婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

婚後到而家生左個女一直係奶奶度住,已經唔夠住,加上婆媳關係日漸差,我覺得愈黎愈難受,真係好需要搬出去,但老公一直都懶懶閒唔想搬,覺得有個竇訓就得,計過條數,買樓就難,但都夠租屋。其實我老公都覺得夾係婆媳中間好煩,都有諗搬,但始終決心唔大,得個諗字,佢返工的確係辛苦,需要勞力又長時間。而家我對奶奶大多時都忍,都睇化左,佢湊時由佢方法,不過到我湊時,我就會教返2個女規矩,例如坐定食飯,唔比果樣佢扭都唔比之類,如果教果陣,奶奶插手,我就會出聲。今晚開飯,我入廚房預備個女d野食,咁我見個女未坐定就問嫲嫲拎野食,咪叫個女坐好先食飯,同埋叫老公抱個女去餐椅,奶奶就話快d坐好丫,唔係屎都無得你食(奶奶之後話呢句係平常既語氣,咁我都信既),我老公聽到就以為我地開戰,加上自己返工壓力大,就發脾氣話好煩,一個話咁,一個又話咁,跟住就走左,我覺得好無奈囉,無啦啦咁樣,奶奶見到個仔發佢脾氣又係度喊,好似我變左衰人咁,咁我咪同奶奶講老公自己心情唔好之類,個場面好尷尬。所以我係度諗,係咪唔應該迫我老公太緊,要佢搬出去呢,驚會迫癲佢,搞到佢好大壓力(平時我周不時會向佢提要搬出去,唔夠住丫,呻下奶奶,不斷洗腦加大佢決心),另一方面,我再唔搬就到我癲,同老公家人生活習慣唔同,同奶奶又不和,呢個家都好似唔屬於我咁,望住d fd有自己屋企,真係又羡慕又唏噓,所以請教各位認為我應該點做先好?

男爵府

回覆樓主

我幫你計下數
租:$7000
水電煤:$1000
買餸:$5000
雜費:$2000
經濟上ok咁就下個問題
你自己湊定返工99湊?
如果你自己湊,去邊都要湊住小朋友,煮飯洗碗去廁所佢就一個人係廳,9成會扭你計,無論你肚餓眼訓病都無人幫你(c6返工,放工肯幫手就會好d)
如果你要返工99湊,咁你又要計請人$6000up湊,湊得好唔好,穩唔穩定要睇你好唔好彩了。
如果兩樣你都覺得無問題,都要c6肯,始終有一定壓力,男人好多時唔想煩。

以上三點希望比到答案你。

大宅

ricky0223 發表於 17-8-7 22:05
我幫你計下數

謝謝回覆!我會自己湊,2個問題我都有諗過,我都覺得ok,生得出黎就預左捱大佢,我覺得搬左出黎,辛苦都係值得。問題係我老公,佢真係唔想煩,想一直係安全區域,日子過得一日就一日就算,但可惜現實係唔夠位住,同婆媳關係佢都要煩

侯爵府

回覆樓主

我覺得好多人天生喜歡幫助弱小

你或者唔好試圖再去投訴99

而係俾c6 間接/親眼目睹佢自己媽媽係點

而你係「受害者」

你c6 見你為佢已經忍讓,相反99就......

相信你c6 都會忍唔住

當然同時暗地裏儲錢啦!

我以前有同事又係好想搬好想買樓,佢c6 一句「冇首期+太大壓力」唔旭,仲繼續年年換車.

前幾年個同事同佢講睇中要買,首期已經有(有同女家借少少),同時佢老公交返以前個金額家用,並冇因為買咗樓而要加.

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得搬左出尼,一開始可能要適應,都係會有啲煩,但如果真係和睦左,其實你老公變相煩少左~
我老公都係,好怕煩,以前一同99食完飯,就會99又投訴,我又唔開心,佢煩都煩死~
自從唔駛見99,老公話99依然係煩,但佢比較少見99,反而見到我同個女好開心,所以佢中意番尼屋企陪我地~

男爵府

回覆樓主

同住堅辛苦,我之前都死忍爛忍,又係老公唔多郁,呀99又想個仔係度囉!但就係積得耐,個炸彈都爆左,老公都知「搬」先係對大家最好既做法,而家只望可以快快上樓!

