論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

故事有小小長,我唔知道個姐姐仲留唔留,C6系主張留,因為覺得重新請一個好麻煩,但我就覺得好穀氣。

姐姐第一次黎HK 工作,來佐我家1年多2個月,之前系中東做了幾年。年紀都是30出頭。

好處就是唔打斧頭,囡囡肯跟距,煮宋OK

壞處就是駁嘴,做野好HEA,食物多要求
(絕對唔食佳寶買的雞扒,豬扒)

令我想炒距系因為琴晚發生的事,真的讓我好火滾!

我琴日早上同距講了,洗衣機有衫,你可以開機,臨出門都準備好煲湯要浸的材料(例如紅棗,豆豆之類)然後WHATSAPP 都通知佐距,SIR 會夜翻,如果你要吃條魚就自己切開去蒸,SIR 回來的時候再蒸SIR的部分。

夜晚回來,我見到距一路煮飯,然後洗衣機系開緊的,然後我入廚房見到距蒸魚,我同距講,SIR 會夜翻,點解你要現在蒸魚啊?距就話等陣多野做,我想蒸佐條魚先,我唔出聲出去陪囡囡吃飯。然後飲湯發現,點解D 湯的味道甘奇怪,想入去廚房問距,發現距系度準備緊蒸魚落的鼓油,我咪STOP 距,同距講,都話SIR 會夜翻,點解你仲要現在就整D 油!

距曬佐洗衣機裡面的衫就入房玩手機(其實好少野,毛巾3+2套衫)

SEND WHATSAPP俾距,講翻自從我比距翻過鄉下之後我覺得你態度差了,I hope you can manage your wokbetter!

之後我入廚房
睇下湯,因為覺得點解甘怪?發現距根本只落佐我浸的東西,其他粉葛,蘿蔔那些根本沒有落,我咪入房話距:上星期已經搞錯一次,咪講佐今次會落(事緣上星期都煲了一次,距誤會了我的意思,但距都知道呢個星期一定要煲這些),距就駁嘴話我:點解你早上唔放在廚房的臺上,要我估?!點解你要我經常問你,而不是你講我知道!

我話第一,那些東西就放在廚房裡面,而且你都知道要煲,(因為比較大,當時檯面都放佐其他野),第二,我之前PRINT SCHEDULE 比你,你又話你自己可以MANAGE
唔識就問我!我點知你究竟有乜系唔識!

大宅

回覆樓主

"唔打斧頭,囡囡肯跟距,煮宋OK"
低處 未見低。。。

可影印食譜,次次跟住做。
(你工人 冇記性,又唔留心)

唔去佳寶,去亍市買散貨,一樣得,價錢差不多。
(亍市 凍肉店 去货快,新鮮少少)

子爵府

回覆 fishchow 的帖子

多謝SIS主要每次我話距做錯距都講系我的問題。。。。。我覺得距態度好差!

講真,自己出來工作,做錯事俾老細鬧都唔會駁嘴

距遲D生日,我都不知道應不應該包利事俾距。。。。。

我覺得距將我對距的好當老馮

珊瑚宮

中式老火汤。不同佩搭。香港好多女人都搅吾掂。何况異族人?

異族人慣一早煑起一pot野凍的都食足一日。把異族文化放落香港人身上

佢又講对。你應執定一堆湯料比佢煲。不要佢估

同埋佢吾想加班

玩具萬歲!

珊瑚宮

不过態度差又好惡顶
玩具萬歲!

子爵府

fitfish 發表於 17-9-12 15:27
不过態度差又好惡顶

講真,老細鬧你,你會不會駁嘴先!?
無論我老細因為乜事鬧我,我都從來沒有駁嘴!最多事後同老細解釋翻!
而且我C6琴日都是8點多d就回來了!
其實姐姐算好free,早上9點-12點,全家都翻工翻學,下午我囡都要take nap 2hrs,下午去playhouse同佢d同鄉玩⋯

珊瑚宮

玩电話玩到失魂落魄。無心向工。
玩具萬歲!

水晶宮

nanananana 發表於 17-9-12 15:32
講真,老細鬧你,你會不會駁嘴先!?
無論我老細因為乜事鬧我,我都從來沒有駁嘴!最多事後同老細解釋翻! ...

蒸魚一事, 你前後問工人点解, 係多馀。你直接叫佢等阿sir 返先蒸魚就已經ok.

