自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

頭先起商場入面嘅鋪頭食完飯,行出鋪頭起一個阿婆身邊行過,個阿婆突然吐咗两篤痰係地下,差啲吐係我對鞋上面,見到個两篤痰 真係好嘔心,我真係唔明點解某啲老人家咁鍾意吐痰起地下。
上次同屋企人去酒樓飲茶,隔離枱個阿婆又係突然吐痰起地氈,搞到我完全冇晒胃口食野

珍珠宮

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主

大陸人係咁,佢地喺大陸周圍吐習慣咗!8月份時我80幾歳公公探我媽同住幾日,我媽話見佢喺走廊吐痰,我媽媽即刻--->,叫佢唔好,下次要吐痰就吐落紙巾然後丟去垃圾桶!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

用戶要求終止服務

mei_ 發表於 17-8-21 21:50
大陸人係咁,佢地喺大陸周圍吐習慣咗!8月份時我80幾歳公公探我媽同住幾日,我媽話見佢喺走廊吐痰,我媽媽 ...

唔好只標籤大陸人啦,咁大個人!好多土生土長香港老人家一樣會咁飛劍法!練出黎既

侯爵府

親子王國15週年勳章

大陸人係咁,佢地喺大陸周圍吐習慣咗!8月份時我80幾歳公公探我媽同住幾日,我媽話見佢喺走廊吐痰,我媽媽 ...

唔係講笑,大陸好興吐痰,有一年去北京,冬天啲路一地都係結左冰的痰

珍珠宮

回覆樓主

喺香港幾乎日日都見到飛劍大叔
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

oran04 發表於 17-8-21 21:55
唔係講笑,大陸好興吐痰,有一年去北京,冬天啲路一地都係結左冰的痰
...

因為大陸煙民多
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

真係唔可以話係大陸人,我老豆都係咁,俾我哋鬧咗好多次,我恐嚇佢要搵食環抄佢牌。

男爵府

回覆樓主

你呢鑊都唔算嘔心,幾年前我生日夜晚搭小巴趕去飯局,小巴通常都唔會響行人路口落客,佢響路邊落俾我,我慢慢沿路邊行返上行人路,我好趕時間跑住行,突然行人路上有個男人響馬路吐痰,咁啱我就行響果度避唔切,成舊痰射中我手臂,當時我著吊帶衫,真係好嘔心~

琥珀宮

回覆樓主:

好過我隔離屋次次行過係都要係我門口吐痰,勁賤x的大叔!

男爵府

...

係呀
大陸真係周圍都見到人隨地吐痰
以前返大陸出街都要長期望住地下行
有時見到d痰又黃又綠反晒光真係飯都食唔落
Btw今日係街等過馬路
都見到個呀伯就咁吐落地下

珍珠宮

王國教室勳章

J.c.baby 發表於 17-8-21 21:55
唔好只標籤大陸人啦,咁大個人!好多土生土長香港老人家一樣會咁飛劍法!練出黎既
...

係囉!唔好只label 大陸人。
我識個人,廿幾歲去左外國工作,做專業工作,宜家六十歲人返香港玩,就係香港35度都唔沖涼唔洗頭,又係鍾意就張大口咳同spit...去廁所都唔洗手,一定衰格過大陸人。鍾意點就點

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

伯爵府

...

係囉,其實我都唔係特別label佢地,我去北京又係周圍避飛劍,成日望住地下有冇踩到!返廣州又係成日見到飛劍!
之前有個國內同事嚟香港做野,可能痰上頭,一聲"卡吐"就吐痰落office既垃圾桶,所以覺得佢地習慣咗

子爵府

BK Milk勳章

hi_baby 發表於 17-8-21 22:00
你呢鑊都唔算嘔心,幾年前我生日夜晚搭小巴趕去飯局,小巴通常都唔會響行人路口落客,佢響路邊落俾我,我慢 ...

咁你有無鬧佢呀

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

hi_baby 發表於 17-8-21 22:00
你呢鑊都唔算嘔心,幾年前我生日夜晚搭小巴趕去飯局,小巴通常都唔會響行人路口落客,佢響路邊落俾我,我慢 ...

衰過中雀屎

男爵府

回覆樓主:

真係好嘔心

男爵府

joeyjoeycc 發表於 17-8-21 22:37
咁你有無鬧佢呀

我鬧佢有冇搞錯呀⋯⋯ 佢猛響度講對唔住唔好意思,我去到酒樓即時去洗手,好彩件衫冇中招。

男爵府

丫雅 發表於 17-8-21 22:39
衰過中雀屎

係呀!雀屎冇咁嘔

首頁

尾頁

跳至