婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

mother904 發表於 17-8-30 20:44
呢個時候,你62同99需要的,是感情上的支援,而不是理智的選擇

很可惜,他們各自在胡思亂想中,男的就不知他有什麼想法,佢現時精神少少就會起身進食,問佢怎樣,只說:「無乜野,我很好!」女的就見人開囗埋囗話自己老公唔得(講左一個月。叫我地唸辨法幫老爺(搵成藥佢食)佢地習慣左一有病就搵藥食。我地已向她解釋,我地唔係醫生,處理唔到,如果要處理係要到醫院由醫生處理。一講到去「醫院」呢個位,奶奶又鬧人了!又講唔可以俾人(鄰居)知老爺咁差!唔可以俾人地笑我地。(因為他們跟鄰居有爭執,唔想別人同情和恥笑)我覺得她唸多左。使我地變得為難,又要我們處理現時老爺續漸變差情況,但又不接受我們的方法。情感上、精神上的支援,我地一向都有支持他們,如奶奶要求,這一個月我們除了上班外,已stay在家守候。
奶奶知道老爺辛苦,佢要求我地唸辨法,但又不接受我地的方法,我們真的「棟」左係度。大伯話我地知,奶奶向她訴苦說,我地兩公婆不理「她」,而所謂理「她」係指不幫她處理老爺情況,不去找藥老爺食。我發現她自己去找不知名中藥老爺吃,肝臟已壞了,不能過濾毒素,吃中藥會增加負擔,但我已不多事,不去問了。
現在,奶奶俾我感覺係想老爺病情不再惡化,因她已處理唔到老爺日常生活,用她自己既方法去處理,我已正在搵工人,以備需要協助奶奶,但我知奶奶非常抗拒,我唸住個工人放自己屋企,以備不時之需。而老爺由始至終無抗拒去醫院,因他仍可外出時,係自己忍痛走到街上call車入院。其中有一次老爺自己要求老公搵止痛藥佢食,但老公已說普通既「必利痛」止唔到癌痛而抗絕他,老爺自己去睇急診。
我現時已不干涉她了,我和老公只是on call等她。

大宅

由老爺發現有肝癌時,他、奶奶、我們已向醫生了解老爺病情(例如:臨終)我們大家已知道選擇舒緩治療,最後會出現腹水、肝昏迷。老爺也說:「訓左去最好」他說不要開刀、化療。這一年間,由於嗎啡起到鎮痛作用,佢自以為自己食緊仙丹(無不適),誤會藥物可以醫佢病,所以每次一痛,佢就搵藥食。我地也向他解釋佢個腫瘤一直也在脹大中,嗎啡只系鎮痛,不會整走腫瘤。但他仍然搵藥食,最後因為咁引申左他與親戚之間的衝突(關於之前講奶奶叫曬所有親戚來見老爺)
老爺由發病至今對自己個病無自怨自艾,亦不抗拒去醫院,下星期復診,仲提我地帶佢去。反之奶奶在這事情上,反應很大。之前兩次老爺因太痛入院,奶奶叫我們想辨法替老爺找床位住院,她說自己唔識攪。所謂唔識攪系怕老爺係家中「瓜」左,唔知點處理。奶奶非常悲觀,自從老爺有病後,總是開囗埋囗話老爺就快乜野。
今次事情入面,奶奶無反對入院,只係「不要俾人知」
至於老爺再入院係咪真係無得出院,無人知,我唔係醫生。但看見老爺一人在房床上典來典去(可能佢既不適連藥物也起不到作用),而奶奶則一人躲進另一房間,不去理會老爺。只係老爺清醒時出廳,她才出來。她說過不要工人在家,所以我沒有開囗話請工人俾她,怕她失控,老爺吃藥也是我們餵他吃。
看見他們倆老這樣,我們也無從入手,大伯已跟他們溝通,但最後大伯也被鬧走。
讓他們倆老用自己既方法,到底係咪好?我無處理臨終經驗,什麼才是對他們好?或者正如大家說,讓他們處理!

