論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

我一直有俾八達通個印印用,接送阿仔返學。初期已講明只可用於接送的車程上
點知上星期佢偷用八達通買野飲、買野食,結果用到「負數」,好彩阿仔身上有零用錢,幫佢俾到車錢,否則我都唔知佢點帶阿仔回家
結果晚上我剷左佢,不過佢地最叻「誠實幾日」之後肯定又發作
亮點係:我每星期會增值,一定夠錢坐車。
那晚我問她有沒有用八達通買過野,佢死口話無,結果我在她面前用查數機查俾佢睇,數埋佢邊日、幾點、用左幾錢,佢先死死地氣承認

別墅

purple_lily 發表於 17-9-14 19:57
我一直有俾八達通個印印用,接送阿仔返學。初期已講明只可用於接送的車程上
點知上星期佢偷用八達通買野飲 ...
點解而家D工人姐姐個個都咁古惑,又成日講大話,係都要人畫公仔畫出腸...

大宅

yan3688 發表於 17-9-19 10:38
點解而家D工人姐姐個個都咁古惑,又成日講大話,係都要人畫公仔畫出腸...

佢地根本當我地係白痴
用埋幼稚園方式面對:以為死口唔認就無事

子爵府

purple_lily 發表於 17-9-14 19:57
點知上星期佢偷用八達通買野飲 ...
我以前有個工人都係咁
佢以為太太白癡,佢唔道太太係公司d ,最差嗰個都係大學生,我唔係唔識管你,係冇時間,唔想管啫!

點知,一check 就發現佢日日去7仔買$20 蚊嘢,我跟住俾咗張纸佢,寫低每次車錢,夾balance !

別墅

yan3688 發表於 17-8-30 15:26
我家菲姐上年9月來港,開頭半年都在家煮早,午餐同小朋友一齊食,最近呢幾個月開始每一日都會用買送錢買30蚊野 ...

八號風球果日唔需要補番半日假比佢,因為打風放假並唔係法定假期,只係基於安全理由留起屋企。你同佢講Mc Donald 當日早上都有人返工,佢唔信既可以自己打去勞工處問,唔好以為自己好醒。

首頁

尾頁

跳至