家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

層樓仲有28年($230萬)要供, H plan, 每月供大概9千1.. 全期利息$82

花X銀行, P仔優惠, $100萬, 5年還款, 6萬息.

想問下我既想法有冇錯:
1. 借$100P仔, 縮短樓按還款去節省利息.
2. 有機會加息, 應用P仔定息去鎖定個息口.

仲有其他要考慮因素嗎? 謝

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

點解你借230萬。。我地借多你幾萬。。。但供得仲少過你。。係咪舊plan h+1.7%?,我地之前就係,之後轉按,e家h+1.3%,所以借o既錢多過之前dd。。但同之前供o既差唔多。。。甚或少過之前。。。因為有ml account。。
唔明點解要另借100萬去還低息樓按。。。我只會如果儲到d。。。咪等息高時先去還partial。。。借100萬去還按。。要問銀行係咪只縮短年期。。如果係。。呢5年你咪要照還9xxx,再加另借100萬果個還款。。。咁樣會唔會好吃力?唔知有冇計錯數。。即o黎緊果5年2邊加埋。。每月係還$26xxx,計清條數。。再諗點做吧!
同埋睇下自己係覺得邊樣係問題,覺得每月還得吃力定點。。。

琥珀宮

carinj 發表於 17-8-11 23:37
層樓仲有28年($230萬)要供, H plan, 每月供大概9千1.. 全期利息$82萬

花X銀行, P仔優惠, $100萬, 5年還款, ...

轉按

男爵府

唔該大家嘅意見. 我仲用緊舊plan, 過咗罰息期就會轉按。等儲左一大舊錢再擺落去好似會好過借p。

初時諗住比六萬息就可以縮短差唔多10年。

伯爵府

借 P 分5 年每月還好多, 等到期轉按, 或用番原有銀行要求減, 唔減就轉 ( 經AGENT 轉, 回贈多 dd )

有多餘錢擺落 ML 戶口, 岩時間隨時可以動用來投資, 彈性大好多。

首頁

尾頁

跳至