞寫既>>>坊間愈來愈多機構提供「IgG抗體測試」,以簡單方法測試小朋友是否對多種食物過敏,有醫生指出,此類測試「沒有任何意義」,因IgG對大部分食物都呈陽性反應....

男爵府

jennyww 發表於 18-2-2 09:45
但係醫生話IgG係唔準架喎,要做IgE既測試先O岩喎.....新聞寫既>>>坊間愈來愈多機構提供「IgG抗體測試」,以 ...

我都唔知呀,但最起碼我知我女一吃蛋和乳製品就皮膚痕,食親都有反應

首頁

尾頁

跳至