跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 cj.mama 的帖子

因為爸爸交,我唔記得實數,好似大約46XX,無其他雜費,每日家長自備茶點,在學校需買一件TEE於活動時穿著及一個學校書包,自行外出購買一對室內鞋,每日小朋友進入課室後需換上室內鞋。
我常在BK爬文,趁呢幾日工作量不多回饋一下各位BK 媽媽,讓我再分享多小小我個人對開心果睇法。

我們在家說廣東話,沒有說英語的姐姐,小朋友平日在YOUTUBE 接觸英文,我自己也有教授小朋友小小簡單英文 (我也是有限公司呢)方便小朋友適應國際班。

開始時我心想學校沒有課本如何得知小朋友在學校學到甚麼,但經過3個月,我發現小朋友在學校除了能學習英文生字還有英文動詞例如PUSH,STIR。

每星期學校會派回手冊,我看完後就會跟他回顧一下,例如我看到他剛學習了月份,我會說JANUARY看看小朋友有何反應,而小朋友則會繼續唱讀出餘下11個月份。

因小朋友是同時學習雙語廣東話及英語,小朋友現時說話會時中時英或中英夾雜,希望小朋友日後掌握更多詞語時能有所改善。

我只能分享N的情況,K1, K2, K3是否有認字,寫字,造句我也未開始了解。

複式洋房

回覆 Ling41412gi 的帖子

推下車仔,拎下生果。
其實好輕鬆,只要小朋友有反應就得。
十五分鐘內搞掂

子爵府

回覆樓主:

樓主可能要再多了解國際幼稚園同國際班,同埋要諗一下小朋友將來讀本地小學還是國際學校 。就lee四間,其實開心果係比較似國際學校,我見佢地(兩年前左右),好多k2 學生已升讀國際學校grade 1. 大埔有間真正國際幼稚園係挪威國際學校 。其他幼稚園的國際班普遍意思係課程大部分係英文,所以如果升本地小學在中文方面係可能好有難度 。

大宅

Fishhh88 發表於 17-9-10 22:58
bb明年讀n班 想報國際幼兒園
考慮 這四家 安基司 明雅 開心果 英藝
請問大家有沒有經驗分享
開心果任教的都是外藉老師唔會同小朋友講中文,所以可以訓練小朋友講英文,而且老師好有愛心,又會稱讚同鼓勵小朋友,所以D小朋友都喜愛返學,勝價比高^^
如果樓主想小朋友入安基司、明雅丶英藝主流小小嘅K1,咁N就最好喺返間學校因為K1先報,N班學生升上去可以成工入讀機會細好多

禁止訪問

伯爵府

開心吸收勳章

借位一問,寶完都係私校,佢同安基司、英藝比,邊間好一點?

首頁

尾頁

跳至