嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 八個月大, 由三個月開始濕疹. 本來搵到cream, 退咗七八成, 但最近吽出牙(我估係吽出牙, 流口水, 疴牙仔屎, 個口啜啜吓咁), 濕疹就發得勁返. 上網check, 仁安個網頁話有關. http://www.union.org/new/tc_chi/ ... articles_child1.htm

有無媽媽試過咁呀? 係咪要出咗隻牙先過渡到呢輪爆發?
佢吽幾耐先出到隻牙呢?

大宅

有冇媽媽有經驗?

複式洋房

Cathythemom 發表於 17-8-8 13:19
BB 八個月大, 由三個月開始濕疹. 本來搵到cream, 退咗七八成, 但最近吽出牙(我估係吽出牙, 流口水, 疴牙仔 ...

想問下咩cream?我女都系2-3個月發濕疹 成日r 見到好心痛

大宅

pigfish228 發表於 17-8-20 01:52
想問下咩cream?我女都系2-3個月發濕疹 成日r 見到好心痛

你bb宜家幾大

我喺BB用品店買的. BB 宜家已經無用類固醇.
我戒口BB 都無好轉. 同埋包片位置(腰一條明顯分界線)無事, 所以鎖定係接觸性問題.
我做過既嘢:
1. 停用洗衣液同沖涼液. 用晒無患子(自己買無患子乾返黎浸皂水)
2. 金盞花膏. 我用california baby, 搽好咗個頭面身(佢唔係順利地好返, 係先轉差, 收水, 變暗紅, 脫皮就好返, 要有啲信心同耐性. 初初係見佢無咁痕, 所以就算轉差我都繼續搽)
3. 手腳搽california baby 搽極都唔好, 人地介紹用little innoscents 金盞花膏, 佢質地較膏狀同乾身, 感覺搽手腳頸摺位好啲. 搽同兩個星期度就好咗七成.
4. 有人話食益生菌可改善免疫系統, 所以我都俾佢食. 佢濕疹好轉唔知關唔關事. 本來食catalo, 食咗兩個月好僟無乜反應,宜家試緊culturelle
5. 另外發覺California baby calming cream 同Sven's island 嘅miracle manuka 都好好用。
6. 宜家最新試食大麻籽油,你可以爬文看看嚴浩嘅文。

首頁

尾頁

跳至