母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問幾時適合pump奶?手擠唔太識啊~生完第3日,每日2次,但每次都只有0.4左右的ml。好少啊~所以想pump

大宅

回覆樓主:

已經要泵,當催上奶,兩至三個鐘一次。

大宅

回覆樓主

其實初頭兩日手揸好啲架,我上胎全泵全人奶,直至13個月再陀細佬先停,細仔15/8剛剛出世,當晚手揸4mL,16/8我密密埋身後都仲用手揸1-3mL,17/8覺得開始上奶先落泵,全日有3xx,18/8有5xx,19/8有9xx,今天已經過千,所以最初手揸,覺得上奶先開始落泵,頭兩日泵好難,而且量少又黐住個樽!勤力一定多奶,我一天八次每次半小時雙泵!大家加油!

大宅

回覆 happywongbb 的帖子

今日開始上奶, 如果唔埋身要兩至三個鐘用手或泵呀, 一日兩次太少. 開頭泵可能無奶出, 因為身體未適應個泵

子爵府

jennyp 發表於 17-8-20 22:04
其實初頭兩日手揸好啲架,我上胎全泵全人奶,直至13個月再陀細佬先停,細仔15/8剛剛出世,當晚手揸4mL,16/ ...

我囡8.20出世,每天我埋身起碼5-6次,每次啜半小時,至今天但都係啜完放洛底就喊,肚餓模㨾,今天試下揼但只得1安,成晚摟食奶結果老公去買奶粉看門囗,今天第四天都覺得未上奶,我係咪要放棄

大宅

Icelee411 發表於 17-8-23 07:11
我囡8.20出世,每天我埋身起碼5-6次,每次啜半小時,至今天但都係啜完放洛底就喊,肚餓模㨾,今天試下揼但 ...

BB濕片夠嗎?其實埋身之後仲有一安也很好吖!我全泵喳!加油呀!不要放棄!

大宅

Icelee411 發表於 17-8-23 07:11
我囡8.20出世,每天我埋身起碼5-6次,每次啜半小時,至今天但都係啜完放洛底就喊,肚餓模㨾,今天試下揼但 ...

3小時左右一定要手擠或泵

別墅

如bb係自己身邊 頭一個月真係唔建議用泵 好易攪到供過於求 之後會易有其他問題 全埋身先啦!係辛苦架 我六月經歷左了 7月尾開始番工 我都係覆工之前兩星期先會泵 日頭泵 佢無起身飲奶凌晨都會泵!
唔係番工的話 我唔想做泵媽架

別墅

記住!埋身同泵出來既量唔係一樣 bb啜係一定多過泵出來既量

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