美容扮靚

跳至

首頁
12345...15

尾頁

伯爵府

真係好沮喪,次次用親純物理防曬都會出粒粒,真係萬試萬靈!因知道用化學防曬會影響女性hormone,所以一直想改變下用護膚品同化妝成份,因為近排在bk見識到有d姊妹真係好犀利,好專業!亦從她們的post或留言,都學到唔少野!真是要感謝大家無私奉獻!我喺呢大半年,用過elta 41、skin ceuticals、
Coola、innisfree、有d牌子都唔記得了!總之真係用到心灰意冷!亦知化學防曬會影響荷爾蒙,所以又唔敢用!但keep住用純物理又超樣衰,塊面未好過。好困擾!係咪真係有d膚質係唔適合用純物理防曬?

男爵府

會唔會搽得太厚?

珍珠宮

回覆樓主:

有無用卸妝油?

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我用開SUNKILLER果隻超強效納米防曬乳液又幾好,
SPF 50+ PA++++,
物理性防曬, 一推就開
又平, 50蚊有交易

子爵府

shala 發表於 17-7-22 01:23
真係好沮喪,次次用親純物理防曬都會出粒粒,真係萬試萬靈!因知道用化學防曬會影響女性hormone,所以一直 ...
我用某些sunblock (usually Neutrogena) 都會出粒粒,所以我現在搽完moisturizer之後,會先用平頭掃上一層粉(份量都要颇多),然後先搽防曬,咁就無事啦,啲粉又可以吸油!不過隻隻防曬性質不同,我嗰隻Neutrogena要上得好快,如果唔係會搽得唔勻,所以最好先在家中試吓應該點樣上才最適合自己。

伯爵府

Behappy1437 發表於 17-7-22 02:14
會唔會搽得太厚?

正常份量,應該唔關事!

伯爵府

greentea000 發表於 17-7-22 07:39
有無用卸妝油?

有,用過Bobbi brown, fancy, 雪花秀同banila zero,始終都係咁

伯爵府

Tuscany 發表於 17-7-22 08:29
我用某些sunblock (usually Neutrogena) 都會出粒粒,所以我現在搽完moisturizer之後,會先用平頭掃上一層 ...

搽左層碎粉,再上防曬咪會將碎粉捽開哂?

水晶宮

回覆樓主:

可能要考慮用度數低d嘅防曬,可以試下Atorrege AD+ SPF 30 PA++, 呢個牌子係俾敏感肌和痘肌用的,防曬效果唔差,搽佢行街幾粒鐘都冇黑過。

水晶宮

shala 發表於 17-7-22 08:59
有,用過Bobbi brown, fancy, 雪花秀同banila zero,始終都係咁

我覺得除左用卸妝產品,都要定期去角質清潔毛孔。現在我用緊Dermaceutic Mask 15 (只用於T-zone), Juice Beauty Green Apple Peel Sensitive (全面), Kanebo Suisai 酵素洗面粉, Alba Botanica Papaya Enzyme Mask...以上輪住用,3,4日用一樣,覺得毛孔乾淨左。

男爵府

回覆樓主:

物理防曬出粒粒?
咁你平時搽野會唔會敏感各樣??
會唔會化妝品都會可能block毛孔wow,
你平時護膚落化妝程序係點先?

子爵府

shala 發表於 17-7-22 09:01
搽左層碎粉,再上防曬咪會將碎粉捽開哂?
又唔會喎,我諗秘訣在於用個平頭掃(或粉撲)大力按啲粉落塊面度,等啲粉"食"住塊面,同埋要用普通既face powder,唔可以用礦物粉,因為唔知點解礦物粉啲濕度高,唔啱用係呢個方法度。因為我唔知樓主用甚麼sunblock同face powder,所以咪要係屋企自己試吓work唔work。另外就係搽sunblock時要手快啲,sunblock份量亦唔好過量,所以我用Neutrogena隻SPF110,so far無黑到,啲斑亦無多左或深色左。

珍珠宮

shala 發表於 17-7-22 08:59

之後有再用洗面乳嗎?

