自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同兩位好姊妹每個星期都有一晚食飯傾吓計,尋晚因為有事所以冇去到

今日我同好姊妹B 同其他朋友一齊打牌所以有見面,打完牌走嘅時候B呢就話 A有嘢要同我講,叫我自己問A
然後我就喺我地個WhatsApp Group問 A,然後A因為唔得閑所以B就代佢係WhatsApp到講, 話佢地2個年尾都唔係香港,我就點解

大宅

回覆樓主

承上,禁錯發出
我就問點解一齊唔喺香港?B話 因為A決定年尾去台灣倒數,然後尋晚A同B講完之後 A已經即時叫B買機票一齊去,而當時B嘅男朋友都係度,咁尋晚買機票嘅時候B同埋佢男朋友都已經買晒兩張機票年尾會同阿A三個一齊去,當時係三個人一齊買機票
然後雖然尋晚我冇出去但尋晚我哋期間一直到佢哋返屋企嘅時候都有不停喺WhatsApp度傾緊計,但佢兩個一直都冇提到年尾去台灣同埋買咗機票呢件事

我有少少唔開心係因為覺得點解尋晚一直都有傾計但係冇人提過,而且佢哋三個係一齊即時買機票但係買嘅時候冇諗到根本要唔要問我
可能佢哋覺得我湊住兩個小朋友都冇咩機會去但我嬲嘅係佢哋買機票嘅時候根本冇諗到我果份,點解唔可以問埋我先一齊買?
連阿B嘅男朋友都知道但我係最後一個知同埋如果阿B唔講嘅話我到而家都仲未知

大宅

回覆樓主

我係咪太小氣?

子爵府

回覆樓主

喱d case 唔開心好正常ge, 可能見你有小朋友,又唔想你帶小朋友去,所以先斬後奏

rayrayus    發表於 17-8-20 04:10

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

咁你想唔想去?
如果想既咪問下佢地訂左邊日邊班機一齊囉
唔開心正常但又未至於要嬲既

子爵府

回覆樓主

小小啦。 佢地一齊買機票,又未必一齊玩。 同埋知你去唔到都問, 一陣你又嬲佢地明知估問。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

dayday1902 發表於 17-8-19 20:31
承上,禁錯發出
我就問點解一齊唔喺香港?B話 因為A決定年尾去台灣倒數,然後尋晚A同B講完之後 A已經即時叫B ...

我唸佢地係理解你要照顧小孩子,應該行唔開,體諒你而冇叫你,因為問你會令你難做,亦好似冇為你設想過咁。
其實可以一個星期見一次,一定是好好朋友的。
真係想去,撤下嬌話:點解唔叫埋我,嬲架
上星期先買機票,一定可以買到。現在補買唔遲。

但如果其實自己抽唔到時間去,就唔好鑽牛角了,無謂自己令自己唔開心。

大宅

其實我覺得唔同你講已經下意識忽略咗你,如果係我咁做,其實係我根本唔想同你去。

如果真心朋友我在意我會直接講。

人有種共性,就是當自己正在進行的事情的合理性受到挑戰時,往往不能理性地思考,而是盡力去蒐集證據,提出質疑,試圖證明自己這麼做沒毛病.

我說的是我.

大宅

回覆樓主

我覺得佢地你推我我推你咁唔敢同你講,會唔會就係佢地當時太興奮唔記得左你~~你知啦,一時興起真係可能唔記得,咁佢地都好快就同返你講。
如果你都想去就book機票一齊去玩啦~~
好姊妹好難搵架~~珍惜呀~~

子爵府

回覆樓主

係有啲小氣
可能人地諗你湊住細路費事問你
其實好小事,如果想去咪提出一齊去囉

大宅

BLACKYAN 發表於 17-8-19 20:46
其實我覺得唔同你講已經下意識忽略咗你,如果係我咁做,其實係我根本唔想同你去。

如果真心朋友我在意我會 ...

你講中左我心入面諗既野

大宅

tester5 發表於 17-8-19 20:42
我唸佢地係理解你要照顧小孩子,應該行唔開,體諒你而冇叫你,因為問你會令你難做,亦好似冇為你設想過咁 ...

係呀 佢地2個對我好重要!
而會決定年尾去台灣倒數過新年 係因A 識左個台灣男仔岩岩發展緊
岩岩係whatsapp講既時候佢地有tum 我 叫我問下老公一唔一齊去

但我心仲係有點唔舒服。

B 話唔係有心俾男朋友知都唔俾我知,係因為當期時佢男朋友都係度,佢男朋友知佢會去所以話即時買埋佢果份機票,

但既然講完 點解當晚whatsapp 唔同時問埋我?
我在意係哩一點。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

一個會男友,一個一對咁去,唔叫你都可理解,有一下唔開心好正常,你都可以呻一下既,但唔好嬲太耐

水晶宮

dayday1902 發表於 17-8-19 21:00
而會決定年尾去台灣倒數過新年 係因A 識左個台灣男仔岩岩發展緊
岩岩係whatsapp ...

其實佢地兩個未結婚,自自然然會比較親近一點,有時可能明知妳未必得但果刻佢地又玩即興,諗住問妳又唔可以即場覆又甚者多數都去唔到,所以唔問好過問。呢D情況會越來越多,直至她們也結了婚有埋小朋友才會了解妳的處境,所以如果係我,我唔會嬲。

大宅

回覆 dayday1902 的帖子

唔怕的,適當表達,講清楚就好。
可能他們覺得你是次旅行不適合,又唔好意思開口。
人有種共性,就是當自己正在進行的事情的合理性受到挑戰時,往往不能理性地思考,而是盡力去蒐集證據,提出質疑,試圖證明自己這麼做沒毛病.

我說的是我.

大宅

回覆樓主

得罪講句,係有點自我中心同小學雞思想,做朋友點解要有咁多包袱?做咩嘢都要三人行?就算A&B真係想佢哋兩個去旅行,咁又點?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

理解明白你嘅唔開心。
但我覺得可能知你要照顧小朋友,未必咁易行得開,所以無預你。而且睇開d啦,真係未必做咩事都一定要三人行。

琥珀宮

dayday1902 發表於 17-8-19 20:34
我係咪太小氣?

唔開心係正常,但嬲係小氣。
你結咗婚有小朋友,佢地玩即興訂機票無問你好正常,知你多顧慮問你都好可能不能立即下決定,咁佢地一定會去唔想拖,咪訂咗野先。佢地而家已主動同你講,問你join唔join,你想去咪join law,好朋友唔好介意呢d!

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主

其實真正朋友。唔會介意。
直接問一句...作死呀自己去旅行唔預我...唔得呀!我又要去呀!!
大吵大鬧...

我有個朋友就係咁...出去食飯冇叫佢。比佢知道佢一定叉隻腳出來。其實講晚既人冇所謂。冇被叫到既人亦無所謂。

男爵府

dayday1902 發表於 17-8-19 21:00
岩岩係whatsapp ...

佢地有氹返你問你
就唔好唔開心啦~

第一下唔開心實有嘅
人地問返你,再唔開心你就真小氣了~

首頁

尾頁

跳至