自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

又輻射又地震有幾好?而且經濟又唔好,講靚瑞士咪仲靚

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

日本人最討厭就係香港同大陸人,你地越中意日本,佢地就越睇唔起果種人
民族主義強,非我族類
佢地服從性高,有規律
偏偏以上2種人都唔係,唔係為左賺你地既錢,真係唔會同你地笑

侯爵府

回覆樓主:

做香港人
飛廉航去玩勻日本仲正

日本應該好玩唔好住

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

selinako^^ 發表於 17-8-16 00:42
日本人最討厭就係香港同大陸人,你地越中意日本,佢地就越睇唔起果種人
民族主義強,非我族類
佢地服從性高 ...

係香港人至咁崇拜洋人,曰本人等等,反而要眨低自己人。

伯爵府

比quota 樓主,我不想

子爵府

maggie196 發表於 17-8-15 21:48
我舊同學嫁咗去日本,佢話其實好寂寞,生活又壓抑,日本人唔似香港人咁,有咩不滿都即時宣洩,佢地大多擺係 ...

同意 身邊有人嫁左去/又有朋友去工作9年/。
雖然有好多優點.但都好多潛規則 生活上好大分別。
我覺得台灣同馬來西亞人更易適應日本 (社會上同經濟獨立 同文化 大男人各方面黎睇)。
香港人嫁過去 社會比女人既包袱好重
一定係24小時比晒家庭 打理得頭頭是道
廚藝高超+有要求。
即係老公話今晚想食xx牌子既納豆 就要即刻去準備。
出門口前 老公會check老婆衣著 唔得要你換。
佢地好驚鄰居閒言閒語 細微到裝修要拎生果去鄰居度 每家每戶講唔好意思 同掉垃圾一定要分類(掉一枝原子筆都要拆開成可燃/不可燃)。
生左仔女多數做ftm...
老公收工後 唔會立即回家 會去應酬 如果實在無野做 就去居酒屋或其他地方hea到夜一夜先回家。
係香港你唔難見到男人會買餸/揹仔/幫女人秋手袋.日本就好少 甚至無。
生仔觀念重
總括黎講 娶日本妹可以 因為服侍得好
嫁日本人就諗清楚 ....同香港英式教育果種男士風度 大女人主義 差好遠。

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

真心覺得呢個帖好膚淺!
咁你不如話做中國人都幾好,咁多省份又有不同山川名勝,睇到一百歲都睇唔晒。

用戶要求終止服務

gion 發表於 17-8-16 03:22
真心覺得呢個帖好膚淺!
咁你不如話做中國人都幾好,咁多省份又有不同山川名勝,睇到一百歲都睇唔 ...

除左大自然,中國人仲有萬里長城兵馬甬,幾千年文化有排睇

我未去過日本,亦唔打算去,更唔明點解有人會認為做日本人會好好而個原因竟然係因為日本風景啱拍拖囉
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

公爵府

回覆樓主:

係中本做女人慘過…………
留意下就知,日本女性地位低過隻狗

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實做咩人冇所謂, 最緊要有自由。 日本係好, 但我有一樣野接受唔到就係佢地婚外情係極普遍, 講緊係結婚時已經會有心理準備,大家都會各自有男女朋友/sp, 冇得怨。

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

伯爵府

回覆樓主

唔覺,係 asia 做女人無地方好得過香港,社會地位真正同男人睇齊

lilian_lc9    發表於 17-8-16 11:20
goat    發表於 17-8-16 10:19
優悠在澳洲

大宅

回覆樓主:

外表風光,內裏陰乾,遊客永遠睇好嘢,真正要揾食先係生活
del by bk

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

健朗媽咪 發表於 17-8-15 21:22
日本自殺率好高,佢哋做人好壓抑,去旅行ok, 去生活未必係咁棧

香港自殺率都扶搖直上

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jump.jump 發表於 17-8-16 04:37
唔覺,係 asia 做女人無地方好得過香港,社會地位真正同男人睇齊

呢樣系真,但系就變得太強。好事嗎?唔知,當事人至知道自己是否需要咁強、揹咁重既負擔同責任、背負咁多重既角色

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

擺明梯形

洋房

回覆樓主

我就是移民香港的日本人,日本唔好的,年輕人失業率太高,沒父母干的話難以生存,有好多人瞓街,大部分是年輕人,又有天災,以前爸爸做生意,所以我們在香港定居,如沒來港,可能海潚已死了

珍珠宮

小星妹妹 發表於 17-8-16 06:31
我就是移民香港的日本人,日本唔好的,年輕人失業率太高,沒父母干的話難以生存,有好多人瞓街,大部分是年 ...

你中文甘叻嘅

公爵府

siuba 發表於 17-8-15 21:49
自己中國嘅地方都好大,有排去,靚嘅地方多的是。

同意
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

jump.jump 發表於 17-8-16 04:37

同意

水晶宮

blackgarlic 發表於 17-8-16 02:42
係香港人至咁崇拜洋人,曰本人等等,反而要眨低自己人。

呢 d 帖,得啖笑

首頁
45678...11

尾頁

跳至