自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

客廳一個月前買左部飛歌匹半機,一按完已經吾凍出暖風,安排左換一次機,但新機開到盡都係得少少涼,無凍風涼意,諗住睇下補錢換過第二個牌子,最熱天時仲要無冷氣,想問大家咩牌子好,好驚又買部吾涼既機

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

yucl_hk 發表於 17-8-22 22:05
飛歌=格力, 應該最凍喎, 一定凍過東芝=美的, 凍過樂聲

係咪匹半唔夠呀?

我即頭企係出風口都吾覺有凍風,只係有涼涼地既風,開3個鐘個廳都吾涼,個師傅話新出冷氣用環保雪種,吾會好似之前d機出風有赤凍感覺

大宅

回覆樓主:

一定係日立

del by bk

男爵府

c+lemon 發表於 17-8-22 21:47
客廳一個月前買左部飛歌匹半機,一按完已經吾凍出暖風,安排左換一次機,但新機開到盡都係得少少涼,無凍風 ...

用日立,好凍。

大宅

客廳一個月前買左部飛歌匹半機,一按完已經吾凍出暖風,安排左換一次機,但新機開到盡都係得少少涼,無凍風 ...

千企唔好買pansonxc 同你所講既飛歌一樣,開左三個鐘頭也不凍,好似涼風機多過冷氣機,現在後悔中,也留毛想知邊個牌子最凍!

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

上月換兩匹三菱
好凍
平時較quiet cool已經好舒服

男爵府

畀面勳章

回覆樓主

岩岩廳換左兩匹分體 開利,我覺得好凍

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

可以俾你補錢換?

大宅

回覆樓主:

買冷氣隨了睇屋尺數,要睇埋有冇西斜或頂樓,我就試過租樓,廳的panxxxxic 匹半分體冷氣唔夠凍(新機),開幾個鐘都一樣,食個麵仲成身汗。同做冷氣的朋友傾開,朋友話好多牌子的匹半機製冷唔足匹半。之後自己買屋裝修,裝修師傅叫我廳裝兩匹,但見過鬼怕里,所以我最後裝了兩匹半珍po。

珍珠宮

回覆樓主:

三部都唔好,日立而家唔涼又嘈

大宅

回覆樓主

兩匹半嘅珍po真係好夠凍

大宅

回覆樓主

前排換左兩匹開利 好夠凍

男爵府

ck1666 發表於 17-8-23 04:17
買冷氣隨了睇屋尺數,要睇埋有冇西斜或頂樓,我就試過租樓,廳的panxxxxic 匹半分體冷氣唔夠凍(新機),開 ...

我屋企就有西斜問題,下午間屋熱到火爐咁,到夜晚開冷氣都無料到,開風扇都吾會成頭汗

男爵府

ck1666 發表於 17-8-23 04:17
買冷氣隨了睇屋尺數,要睇埋有冇西斜或頂樓,我就試過租樓,廳的panxxxxic 匹半分體冷氣唔夠凍(新機),開 ...

咁我都要諗下買部兩匹,就係驚裝完又吾涼個下仲駛錢

男爵府

ChloeMa 發表於 17-8-22 23:33
可以俾你補錢換?

個師傅過兩日再上黎檢查多次,話部機仲有問題,佢再換機比我都係翻新機,換極都吾得,我寧願補錢轉牌子算,整得黎夏天都過lu

男爵府

Sharapovabb 發表於 17-8-23 05:04
兩匹半嘅珍po真係好夠凍

窗口機?

大宅

c+lemon 發表於 17-8-23 06:37
我屋企就有西斜問題,下午間屋熱到火爐咁,到夜晚開冷氣都無料到,開風扇都吾會成頭汗
...

我裝修師傅講過,如有西斜,起碼要買多半匹,即係原本廳尺寸買一匹美就夠,但醒斜就要買兩匹以上先夠頂

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 黑客 的帖子

agree, I live facing west now, buy 0.5hp more due to the hot summer sun.
also many brands do not have enough power as they claim in the manual.

I bought many brands of air con throughout the years, but never 1.5hp. usu. 1 hp or 2 hp.

For 2hp, the worst is Whirlpxxx 2hp, broke down in 2 years. General is doing well. Gree is not as cold as manual claims, I have it checked (split type, not window type) Luckily I bought 0.5hp more than necessary, so it is ok...barely.

For 1hp, panasonic, hitachi, philco, carrier are good. RyoBishi (mitsubixx joint venture) is noisy after a while.

JM said a lot depends on luck too.

大宅

c+lemon 發表於 17-8-23 07:06
窗口機?

分體

首頁

尾頁

跳至