大宅

係,我太多管閒事。我唔係有乜情操之人,唔係扮乜衞大孝順。有乜好扮,扮俾邊個睇。只係我把他當作親人,唔需要唸得太複雜。一開始已用自己想法去處理,我唔係扮乜都識,我知有很多人比我更有豐富知識,但自從老爺有呢個病,我會自己去上網睇下呢個病既資料。大伯、老公已站在一旁,我真係太得閒了!或者真的任由他們自生自滅,最後等電話通知去見最後一面。
現時,我已經站在一旁,我跟老爺爺奶奶住同一座,我和老公除左返工外,會在家守候,老公返工、放工會探望倆老。我也打算準備一個工人在自己家,如果奶奶最後投降要人幫時,可以立即有人用,而當老爺走左,便請走工人,看看奶奶有無意跟我們一起(大嫂一早已拒絕與奶奶同住),或者,大家又話我太多事了。

男爵府

回覆樓主

其實,你真係好多事
老人輩想點就由佢吧啦

大宅

liumeowjen 發表於 17-8-31 02:35
其實,你真係好多事
老人輩想點就由佢吧啦

係,真係多事,人與人之間就係太多事才引起紛爭、矛盾、衝突。
這麼夜還未睡??早點休息哦!

子爵府

回覆樓主:

樓主,你唔好妄想佢哋會改變,只有等到你62病情惡化,才可call白車。

其實我係唔明點解你要咁憤怒,連香討都出埋帖講呢件事。

你仲諗住日後同你99住,宜家都攪成咁,真係自討苦吃。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

你同你99講,如果62死左係屋企仲麻煩,99你會比人拉架要上差館嚇下佢

其實62咁既情況最好入院比醫護人員照顧

大宅

sinohk33 發表於 17-8-31 11:44
樓主,你唔好妄想佢哋會改變,只有等到你62病情惡化,才可call白車。

其實我係唔明點解你要咁憤怒,連香討 ...

憤怒係好多野加加埋埋的一種壓迫,自己的無力感。
家母多年病患,抑鬱加下身半癱瘓。自己係長女。當時已意識到父親一人不能照顧母親一人。當時,立即找社區中心支援,為媽媽提供物治及精神支援,以及請問了一個工人。減輕父親身體及精神壓力,不然,父親照顧長期病患母親會爆煲。(媽媽曾跟我說爸爸多次喝罵她)
現在看見老爺奶奶情況,可預見奶奶不會撑得久,會壓力爆煲。
以我自己覺得(又係我個人認為),要先處理好老爺身體上的情況,跟住一步一步安排他臨終善別。社會上有很多支援,他們並不是活在孤島上。他們老人家並不知道,但我地知道應該幫他一把。
到底老爺係咪差到活不到一時三刻,還是怎樣,他現時身體如何,我並不是醫生。應該由醫生告知我們現時情況以及如何才是合適老人家的臨終善別。
今天聽老公講,老爺不小心跌倒,奶奶以為他去了!奶奶坐在大廳上哭,直至老公上班前探望他們發現,問奶奶為何不通知我們,她說要等天光,隔離屋返曬工先,怕人家知道。此刻,我聽完已無力氣說什麼。

大宅

sinohk33 發表於 17-8-31 11:44

其實我係唔明點解你要咁憤怒,連香討 ...

社會上每天也發生各式各樣事情,每人對同一事情看法不一,處理方法各異。相信跟我所相似的亦會發生緊或已經發生過。可以引起大家關注並不一定係壞,可以給大家一個機會一起去思考,思考下如果發生自己身上該如何處理。

子爵府

Piggler 發表於 17-8-31 17:39
憤怒係好多野加加埋埋的一種壓迫,自己的無力感。
家母多年病患,抑鬱加下身半癱瘓。自己係長女。當時已意 ...