水晶宮

venusbbpig 發表於 17-8-7 22:20
謝謝回覆!我會自己湊,2個問題我都有諗過,我都覺得ok,生得出黎就預左捱大佢,我覺得搬左出黎,辛苦都係 ...

計掂數就搬、我有時覺得男人唔迫唔得、受既都係女人、為自己長遠幸福做個決定。

子爵府

我幫你計下數

唔好意思…想問邊度有$7000嘅樓租到?
水電煤$1000冬天都可以,夏天真係難啲喔

已刪除用户

回覆樓主:

侯爵府

我幫你計下數

你D數都好脫節下....依家四正D劏房都唔只$7000啦

翡翠宮

7千既租, 可能大西北既樓都得
不過一個養4個, 樓主有無諗過壓力更大呢?
一係你出黎做野, 請工人, 咁多一份收入; 就易D
如果O岩O岩好, 我係你老公都唔想走.

複式洋房

回覆 venusbbpig 的帖子

把錢掌握在自己手上, 一定要搬, 但要搵到合適時機。

男爵府

樓主老公搵幾多一個呀?2個小朋友上幼稚園加學野,一個月都3,4千,未計校車

男爵府

家文 發表於 17-8-7 23:54
...

朋友住緊屯門兩房$7500,水電我計自己一家三口平均數,不過好難比較

男爵府

謝謝回覆!我會自己湊,2個問題我都有諗過,我都覺得ok,生得出黎就預左捱大佢,我覺得搬左出黎,辛苦都係 ...

最重要係老公願意,否則搬左出去日日嘈都煩,正常男人都唔想煩,住左咁多年又係自己媽媽佢實唔覺得有咩問題。
琴晚同朋友傾計,4年租屋連洗費用左100萬,仲要擔心加租搬屋問題,儲唔到錢買樓遙遙無期,c6一個養六個壓力大(兩公婆三個小朋友一個姐姐)
我同99住左三年,小朋友一歲搬走,明白係唔好受,但無辦法,挨下挨下,小朋友大就好d啦。
我比你個數只供參考,你可以去28Hse 睇下你果區租幾$。

公爵府

男人通常都係唔想改變的. 如果你真係頂唔住, 要搬出去住, 就自己去找屋, 找好晒, 先至同C6講.

公爵府

如果咁就做妳老公思想工作就得喇,主要佢肯,就冇問題喇,諗住搬出嚟,就肯定難過嘅

公爵府

Yeelim 發表於 17-8-8 15:12
男人通常都係唔想改變的. 如果你真係頂唔住, 要搬出去住, 就自己去找屋, 找好晒, 先至同C6講. ...

最驚到時佢老公搬出嚟,遇到有咩事,都瀨嗮老婆,咁嘅日子都好難捱

vinvin901    發表於 17-8-22 16:06

子爵府

家文 發表於 17-8-7 23:54
...

西北區租樓要$8000,四正d要$9000
$7000只可以租200-300呎村屋,交通ok村屋仲既唔止$7000

樓主睇黎你老公問題大d,奶奶一句說話佢就發咁大脾氣,你奶奶又喊.....
其實迫係度4個人都唔健康,你老公咁小事又發脾氣、奶奶又覺得個仔鬧人係幫住老婆、呀囡一時嫲嫲咁「教」,媽咪一時又咁教,會令小朋友好混淆唔知道點樣先係岩,你就遲早屈到有病.....

男人係咁懶架....
down個591租屋網,你睇下依加租屋要幾錢,計過數ok再同老公傾,佢唔say no就當佢應承,你搵到岩既租盤就約埋時間去睇,到時再同老公講邊日約左去睇租盤,如果唔係講n次話搬佢都唔識郁架

子爵府

回覆樓主:

唔搬就為99嘈,搬咗就為錢嘈。

vinvin901    發表於 17-8-22 16:06

首頁

尾頁

跳至