自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

luvkaka 發表於 17-7-20 17:33
醫生話連body check 两星期, 不過一有佢都會揾我架啦

我係過來人,已過了5年!現在講俾人知都冇人信我曾患過大病!

抽完針2,3日後都會有結果,不過擔心都冇用,真係中左又唔使驚,我同身邊親戚朋友都康服了!呢種癌症自愈率好高,要知詳程可pm 我!

男爵府

回覆樓主

祝所有等緊報告同已確診嘅jm加油 !
癌症科之中乳癌嘅後遺症已經係算最少了,當你打勝仗甩頭髮呢啲都唔算係咩問題了!幾個月就生返晒仲可以染髮啦!
呢種癌多數係由於體內雌激素太高引起,所以療程完左後都要食5年賀爾蒙藥而減少復發,中醫叫呢種藥係男人藥(即偉哥啲fd)!
另外我確診前2年都有乳線增生,當時黎完m個胸又腫又痛又發燒,去私院照癖片黎話係乳線增生,我痛為意,2年後再有病徵再做檢查就確診了!不要輕視乳線增生,當有第一次就要密啲去做檢查(半年一次),不要俾佢變壞變大變惡!

男爵府

回覆樓主

我舊同事剛退休,之前成日都胃痛,以為普通胃痛,退休後反正多時間就去做大檢查,原來係胰臟癌後期,而家仲打緊化療針!所以唔好輕視任何不適,要及早去做body check找出痛因!

男爵府

PCCW2319 發表於 17-7-21 05:13
唔好意思。 請問係咪蜂膠, 蜜糖嗰d都唔可以呀?而且確診有癌症都唔可以?定係乳癌?
...

乳癌係體內雌激素過高引起,所以唔好食雞,燕窩,雪鴿膏同蜂蜜!

男爵府

PCCW2319 發表於 17-7-21 21:14
但如果正常身體健康, 只用黎保健或有鼻敏感嗰d應該無問題, 對嗎?只係計對癌症確診者。
...

靈芝袍子油係植物提煉出來,點會有雌激素?我同幾個癌症親朋戚友都係靠食佢活到現在,有朋友乳癌確診後西醫話腫瘤太大又擴散去骨,唔做得手術,要化療先,如果腫瘤細左先可以做手術,佢一開始就食袍子油,中西藥一齊食,後來腫瘤細了就做左手術現在已經好返仲可返工了!我身邊其實有好多患癌朋友都好返繼續食緊當抗癌保健,普通人都買黎食當預防!

男爵府

PCCW2319 發表於 17-7-22 08:37
請問袍子油, 同唔同袍子丸? 係咪同1樣質素, 但唔同狀態(即液體同粉末狀)?
...

呢個我又冇研究,唔係好清楚,我一開始就喺中醫師果度買,果隻牌子出面好少有地方賣同貴好多!食左幾年冇咩事就唔想轉其他牌子!

男爵府

Q媽 發表於 17-7-25 16:33
雖然確診咗,希望你勇敢面對,我今晚要入院做第一次化療,希望一切順利,唔好咁多副作用。樓主,我哋一齊 ...

打化療針後要留意自己體溫,如超過38度要即刻返醫院架!唔好掉以輕心!

首頁

尾頁

跳至