自由講場

跳至

首頁
56789...20

尾頁

大宅

luvkaka 發表於 17-7-17 09:48
回覆 tell-me-y 的帖子

GA is the best!

GA 係咩牌子? 我都想知下

男爵府

Elenalan 發表於 17-7-17 11:43
Chantecaille Future Skin Foundation $750 (冬天用) - 水潤薄貼裸妝感
Chantecaille Just Skin $670 (夏 ...

要本身皮膚好先得

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

我用過Ipsa(易溶到爆, 永遠blacklist),laneige, shiseido, Dior, 雪花秀 cushion , GA ~
其實我最鍾意雪花秀 cushion, 夠保濕同好貼, 不過試左幾個色sample, 一係太白, 一係太黃, 我膚色用唔到
GA Lasting silk , 碎粉會 keep 住日日用, 夠貼好自然, 岩我膚色, 不過coverage 唔算高, 返工用我覺得ok既~

水晶宮

以下係我粉底個人用後感 (我是偏乾肌, pink (cool) tone, 有d斑, 冇印)

Chantecaille - 水潤薄貼裸妝, 最舒服

GA - all round靚粉質, 多色, 薄貼適度遮瑕, 我冇變黃

M.A.C. - 多色, medium to full coverage, 有光澤感, long lasting, 個妝感好pro, 用來化舞台妝運動比賽用, 平時用就heavy左少少

Lunasol (water skin foundation) - 8成似Chantecaille Future Skin, 但更好coverage, 可惜呢個牌子好似成日污染超標

Bobbi Brown - 好泥黃

Covermark - 好厚, 好米黃

Estee Lauder (double wear) 好厚好焗, 應該係世上最long-lasting濕粉

Relvon (colorstay) = 平版EL double wear, 性價比高

Shu uemura = 粉質差, 唔貼, BA幫我揀色, 好偏紅好暗

Ipsa = 粉質差, 用到出粒粒

RMK = 粉質比Shu uemura, Ipsa好, 但極速變暗黃

Dior nude = 唔厚唔薄, 唔會變黃, 但有少少焗, 用感唔會好到令我想回購

Paul & Joe = 乾, 粉質一般

CPB = 薄貼, 有光澤妝感但唔long lasting, 會少少變暗

珍珠宮

好媽媽勳章

我唔鍾意, 我用親佢都好易變黃
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

侯爵府

littlesumsum 發表於 17-7-17 10:29
我用by terry,覺得薄、貼、自然,化完都唔覺。
暫時至愛by Terry Click Brush Light Expert Foundation, 薄, 貼, 自然而且持久又唔變暗, 我係超油肌都好掂, 個妝keep到8個鐘以上!

大宅

bertcat123 發表於 17-7-17 12:08
暫時至愛by Terry Click Brush Light Expert Foundation, 薄, 貼, 自然而且持久又唔變暗, 我係超 ...

边到買?貴?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

tell-me-y 發表於 17-7-17 11:45

日本Dicila

Dicila我用玻璃甖嗰種濕粉, 佢遮瑕好好,顏色都好啱我,我覺得冬天用比較好。
佢隻碎粉,比CD P靚,我買補充裝,放得入CD P碎粉盒,暫時非常滿意

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

bertcat123 發表於 17-7-17 12:08
暫時至愛by Terry Click Brush Light Expert Foundation, 薄, 貼, 自然而且持久又唔變暗, 我係超 ...

所以我底霜都轉埋用佢,涼涼地咁,仲可以修補少少皮膚凹凸位,真係冇得輸

侯爵府

只如初見 發表於 17-7-17 12:15
边到買?貴?
By Terry Light Expert 香港Joyce Beauty 好似 $7XX, 我上網feelunique.com買, 英鎊4XX

侯爵府

mingaga 發表於 17-7-17 12:26
所以我底霜都轉埋用佢,涼涼地咁,仲可以修補少少皮膚凹凸位,真係冇得輸
...
係咪 Hyaluronic Hydra Primer? 我有一支好少用, 因為無防曬

別墅

由上周用KIKO的滴管粉底液+粉底掃,坐OFFICE不熱,都幾好的,不刺激,然后用PRIORY的FINISHING TOUCH POWDER定下裝,就一日了。

IF礦物粉底最愛SYNERGIE SECOND SKIN CRUSH,4XX,可用半年,真是不錯

子爵府

Elenalan 發表於 17-7-17 12:03
以下係我粉底個人用後感 (我是偏乾肌, pink (cool) tone, 有d斑, 冇印)

Chantecaille - 水潤薄貼裸妝, 最 ...
好詳細

水晶宮

ling201 發表於 17-7-17 12:00
GA 係咩牌子? 我都想知下

Armani 呀

侯爵府

bertcat123 發表於 17-7-17 12:41
係咪 Hyaluronic Hydra Primer? 我有一支好少用, 因為無防曬

係呀!
佢枝底霜冇防曬架,我揸好護膚、防曬先揸上。
咁樣比較安心啲,就算溶咗粧,印一印,再補妝,都冇咁容易印走啲防曬啩

珍珠宮

Elenalan 發表於 17-7-17 09:31
覺得好厚,妝感重

男爵府

我覺得唔好用,過左陣就好黃

伯爵府

buonobi 發表於 17-7-17 09:48
歐美牌子 唔岩色...
只會買日牌..自然又薄

宜家都用緊Est,零遮睱,似base多的
都係鐘意Estee lauder

男爵府

pinky-peach 發表於 17-7-17 13:27
宜家都用緊Est,零遮睱,似base多的
都係鐘意Estee lauder

est你用粉底液定粉餅?
幾好呀 岩我淨係想均勻下膚色
我覺得都有d coverage...

禁止訪問

首頁
56789...20

尾頁

跳至