夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Kathyaa 發表於 17-9-19 14:56
我的情況都同你差5多 自己都冇私人時間 分配左比2個女 但c6放工就打機 完全5會理2個女 一左距打機就發脾氣 ...
大部份媽媽都想c6幫手照顧仔女 偏偏我個個c9會搵籍口唔比我同仔女獨處時間 真係無奇不有

男爵府

我同你case一樣, 衣家我都化晒. 但當時我會約朋友出嚟, 我都要娛樂, 叫佢睇住個囡. 你都唔好屈住屈住, 放鬆下.

複式洋房

fsforth 發表於 17-9-17 00:33
如果身邊女人唔理佢,男人一係打機,一係打飛機,再下去就搵女人,所謂「理」,唔係下下叫佢做嘢,日哦夜 ...
好認同, 但有時照顧仔女真係分唔到時間比老公, 我會諗點解唔係佢分D 時間照顧仔女, 等我地有時間理佢?
自己私人時間都無, 仲要去氹佢...... 真係好難

大宅

回覆樓主

我都同你差唔多, 囝都是3歲, 老公放假成日都好累甘, 同埋都係成日拿手機打game, 而家公司忙, 就先少打dd,我今日自己同朋友出街算, 叫佢睇住囝, 成日見佢沒精打采甘, 我都唔想留在家啦, 感染到我都冇精神甘

侯爵府

回覆樓主:

好多時 唔係媽媽唔理仔女 係爸爸唔肯奉獻 時間 每人都係得24小時 點用 咁大個人 唔洗人又氹又教呀麻

男爵府

回覆樓主:

呢度好多case都係呢種情況。。。。。。。無言。。。。

大宅

suivyr 發表於 17-9-15 14:02
睇到你分享,我覺得同我情況一模一樣。我一見佢拎起電話就眼火爆,真係好想揼爛佢電話。平心靜氣講過、脾 ...

所以我選擇了離婚呢條路
一個完全無溝通既人
我唔知點可以對成世

複式洋房

回覆樓主:

我諗呢個情況喺現今的香港十分普遍,我本人都正面對這個問題,更甚是正要面對教育小朋友如何不沉迷打機,而c6正正是他們的反面教材!我現在積極帶小朋友外出遊玩,亦不想小朋友日夜對著c6打機,真的會令人意志消沉!

珍珠宮

打機 好過搵小三呀 !

別墅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

打機唔係大問題... 只要你好好分配時間就OK... 正如D 小朋友訓左有時我們媽媽會看下自己部手機休息一下咁...不過好多GAME 都是看時間又要組隊打既...所以有時我都唔多長氣話了,,,,

複式洋房

CROYLEUNG 發表於 17-9-14 14:29
結婚6年,有個3歲小朋友,有左小朋友之後,佢就成日打機,陪我地出街就心不在,只係個心掛住打機,同D網友 ...

其實你先生都似某段時期既我,我又試試講我的感覺, 個人感覺不喜勿插。

首先,媽媽同小朋友關係可能挓10個月,餵奶等一定同bb 關係緊密過同爸爸。再加上太太過分緊張又好,老豆太馬虎又好,媽媽都是唔比老公做貼身侍衛,只可以是苦力拎重野。久而久之,我就好投閒志散,最後就做自己野打機上網訓覺,亦可以是正經工作。

我建議是媽媽要放手,亦要隻眼開隻眼閉。比時間老公參與。工作上什麼人對份工最在意,辛勞的人。辛苦過就會投入,投入就付出更多。這裡找不到價值就去另一個地方,這相信亦是男人找小三的原因之一,

大宅

自從有小朋友就不可以在家打機,主因唔想小朋友沈迷、冇心機讀書,老公以前什麼機都有,依家沒有再打,一來工作忙,他也明白打機的害處,真心為小朋友係可以協調的,例如小朋友睡覺後先打,冇心改變講什麼都是籍口,先表達自己意見,不用什麼都話離婚,他不願意改先分開住一陣子再決定如何,這樣一世過日子我會選擇自己一個主來得舒服、開心!

複式洋房

星星的後裔 發表於 17-10-18 22:11
其實你先生都似某段時期既我,我又試試講我的感覺, 個人感覺不喜勿插。

首先,媽媽同小朋友關係可能挓10 ...

我想問一下,我老公唔多鐘意傾計,如果咁有咩方法可以改善?

複式洋房

Yuki_8866 發表於 17-10-21 22:00
我想問一下,我老公唔多鐘意傾計,如果咁有咩方法可以改善?

有個問題是他是一個內向唔傾計,或只是唔想同你傾先?
前者,我唔識答你,因為我都幾多咀,無這個問題。又記得Man from Venus Woman from Mars 入面講,男人多鍾意靜,活在自己山洞,所以你要等他出山洞。
而我就試過一排對太太好失望,試過好多方法根本都唔傾唔埋,佢亦講好多大話,一係話無講過。所以唔想同佢傾。若是後者,就要找出原來。

最後唔好謎信溝通。傾到講到固然是好事,但有d 人不善溝通,或水平差太遠,或理念差太遠的。夾硬要去溝通,可以反而是壞事。

男爵府

回覆樓主:

我老公都係,近來嘈還經常粗口問候我,佢已經唔尊重我,我諗住離婚,不過因為ftm, 要找工作先。

複式洋房

lulumelody 發表於 17-10-22 00:12
我老公都係,近來嘈還經常粗口問候我,佢已經唔尊重我,我諗住離婚,不過因為ftm, 要找工作先。
...

我都明講粗口唔多好,但亦有講過粗口。我自己有時因為真係太嬲,或問題重重複複,又或被觸及個人底線如尊重,所以會忍唔住。

大宅

suivyr 發表於 17-9-15 14:02
睇到你分享,我覺得同我情況一模一樣。我一見佢拎起電話就眼火爆,真係好想揼爛佢電話。平心靜氣講過、脾 ...

我跟你們情況一樣,現在也只覺得同屋住,連朋友也不如。

複式洋房

星星的後裔 發表於 17-10-21 23:25
有個問題是他是一個內向唔傾計,或只是唔想同你傾先?
前者,我唔識答你,因為我都幾多咀,無這個問題。又 ...

佢係本身性格唔鐘意講野,但我又好鐘意傾計,佢又好沉迷打機,可以一日只講幾句說話,婚後攪到我心情都好低落,因為成日回家後各自各咁,又無乜溝通,真係想改善下大家溝通問題⋯⋯

複式洋房

Yuki_8866 發表於 17-10-24 00:46
佢係本身性格唔鐘意講野,但我又好鐘意傾計,佢又好沉迷打機,可以一日只講幾句說話,婚後攪到我心情都好 ...

你生活圈子大嗎?有自己興趣嗎?還是FTM 經常困在家?我感覺你太依靠老公,太集中注意在老公身上。若是,可能令大家都辛苦,咁就自己搵朋友食飯,搵d 興趣分散注意。

好笑,我自己夫妻關係都有問題,仲教人 聽左就算啦

子爵府

回覆樓主

你老公幾歳?跟本就唔係一個好丈夫同好爸爸

首頁

尾頁

跳至