其他牌子唔清楚,但係coola防曬鍾意用椰子油呢個高致痘成分。

伯爵府

Elenalan 發表於 17-7-22 09:52
可能要考慮用度數低d嘅防曬,可以試下Atorrege AD+ SPF 30 PA++, 呢個牌子係俾敏感肌和痘肌用的,防曬效果 ...
因為曾經有子宮肌瘤問題,所以儘量唔想揀日本品牌。innisfree度數都係35都唔大高,但搽完都係爆粒粒!

伯爵府

Elenalan 發表於 17-7-22 09:58
我覺得除左用卸妝產品,都要定期去角質清潔毛孔。現在我用緊Dermaceutic Mask 15 (只用於T-zone), Juice B ...
去角質我就真係好少做,咁真係要清潔下先得!因有荷爾蒙斑,所以大概個半月會做1064,但最近停了,因為想試下其它冇咁貴又有效的treatment。如果keep住做hydrafacial會唔會有幫助?想問Kanebo同Alba可在哪裡買到?

伯爵府

el_20 發表於 17-7-22 10:08
物理防曬出粒粒?
咁你平時搽野會唔會敏感各樣??
會唔會化妝品都會可能block毛孔wow,
係,搽親都爆!已搽一層Primer打底都照出!有時都會有敏感的!
早上:la roche posay cleansing foam
每日fu唔同的補濕mask
全面搽matricum再生水
trilogy moisturising cream
防曬

晚上:雪花秀/zero 御妝
matricum再生水
chantecaille vital essence
chantecaille flower cream

之前試過搽chantecaille 佢隻油,even冬天搽都唔得,好lup。所以已放棄!
好少化妝,基本搽完防曬,再掃層jane iredale礦物粉就算!

伯爵府

Tuscany 發表於 17-7-22 10:16
又唔會喎,我諗秘訣在於用個平頭掃(或粉撲)大力按啲粉落塊面度,等啲粉"食"住塊面,同埋要用普通既face pow ...
neutrogena呢隻咁高度數,係咪純物理?

水晶宮

shala 發表於 17-7-22 12:02
去角質我就真係好少做,咁真係要清潔下先得!因有荷爾蒙斑,所以大概個半月會做1064,但最近停了,因為想試 ...

我剛做完Hydrafacial...小小分享: 呢期我懶醒以為自己做deep cleansing+去角質好夠,又mask 15又peel, 美容師都話目測我黑頭明顯少左。但做完個Hydrafacial後,望下吸出來支污水,仍然係蔗汁咁色,只係比上次淺色d...佢話我仍然毛孔污糟,只不過我唔係油肌所以冇瘡。我覺得原因係我長期用純物理防曬易塞毛孔+晚上用facial oil面上多氧化油份,所以每次做hydrafacial都未見過支水唔黄嘅我估如果我繼續堅持用以上"healthy"skincare, 就要更勤力做peel去清毛孔,或去做hydrafacial俾人清。我本身唔白,自己照鏡以為塊面好乾淨,其實唔係,每次做完Hydrafacial都好大挫敗感 ,摸塊面個分別都好明顯,呢個treatment 真係唔慳得,除非搵到更好alternatives

子爵府

Elenalan 發表於 17-7-22 09:58
我覺得除左用卸妝產品,都要定期去角質清潔毛孔。現在我用緊Dermaceutic Mask 15 (只用於T-zone), Juice B ...

同感⋯要打好個底先
我用嘅brand雖然唔同,但覺得日常去角質,補濕要做足/做多d,否則搽邊款防曬都會覺得焗住咁⋯

伯爵府

greentea000 發表於 17-7-22 11:34
之後有再用洗面乳嗎?

其他牌子唔清楚,但係coola防曬鍾意用椰子油呢個高致痘成分。
有。用完cleansing oil之後再用cleansing foamcoola呢隻我用左幾次已停用了,因為覺得好lup同勁爆!唔怪得之,原來有揶子油成份

其實每次搽完純物理防曬,到中午未去到晚上卸妝時,照鏡已發現出左粒粒,所以好沮喪!

首頁
12345...15

尾頁

跳至