湯, 工人來咗一年, 冇理由唔知湯料有主有副。呢一part 佢就擺明冇心做好件事

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

我都唔食佳寶野.我食乜佢食乜.所以叫佢唔好去佳寶買肉,水果.

魚果度你可以叫佢下次唔好甘早煮,因為魚涼左會腥,sir dosent like.

湯你米寫字條叫佢落乜,甘就冇誤會.唔使甘勞氣.

子爵府

birdbird 發表於 17-9-12 15:46
蒸魚一事, 你前後問工人点解, 係多馀。你直接叫佢等阿sir 返先蒸魚就已經ok.

湯, 工人來咗一年, 冇理由唔 ...

我C6都話我,你叫佢做嘢就得了!不需要問佢,理佢!
至於煲湯果part,我嬲係因為上星期已經煲錯咗,佢都知道粉葛同蘿蔔係煲湯,我唔明點解仲話翻我!

但佢下星期二就生日了,我呢個weekend 會同C6同囡飛去玩,我唔知道應唔應該封利是俾佢!

子爵府

kit2004 發表於 17-9-12 15:47
我都唔食佳寶野.我食乜佢食乜.所以叫佢唔好去佳寶買肉,水果.

魚果度你可以叫佢下次唔好甘早煮,因為魚涼左 ...

我平時去well co me買frozen meat佢都唔吃!嫌cheap!因為我哋經常不在香港,所以我有時會準備frozen food俾佢!
佢之前仲要求food allowance添,不過agent話根本唔需要俾錢!我就reject咗

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

nanananana 發表於 17-9-12 15:52
我平時去well co me買frozen meat佢都唔吃!嫌cheap!因為我哋經常不在香港,所以我有時會準備frozen fo ...
你買晒野比佢.佢唔食係自己問題.但有時都要比佢自己選番鐘意食既食物.太貴當然say no.你地唔係香港時比錢佢唔使太多.

子爵府

nanananana 發表於 17-9-12 15:49
我C6都話我,你叫佢做嘢就得了!不需要問佢,理佢!
至於煲湯果part,我嬲係因為上星期已經煲錯咗,佢都知 ...
我唔會俾利是!
佢咪再吋d lor!

煲湯之前錯咗,唔清楚可以再問

煮飯時間,我全控制,係辛苦d, 但俾佢揸fit, 咪一早整好攤係度

之前返工,一路坐車,一路叫佢洗米,滾湯,炒餸返到屋企先俾佢炒

試過叫工人淥菜,淥好焗住,咪黃晒!佢哋完全唔覺有問題

子爵府

細姐姐 發表於 17-9-12 16:46
我唔會俾利是!
佢咪再吋d lor!

佢哋真的好喜歡好早煮好曬飯宋

子爵府

nanananana 發表於 17-9-12 16:48
佢哋真的好喜歡好早煮好曬飯宋
-一早煮好,佢咪做好晒佢d 功夫,好唔好食,話之你!
佢哋凍食冇問題,唔同中國人,要熱食

俾佢揸fit, 咪一早整好攤係度,佢任務完成!

我而家冇返工,自己煮,煮好,我都唔會俾工人拎出飯枱-,吹住冷氣㗎!我要亞sir 埋枱,先俾工人拎d、餸出嚟

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

nanananana 發表於 17-9-12 14:36
回覆 fishchow 的帖子

多謝SIS,主要每次我話距做錯距都講系我的問題。。。。。我覺得距態度好差!講真, ...

仲比利是? 唔駛喇! 咁激氣
放下自在

男爵府

回覆樓主

你工人態度唔好,做嘢唔上心,唔俾利是佢等佢反思下,主導權在你度

子爵府

vivienfong 發表於 17-9-12 18:16
你工人態度唔好,做嘢唔上心,唔俾利是佢等佢反思下,主導權在你度

最怕佢都唔反省

大宅

回覆樓主:

未做夠二年已經返咗鄉下?

子爵府

ebhaaoff 發表於 17-9-12 18:31
未做夠二年已經返咗鄉下?

之前係話爸爸cancer,然後暑假的時候見佢都ok,咪俾佢翻多次,不過呢2次都是佢自己買機票的,所以我C6一直話我比姐姐放太多假

首頁

尾頁

跳至