自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

couchpotatoes 發表於 17-9-8 17:43
係個女35歳時,父母驚個女嫁唔出,買左層樓比佢做姑婆屋,點知而家個女40歳先拍拖計劃結婚 ...
一陣個女同佢打官司拎層樓就慘了層樓仲要只加亞囡一個人名.GOOD LUCK, 呢個年紀先拍拖既女仔,咩都SAY YES
佢哋唔介意養埋個男仔. 結婚大過天..

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

SAMMUMMY 發表於 17-9-8 18:03
你們真勁!我家故事正是這樣!
我妺妺單純天真!爸爸怕佢死後,媽媽妹妹無依靠,-早留定樓比佢住收租,我 ...
你哋有無拜神, 真係好好彩你個妹好在頭腦仲清醒.

水晶宮

shannon_fky4186 發表於 17-9-8 16:33
第一次拜見岳父岳母都唔識自動埋單,你朋友擔心不無道理

過年都唔送禮、戲都唔交
其實我覺得個女都有問題、伯母諗定點止蝕啦,可能要幫手照顧埋孫

男爵府

SAMMUMMY 發表於 17-9-8 18:03
你們真勁!我家故事正是這樣!
我妺妺單純天真!爸爸怕佢死後,媽媽妹妹無依靠,-早留定樓比佢住收租,我 ...

好彩個男人鈍胎自爆居心不良,又好彩你妹肯信屋企人咋!唔係個賤男好大機會得逞

男爵府

回覆樓主:

咪坦白同女講, 梗係收租好啦。自己留多啲私己錢好, 唔係話未來女婿唔好, 你老豆都曾經有外遇,呢啲野唔怕講。

侯爵府

couchpotatoes 發表於 17-9-8 14:10
講到尾都係我朋友對個男仔印象差,佢話第一次見面食飯,竟然要未來外父請,講夠多謝uncle 算,第一次拜年 ...

四十歲人叫世伯請!!!
那句多謝 Uncle, 我以為他是未出來工作的學生哥

翡翠宮

牛年勳章

是是但但 發表於 17-9-8 10:35
其實個女都咁大啦~
既然當初原意層樓係送俾佢, 咁好應該俾佢。
一係當初就自己名, 鍾意幾時俾就俾。

同意你講法
一陣個男人結唔成婚走左去,個女會怨阿媽一世。

又可能同個女閙翻,個女絕到賣左層樓都唔定

侯爵府

couchpotatoes 發表於 17-9-8 11:37
我諗佢唔會爭返層樓,佢覺得日久見人心,第時真係需要幫,會比返佢地住。

但如果個女婿唔掂,而家收租賺 ...

根本佢囡沒有給家用,那七仟用是租金-供樓的差額。
咁大個人在家白吃白住!

琥珀宮

sunshine0613 發表於 17-9-8 20:02
根本佢囡沒有給家用,那七仟用是租金-供樓的差額。
咁大個人在家白吃白住!
...

樓主講收租嗰邊收就收12000但比返4000阿媽,扣按揭5000後餘下3000在留供樓戶口,以防租唔出嘅真空期或大廈維修保養(呢樣也合理)。咁當另外比3000確實係家用!

佢女做法其實好均真,計數清楚,我感覺唔似要搵阿媽笨!

而家租樓比人也有其他成本,包括差餉管理費,租金仲要比稅!其實個女而家話比番$8000,個阿媽實收到既,比市值租金扣成本及供樓後起碼多幾千蚊!點解仲要覺得個女拎阿媽著數!

大宅

vv518vv 發表於 17-9-8 18:17
你哋有無拜神, 真係好好彩你個妹好在頭腦仲清醒.

阿媽話老爸保又!

[/url]

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

個女都35,做阿媽都唔幫幫手.....真係想等佢嫁唔出同你住一世咩?
層樓反而事小,叫你朋友睇實個女唔好比人呃仲好啦

大宅

回覆樓主:

齋睇個男3x以上既都仲做緊散工已經唔考慮想丫女嫁俾佢啦~
散工收入唔穩定,唔通第時個女養返個老公轉頭咩?
更何況要個女貼樓俾人?

首頁

尾頁

跳至