你都講你99係鄉下人,你點會明佢諗乜。
連你老公都叫你唔好出聲,你就唔好理。

唔好將自己個套強加在别人身上,拜托。

你係出於好意,但都要對方接受。

可能你年輕,一腔埶誠,始终都要尊重别人的想法。

你62應該都差不好,入咗院再打算,你要記住自己係新抱,等人哋D仔決定,費事日後比人話你。

我家姐個99早十年前已知自己個肝有事,佢都唔肯去睇醫生,唔係淨係你62,99先係咁。

總言之,你62鍾意做乜就做乜,佢可能希望早D了斷,成全佢啦。

大宅

sinohk33 發表於 17-8-31 18:42
你都講你99係鄉下人,你點會明佢諗乜。
連你老公都叫你唔好出聲,你就唔好理。

知道很多媽媽都肉緊,做乜走去做吃力不討好事情。
知易行難,簡單一句唔好理,大被蓋頭,話之佢,不是自己想逃避就可以避。
現在不是老爺落order要點做,而係奶奶自己用自己想法去做,講白D其實佢自己都在逃避。
正如大家說,這是他們夫妻間的事,讓他們自己解決。
我只是旁觀者,不得手指指。

大宅

回覆樓主:

你老公又肯聽佢講?

大宅

芝士王 發表於 17-8-31 23:16
你老公又肯聽佢講?

老公都係被動,家中長子(大伯)也搖頭,我老公可以點?我都唔知可以點?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Piggler 發表於 17-8-29 20:48
最終答案只有他們倆老自知。但從我自己角度,肝癌演變到腹水,已是最後階段。當初選擇舒緩治療用意旨在減輕 ...

唔洗覆診?
覆診醫生會再開瑪啡。

同埋唔坐白車可以入a&e,但你老爺可能自己知自己事,入左院未必可以出返黎,可能佢驚呀。

大宅

我愛Corina 發表於 17-9-1 05:08
唔洗覆診?
覆診醫生會再開瑪啡。

要復診,因為D藥7788,所以緊張,不停要求我們找藥(止痛)俾老爺食。已解釋過我們無可能在坊間買。
老爺情況有點「亂」,要用輪椅推佢離開家門,奶奶話會俾人知(老爺個樣走出來已知乜事),奶奶堅決反對!
尋日老爺跌倒,奶奶因為怕驚動隔離居,任由老爺躺在地上一晚也不叫人幫忙

翡翠宮

畀面勳章

Piggler 發表於 17-9-1 07:25
要復診,因為D藥7788,所以緊張,不停要求我們找藥(止痛)俾老爺食。已解釋過我們無可能在坊間買。
老爺 ...
你99似乎精神或者情緒上出現問題,叫你c6諗個方法帶佢睇醫生
日日是好日

大宅

mother904 發表於 17-9-1 08:39
你99似乎精神或者情緒上出現問題,叫你c6諗個方法帶佢睇醫生

係,老爺之前每一次入院,奶奶都情緒波伏很大,仲亂唸野。她一來放不開,二來不知道自己可以點做。太執著「面子」。解不開她的結。

伯爵府

Piggler 發表於 17-9-1 07:25
老爺 ...

痴線

別墅

我62之前都係癌症過身...以我既經驗話我知..真係唔好比太多意見!即使你係出於好意..呢個唔係你爸爸..就算你真心當佢爸爸都好..你始終係個外人。

我當時同依家都好唔明好佢地既表現...
62果時病到咁仲點樣都唔肯請一日假陪62睇醫生..
62最後既日子好唔想係醫院..但99都係唔肯暫停工作去陪佢一日半日..
62病到訓係床唔郁..都仲叫佢大6 D親戚落黎玩..對住62食煙..

仲有好多都唔明..但我都唔想理解..
即係醫又好唔醫又好..呢D係佢地家人既決定..
佢地唔會多謝你諗左咁多打算...你知道點照顧病人都好...佢地聽左又唔會跟..
其實唔好話係你開口...你老公開口都係一樣..佢地唔會聽人講
你有心就夠..唔好介入咁多...

大宅

candy131131 發表於 17-9-1 16:44
我62之前都係癌症過身...以我既經驗話我知..真係唔好比太多意見!即使你係出於好意..呢個唔係你爸爸..就算你 ...

明白!!現階段都係旁觀!

首頁

尾頁

跳至