懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

今年二月小産過,第一次有bb,好期待點知八周就冇左,好傷心好失望。

衣家又有左,今次好叻過左八周,但就嘔同暈得好犀利。之前都冇咁強烈的懷孕反應。上星期仲流啡又嚇到入急症,衣家穩定返仲有心跳。

衣家仲留係屋企抖緊,醫生話冇再流啡可以返工 。其實我都想返工,林起十個月唔做嘢就悶到驚。但上次之後衣家好淆底,冇事由自何,有事真係會怪死自己。

但我心深深處仲形住佢會好似上次咁冇左,就算我唔郁日日瞓係床都未必有用。

衣家好矛盾,又好擔心,又好暈成日想嘔。

複式洋房

身體唔舒服,當然唔好返工,而且如果你的工作係壓力大同好忙碌既,咁真係需要辭職,因為受影響除左阿B仲有你。
假如環境許可辭職既,其實可以考慮報O的短課程讀下,咁咪一黎增值,2黎又唔係O係屋企悶囉!!

男爵府

shoe_girl 發表於 17-8-21 16:43
今年二月小産過,第一次有bb,好期待點知八周就冇左,好傷心好失望。

衣家又有左,今次好叻過左八周,但就 ...

咁辛苦同作小產一定要注意,要臥床休息,同老公商量下可以辭工就辭工

男爵府

回覆樓主

辭職吧安心養胎! 你仲要有啡啡真係要小心架 我自己都預左無得撈 我第一胎但我覺得bb比工作緊要 養胎坐月都係抖一年 生左覺做番野啦 人生流流長 btw 急症開左幾多日假比你?

男爵府

訓床一定有用!

大宅

回覆樓主

睇妳覺得份工緊要定BB緊要,工無左再搵好易,BB就係無價之寶。留喺屋企安胎其實無妳想像中禁悶,睇育嬰書、上網買BB嘢、煲下劇、玩下電話、上呢度同人交流下,d時間其實好快過。

別墅

33154 發表於 17-8-21 17:08
辭職吧安心養胎! 你仲要有啡啡真係要小心架 我自己都預左無得撈 我第一胎但我覺得bb比工作緊要 養胎坐月都 ...

急症都係我叫先肯開一個星期,佢話:「你冇再流啡可以返工架啦,以前啲人大住肚耕田都係咁啦,你小產我都只不過係開一個星期假紙。」真係激死,公立醫院啲醫生講嘢真係好mean.

別墅

33154 發表於 17-8-21 17:11
訓床一定有用!

應該瞓到幾時?我問私家醫生同公立醫院的醫生,佢哋都話唔一定要瞓床。
不過我覺得,佢哋可能見得太多流產,都係覺得你過咗三個月先算,依家未夠三個月都冇咩可以做,瞓唔瞓床都冇乜關係,要流產都係流產

男爵府

shoe_girl 發表於 17-8-21 17:17
應該瞓到幾時?我問私家醫生同公立醫院的醫生,佢哋都話唔一定要瞓床。
不過我覺得,佢哋可能見得太多流產 ...

中醫同資深既婦產科醫生都話流啡應訓床
中醫直頭話要訓到過左三個月
政府係好mean咁講野 可以投訴佢
初期流啡食黃體素呀
睇另一個post你血壓低 如果受到中藥 你可以去睇中醫呀:mother:

大宅

訓床好有用的, 好長胎的 ~
盡可能都唔好落床訓多D, 唔好拎重野, 唔好mou 低or第高手拎野~
如果經濟許可當然唔好返工好好休息啦~如果冇辦法要返工就要事事要小心~
我之前都流啡入過兩次急症, 可能我高齡啦, 兩次醫生都主動比一星期假我~
唔知睇私家會唔會易d比假呢?!

大宅

回覆樓主

睇埋私家,問多個醫生意見,再決定

別墅

回覆樓主:

休息完呢個星期睇情況先啦,唔得再睇私家拎假,休息到無啡為止,如果成個月都仲係唔得,真係唔好做啦

男爵府

回覆樓主

如果經濟好好唔返工都有錢,當然辭職最好。但如果係因作小產而唔方便返工,醫生會比病假,放到穩定先再返。我初期流啡流血都病假左近2個月,私家醫生話唔洗瞓床,坐都得,但總之唔好走動,喺屋企咩都唔好做,到宜家中期已經穩定返。

別墅

訓床休息真係好長胎架,就算唔訓都唔好走動太多,食野要均衡飲食,烚蛋係最簡單而又長胎的食物。

仲有你要食綜合維他命啦,補一補營養無咁易暈同頭痛。

頭三個月真係好緊要,照顧好自己身體等於對BB好,佢會感受到的,不用過份擔心,加油!!

複式洋房

去私家續左病假先,之前我都係10日10日咁續,唔返工在家的確好悶。
當然若情況持續唔理想,就辭工吧

珍珠宮

回覆樓主

可否申請假期度過前三個月先,三個月後情況穩定左再翻工。

大宅

shoe_girl 發表於 17-8-21 17:17
不過我覺得,佢哋可能見得太多流產 ...
其實都係,只要不是太勞動的工作,照翻平時咁生活,不用吓吓諗到齋瞓係度就ok ,始終未到三個月太多變數,我自己都未過,都有做輕型家務,煮食。。只是介下海鮮,生冷,辣,涷飲,不拿重物,咁囉

大宅

RubyYu07 發表於 17-8-21 23:27
可否申請假期度過前三個月先,三個月後情況穩定左再翻工。
香港d公司,很少有咁好,我估除非年資耐,可能職位高,或關係好的細公司

普通的工作,A唔做,都搵阿B去頂

大宅

回覆樓主

同路人,我同你嘅timeline差不多,又係二月小x過,而家又係八週幾,我早兩星期都見過啡,醫生開左一星期假俾我抖,我盡量訓多啲覺休息下,食埋中藥。不過發覺自己一個喺屋企就覺悶同容易亂諗野,所以見無乜異樣就決定返工,時間易過啲,但返工都要小心唔好太操勞,行都要慢慢行,我做文職所以多數都係坐喺度,少啲走動。如果再有唔妥,我都會請假抖抖唔會勉強

我都會頭暈作嘔架,不過原來搵野做下分散注意力反而會好啲

一齊加油啦

珍珠宮

回覆樓主:

睇你覺得錢緊要定bb緊要,我就會唔做

首頁

尾頁

跳至