親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

打算農歷年去北海道滑雪同浸溫泉7-8日,從未去過北海道,同行2大1小(7歳),滑雪計劃3日2夜住resort,刨文見到有星野,二世谷中resort同kiroro ,冇咩頭緒,另外,想帶小朋友去旭川動物園睇企鵝遊行,我地唔會租車同埋會買直航去札幌,應該到埗先滑雪定擺後好?

禁止訪問

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

星野我都覺得貴, 但配套多咁啦, 你格下價睇二世古定星野啦
可以先去滑雪, 再慢慢去遊覽

大宅

其實樓主農歷新年去北海道滑雪,無論邊個塲都係貴到冇朋友的。貴還貴不過人頭湧湧我實在唔可以接受。如果冇車去遠小小,就連揾餐廳吃飯都成了問題。我一家都鐘意powder ❄️,所以會一月去。

樓主的三個雪塲選擇,如果要去旭川,咁星野比較順路。Kiroro 同二世古都系唔同方向。如果第一次,邊個塲都冇所謂,最重要糸book到英文教練。如果唔係對滑雪很喜歡,咁可能二世古好D。因為地方大,唔滑雪都可以去行下街。Kiroro 比較細。Resort 只有兩間酒店。餐廳只有幾間,其他乜都冇啦。唔滑雪就冇乜好做了。Furano 相對比Niseko 細很多。希望幫到你選擇。

大宅

回覆 JoKoKo 的帖子

千萬不要住Hilton . Hilton 酒店在Niseko village . 附近只有幾間餐廳。其他乜都冇啦。要坐shuttle 返中心區的Hirafu Village. 選擇酒店在Hirafu village 比較好。

大宅

回覆 emmawps 的帖子

另外滑雪係一項非常大的體力運動。尤其新手。我保證你的新手一定滑完手腳又痛又酸軟。所以我建議Sight seeing 完先滑雪。😅

wcpcelia    發表於 17-7-17 10:01

首頁

尾頁

跳至